Öka värdet på ditt fritidshus inför försäljning

Om du har ett fritidshus som du planerar att sälja inom en snar framtid kan det vara värt att lägga lite extra tid och pengar på att förbereda fastigheten inför försäljningen. Det finns många knep att ta till som kan öka värdet på ditt hus.

Att lägga lite extra fokus på att förbereda fritidshuset inför visning kan ha en stor betydelse sett till hur en försäljning går. Vi delar med oss av våra bästa tips för att du ska kunna maximera dina chanser för en framgångsrik försäljning.

Fastighetens skick och ytor

Det kan vara bra att gå igenom avgörande ytor för att se hur du kan förbättra dessa inför en visning. Vi har listat viktiga områden som gör stor påverkan på helhetsintrycket av huset.

Renovera badrum och kök

Ett fräscht kök och badrum är inte att underskatta. I ett fritidshus är ett väl fungerande kök ett måste för de som planerar att spendera längre perioder i fritidshuset. En stor del av de som letar fritidshus vill ofta ha något som de kan nyttja direkt och som inte kräver någon större renovering. Om det exempelvis inte finns något avlopp i ditt fritidshus kan en förbränningstoalett vara en praktisk och miljövänlig lösning.

Bra skick på grund och tak

Två av de viktigaste delarna som kan avgöra skicket på ett hus är taket och grunden. Ett dåligt tak och grund kan resultera i fukt- och mögelskador, vilket kan bli väldigt kostsamt. Potentiella köpare kan skrämmas i väg om det finns en risk att de måste byta tak och golv eller sanera huset.

För att ta reda på om husets tak och grund är i gott skick kan det vara bra att ta hjälp av en professionell besiktningsman. Några enklare knep som du själv kan ta till för att hålla taket i gott skick är att se till att det alltid är rent och fritt från mossa och att avrinningen fungerar. Om några av takpannorna har spruckit kan du byta ut dessa.

Det mycket möjligt att fritidshuset står på en torpar- eller krypgrund, något som kan vara förenat med risk för fuktskador. Låt någon kunnig undersöka golvet grundligt om det buktar eller känns ostabilt. Ibland kan ett mindre område behöva bytas ut eller förstärkas, vilket förhindrar att skadorna sprids till resten av huset.

Åtgärda småfel och detaljer

Att förnya föråldrade dörrhandtag eller knoppar till garderober och ge köksluckor ny färg kan göra stor skillnad för helhetsintrycket. Både loppisar och byggnadsvårdsbutiker kan ha tidstypiska beslag och inredningsdetaljer för en billigare peng. Se även över strömbrytare och vägguttag. Om dessa har sprickor eller har gulnat i färgen kan det vara en bra idé att byta de mot nya.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Installera värmepump eller byt ut befintligt värmesystem

I tider av höga energikostnader har det blivit om än viktigare att få ner driftkostnaderna i en fastighet. Låga driftskostnader ger ofta ett högre slutpris. Om ditt hus har direktverkande el kan det vara en väl värd investering att byta ut värmesystemet. Med de höga elpriserna som råder är det många som kan bli avskräckta när de hör om direktverkande el, eftersom det i slutändan kan bli en väldigt dyr historia. 

Att installera en luftvärmepump kan vara ett alternativ om du vill få ner kostnaderna för uppvärmning av huset. 

Måla om och ljusa upp rummen

Bra ljusinsläpp får rummen att kännas större och mer luftiga. Med två enkla knep kan du skapa bättre ljusförutsättningar i huset. Väggarnas färg påverkar i hög grad hur vi läser rummet. Genom att använda ljusa och neutrala färger som exempelvis vitt, ljusbeige eller ljusgrått kan du ljusa upp rummen och få dem att kännas större. Med lite färg får du dessutom väggarna och huset i övrigt att kännas väl omhändertaget. Det är viktigt att välja dämpade färger som kan passa alla. 

Ett annat vanligt knep för att få ett hem ljusare är att lägga till fler ljuskällor. Utöka med exempelvis fler fönsterlampor, golvlampor eller mindre portabla hyll-lampor. Det är en billigare åtgärd som kan göra stor skillnad. Tänk på att designen på själva lampan gärna får vara neutral för att kunna passa alla.

Uteplats och trädgård

Tänk på att tomten oftast är det första en eventuell köpare möts av när de går på husvisning. Därför är det extra viktigt att både trädgård och uteplats ser välskötta ut. Har huset en altan så kan det vara bra att tvätta trädäcket med en högtryckstvätt innan visning.

Uteplatsen bör vara städad och lite extra ”piffad” med fräscha blommor, ljuslyktor, filtar och liknande för att skapa en inbjudande känsla. Ibland är det de små detaljerna som gör stor skillnad. Beroende på årstid kan det även vara en god idé att klippa gräset, rensa ogräs och plantera nya blommor i rabatterna. Det ger den potentiella köparen en tydligare bild av tomtens storlek och potential. 

Fräscha upp fasaden

Om fasaden på ditt hus har några år på nacken är det en god idé att lägga lite energi och tid på en fasadmålning. En ny fasadfärg kan ha en stor påverkan på värdet av ditt hus. Det är en effektiv åtgärd som kan göra stor skillnad på helhetsintrycket av ditt hus. En fräsch och nymålad fasad kommer definitivt att lämna ett positivt intryck på potentiella köpare, likaväl som att en vanvårdad och sliten fasad kommer att ge ett dåligt intryck.

Rensa ut

Fler saker får rummen att upplevas mindre. Genom att rensa ut och plocka bort både möbler som saker upplevs huset större och renare. Plocka även bort personliga saker som exempelvis fotografier. Tänk på att en eventuell köpare vill kunna föreställa sig själv i huset. För mycket personliga saker från dig kommer göra det till en större utmaning för köparen att kunna se sig själv där.

Ta hjälp av 60pluslånet

Saknar du buffert för att finansiera en renovering, ett projekt eller ett större inköp till huset? Med 60pluslånet kan du frigöra kapital från bostaden för att ha råd att investera i renoveringen inför försäljning. Det nya bostadsvärdet är i många fall större än kostnaden för renoveringen. 

Laddar