Meny

Låna till resa

Storstadssemester i Rom, vandringsresa i natursköna Österrike, lata dagar i solen på Gran Canaria, uppleva Hurtigruten eller vill du en gång för alla lära dig surfa i Portugal? Oavsett resmål går det att låna till din resa med 60pluslånet.

Efter ett år av stängda gränser, isolering och distans börjar världen sakta öppna upp och flera länder välkomnar turister igen. I takt med att allt fler vaccineras har efterfrågan på resor ökat explosionsartat. Det är framförallt kunder över 60 som nu bokar sin första resa efter vaccinationen. Är du en av dom som planerar att boka en efterlängtad resa?

Äntligen är det möjligt att börja drömma, planera och göra verklighet av sin resedröm men som pensionär kanske din buffert inte räcker till? Då kan 60pluslånet vara ett alternativ för dig som är pensionär och äger din bostad. Med hjälp av lånet kan du frigöra pengar ur din bostad och få dom utbetalda till ditt konto. Hur mycket du kan låna beror på din ålder, kommun och marknadsvärdet på din bostad.

Vem kan ansöka om 60pluslånet?

• Du ska vara 60 år eller äldre (även medsökande).
• Storleken på lånet beror på din ålder och bostadens marknadsvärde.
• Du ska äga din bostadsrätt eller villa.
• Din bostad behöver vara värd minst 500 000 kr om det är en bostadsrätt och minst 900 000 kr om det är en villa.

5 tips på att hitta en prisvärd resa

Att låna till resan kan hjälpa dig till att förverkliga resan men tänk på att det kan löna sig att lägga tid på att hitta den mest prisvärda resan. För att få ut så mycket resa som möjligt för dina pengar rekommenderar vi dig att tänka på följande innan du bokar din resa.

1. Boka i god tid
Ju tidigare du bokar desto billigare brukar det bli. Priserna varierar ofta från dag till dag.

2. Res när ingen annan reser
Om du har möjlighet att boka din resa när de flesta andra inte kan resa har du möjlighet att hitta bra priser. Res exempelvis på vardagar istället för på helger när fler vill åka på weekend.

3. Jämför priser på flygresa och hotell
Använd dig av hemsidor som hjälper dig att jämföra priser på resor och boende.

4. Erbjudande och rabatter
Håll utkik efter erbjudanden och rabatter på företagens hemsidor eller genom att prenumerera på deras nyhetsbrev. Ofta kan du som pensionär få rabatter hos många företag.

5. Betala med kort
Betala resan med ditt kontokort. Oftast ingår det då avbeställningsskydd, ersättning vid förseningar och uteblivet bagage. Undersök vad som gäller för ditt kort.

Håll dig uppdaterad med vad som gäller

Om du är vaccinerad och det har gått en tid sedan andra sprutan kommer du troligen kunna resa i hela EU utan PCR-test och karantän med hjälp av EU:s gemensamma digitala gröna certifikat från och med 1 juli. Men även om du är vaccinerad är det alltid en god idé att hålla sig uppdaterad med UD:s rekommendationer innan du ger dig av på resande fot. Här kan du läsa UD:s rekommendationer.

60plusbanken är en del av Bluestep Bank AB (publ), ett svenskt bankaktiebolag med tillstånd att bedriva bankrörelse. 60pluslånet är en kapitalfrigöringskredit, ett lån med bostad som säkerhet. I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 4,50% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 4,64%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Exemplet gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Lånet löper på obestämd tid, är amorteringsfritt och inga ytterligare avbetalningar görs. Total skuld efter 15 år är då 1 471 166 kr(per 2021-10-07).