För ett aktivt och härligt pensionärsliv

Att gå i pension ska vara något härligt och fint att se fram emot. En tid att få bejaka sina intressen, umgås med familjen och njuta av det liv man byggt upp.

Vi tycker att fler pensionärer ska få möjligheten att leva ett bra pensionärsliv, ha en trygg tillvaro och att man kan fortsätta planera och göra verklighet av sina drömmar. Vill du fortsätta att åka på härliga resor eller gå på restaurang med nära och kära? Behöver du finansiera en renovering? Eller behöver du kanske större marginaler i vardagsekonomin? Att gå i pension ska inte behöva hindra dig från att fortsätta leva ditt liv precis så som du vill. 

Ska du ut och resa? Ta del av våra tips och råd för en lyckad resa som pensionär. 

- Fler måste få möjligheten att uppleva en trygg pension och senare en trygg ålderdom. Vi vill bidra till att hitta lösningar för de över 60 år som äger sin bostad, säger Sandra Lillienberg, chef 60plusbanken.

Frigör pengar ur din bostadsrätt, villa eller fritidshus

För dig som är 60 plus och äger din bostad finns därför 60pluslånet – ett tryggt och säkert alternativ som gör att du kan belåna din bostad utan att behöva sälja. Många äldre har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop men sitter med ett stort kapital inlåst i sin bostad. Med 60pluslånet kan du frigöra pengar ur din bostadsrätt, villa eller fritidshus och samtidigt bo kvar. På så vis kan du både få en bättre och tryggare vardagsekonomi och samtidigt ha råd till det du behöver. Du väljer helt enkelt själv om du vill spara pengarna som en buffert, finansiera en renovering, köpa en ny bil eller kanske bara stärka upp ekonomin och få mer pengar att leva för varje månad.

Man kan säga att du plockar ut delar av vinsten från bostaden i förtid. Med hjälp av övervärdet i din bostad kan vi sedan special-anpassa ett lån efter just dig och dina behov. Du väljer själv hur du vill ha lånet utbetalt – som ett engångsbelopp, månadskapital eller en kombination av dessa. Du betalar inte någon löpande ränta eller amortering vilket gör att dina kostnader i vardagen inte höjs. Räntan läggs i stället till lånet och betalas den dag du väljer att flytta eller sälja.

För din trygghet kommer lånet med två viktiga garantier:
Skuldfri-garanti och Bo-kvar-garanti. Om du har existerande lån med bostaden som säkerhet löser vi dessa i samband med utbetalningen av 60pluslånet.

Fem fina fördelar med 60pluslånet:

- Bo-kvar-garanti – lånet har ingen löptid och du kan bo kvar i bostaden så länge du önskar eller kan.

- Skuldfri-garanti – lånet kan aldrig bli större än bostadens aktuella värde.

- Ingen amortering eller månatlig ränta – lånet är amorteringsfritt och du behöver inte betala ränta varje månad. Räntan läggs i stället till lånet och betalas först vid försäljning eller permanent flytt.

- Låna trots låg inkomst/pension – hos 60plusbanken är det din ålder och värdet på din bostad som avgör hur mycket du kan låna.

- Välj själv hur du vill ha lånet utbetalt – du kan välja att ta ut pengarna som en enskild större summa (engångskapital), som en månatlig utbetalning varje månad under en bestämd tid (månadskapital) eller en kombination av dessa två alternativ (kombikapital).

Läs mer om 60pluslånet

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 8,20% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,56%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 568 838 kr (per 2023-11-13)