8 tips på hur du kan höja värdet på ditt hus eller fritidshus inför försäljning

Om du har en villa eller ett fritidshus som du planerar att sälja inom en snar framtid kan det vara värt att lägga lite extra tid och pengar på att förbereda fastigheten inför försäljningen. Det finns många knep att ta till som kan öka värdet på ditt hus. Vi har listat några bra punkter som kan bidra till en värdeökning av din villa eller ditt fritidshus.

1. Renovera badrum och kök

Ett fräscht kök och badrum är inte att underskatta. Vid köp av ny bostad är det vanligt att man som spekulant kollar på skicket av just kök och badrum. Om du har möjlighet är det därför en god idé att investera i en renovering av antingen badrummet eller köket. Även om det kostar en slant att renovera så finns det goda chanser att du får tillbaka dessa pengar vid en försäljning. Om det är ett fritidshus du vill sälja, är ett väl fungerande kök ett måste för de som planerar att spendera längre perioder i fritidshuset. En stor del av de som letar fritidshus vill ofta ha något som de kan nyttja direkt och som inte kräver någon större renovering. Om det exempelvis inte finns något avlopp i ditt fritidshus kan en förbränningstoalett vara en praktisk och miljövänlig lösning.

2. Säkerställ bra skick på både grund och tak

Två av de viktigaste delarna som kan avgöra skicket på ett hus är taket och grunden. Ett dåligt tak och grund kan resultera i fukt- och mögelskador. Något som kan bli väldigt kostsamt. Potentiella köpare kan skrämmas i väg om det finns en risk att de måste byta tak och golv, eller sanera huset.

För att ta reda på om husets tak och grund är i gott skick kan det vara bra att ta hjälp av en professionell besiktningsman. Några enklare knep som du själv kan ta till för att hålla taket i gott skick är att se till att det alltid är rent och fritt från mossa, och att avrinningen fungerar. Om några av takpannorna har spruckit kan du enkelt byta ut dessa. Om du äger ett fritidshus så är det mycket möjligt att det står på en torpar- eller krypgrund, något som kan vara förenat med risk för fuktskador. Låt någon kunnig undersöka golvet grundligt om det buktar eller känns ostabilt. Ibland kan ett mindre område behöva bytas ut eller förstärkas – på så vis förhindrar du att skadorna sprids till resten av huset.

3. Fixa till småfel och detaljer

Att förnya föråldrade dörrhandtag eller knoppar till garderober och köksluckor kan göra stor skillnad för helhetsintrycket. Både loppisar och byggnadsvårdsbutiker kan ha tidstypiska beslag och inredningsdetaljer för en billigare peng. Se även över strömbrytare och vägguttag. Om dessa har sprickor eller har gulnat i färgen kan det vara en bra idé att byta ut de mot nya.

4. Installera värmepump eller byt ut befintligt värmesystem

I dessa tider har det blivit om än viktigare att få ner driftkostnaderna i fastigheter. Låga driftskostnader ger ofta ett högre slutpris. Om ditt hus har direktverkande el kan det vara en väl värd investering att byta ut värmesystemet. Med de höga elpriserna som råder är det många som kan bli avskräckta när de hör om direktverkande el, eftersom det i slutändan kan bli en väldigt dyr historia. 

Att installera en luftvärmepump kan vara ett alternativ om du vill få ner kostnaderna för uppvärmning av huset. 

5. Måla om och ljusa upp rummen

Bra ljusinsläpp är det inte många som skulle tacka nej till. Med två enkla knep kan du skapa bättre ljusförutsättningar i huset. Väggarnas färg är såklart a och o. Genom att använda ljusa och neutrala färger som exempelvis vitt, ljusbeige eller ljusgrått kan du ljusa upp rummen och få dem att kännas större. Det är även oftast mer lättsålt än om väggarna har starka färger eller uppseendeväckande tapeter. 

Ett annat vanligt knep för att få ett hem ljusare är att lägga till fler ljuskällor. Utöka med exempelvis fler fönsterlampor, golvlampor eller mindre portabla hyll-lampor. En billigare åtgärd som kan göra stor skillnad. 

6. Fixa i ordning uteplats och trädgård

Tänk på att tomten oftast är det första en eventuell köpare möts av när de går på husvisning. Därför är det extra viktigt att både trädgård och uteplats ser välskötta ut. Har huset en altan så kan det vara bra att tvätta trädäcket med en högtryckstvätt innan visning. Uteplatsen bör vara städad och lite extra ”piffad” med blommor, ljuslyktor, filtar och liknande för att skapa en inbjudande känsla. Ibland är det de små detaljerna som gör stor skillnad. Det är även en god idé att klippa gräset, rensa ogräs och plantera nya blommor i rabatterna. Det ger den potentiella köparen en tydligare bild av tomtens storlek och potential. 

7. Förnya fasaden

Om fasaden på ditt hus har några år på nacken är det en god idé att lägga lite energi och tid på en fasadmålning. En ny fasadfärg kan ha en stor påverkan på värdet av ditt hus. Det är en effektiv och relativt billig (speciellt om du gör det själv) åtgärd som kan göra stor skillnad på helhetsintrycket av ditt hus. En fräsch och nymålad fasad kommer definitivt att lämna ett positivt intryck på potentiella köpare – likaväl som att en vanvårdad och sliten fasad kommer att ge ett dåligt intryck och lämna ett dåligt minne av din fasad. 

8. Installera solceller

Även om du planerar att flytta ifrån din bostad snart så kan det vara värt att investera i solceller. Det finns både statistik och forskning som talar för att en investering i solceller ger en direkt värdeökning av ditt hus den dag det är dags för försäljning. Det kan kännas som en tung utgift för stunden men det kommer både bidra till lägre elkostnader för en framtida köpare samt möjligheten för den nya ägaren att sälja överskottsel, vilket i sin tur innebär att köparen ofta kan lägga en högre köpesumma utan att spräcka sin budget.

Ta del av Arnes berättelse om hur han fick möjlighet att investera i solceller.


Ta hjälp av 60pluslånet

Saknar du buffert för att finansiera en renovering, ett projekt eller ett större inköp till huset? Med 60pluslånet kan du frigöra kapital från bostaden för att ha råd att investera i den där renoveringen inför försäljning. Det nya bostadsvärdet är i många fall större än kostnaden för renoveringen. 

På 60plusbanken hjälper vi dig att se över dina möjligheter att frigöra pengar från din bostad. Ring oss på 08-501 01 200 eller skicka in en ansökan här så kontaktar en lånespecialist dig för att berätta mer. 

Läs mer om 60pluslånet

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 8,20% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,56%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 568 838 kr (per 2023-11-13)