En trasig bil vände upp och ned på pensionären Juliettes ekonomi

När Juliettes bil inte gick att starta vändes hennes ekonomi och livsstil som pensionär upp och ned.

Sedan Juliette gick i pension har hon njutit av vardagen hemma i sitt hus en bit utanför Göteborg. Till vardags tillbringar hon tiden med att göra utflykter, besöka vänner och träffa familjen. Extra glad är Juliette över att hon har kunnat ta bilen till Uppsala för att hälsa på sin dotter med familj.

För en tid sedan förändrades dock Juliettes vardag plötsligt. Den gamla bilen som krånglat till och från under de senaste åren gick en dag inte att starta. På verkstaden konstaterade mekanikern att bilen var i så pass dåligt skick att den inte gick att reparera. Trots att Juliette hade levt ett bekvämt pensionärsliv med en vardagsekonomi som täckte hennes behov var en ny bil mer än vad hon klarade ekonomiskt.

Men eftersom Juliette sedan 40 år tillbaka bott i ett hus som hon betalat av det mesta av lånet på, i takt med att värdet stigit, vände hon sig till sin bank för att ansöka om ett nytt lån. På grund av Juliettes relativt låga pension blev hon dock nekad lån av banken.

Tillgång till bil var däremot en förutsättning för att hon skulle kunna bo kvar i huset. Utan bil skulle hon inte kunna åka till centrum för att handla, göra vardagliga ärenden eller hälsa på sin dotter i samma utsträckning. Juliette tog upp problemet med sin dotter som berättade att hon hört talas om 60plusbanken.

Juliette läste därefter på om banken och beslutade sig för att göra en intresseanmälan. En lånespecialist kontaktade henne och presenterade en lösning. Genom att frigöra pengar från bostaden kunde 60plusbanken erbjuda henne ett lån som skulle täcka kostnaden för en ny bil.

Lånespecialisten och Juliette gick igenom lånevillkoren noggrant. Efter en tids övervägande, både på egen hand och tillsammans med sin dotter, beslutade sig Juliette för att låna 200 000 kronor genom ett så kallat engångskapital. Genom lånet hade hon både möjlighet att köpa en ny bil och lägga undan en del till en buffert för andra oväntade utgifter eller reparationer på bilen i framtiden.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,50% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,81%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 314 367 kr (per 2023-05-12)