Vad är ett pensionärslån?

Ett pensionärslån innebär att du kan frigöra delar av värdeökningen från din bostad. Seniorlån är en annan benämning för samma typ av lån. Seniorlånet som vi på 60plusbanken erbjuder heter 60pluslånet och skiljer sig mot den tidigare typen av seniorlån som erbjöds på marknaden. Idag är ett seniorlån en trygg lånelösning som innehåller garantier så som skuldfri-garanti och bo kvar-garanti, vilket innebär att du kan bo kvar i din bostad så länge du önskar samt att lånet aldrig kan bli större än bostadens värde.​ 

Läs mer om 60pluslånet

Kan jag använda ett pensionärslån eller seniorlån till vilket ändamål som helst?

Så länge pengarna används lagligt så väljer du själv vad du vill använda ditt seniorlån till. Ett av de vanligaste ändamålen för 60pluslånet är att man har behov av en buffert. Man vill ha en trygg buffert för oförutsedda utgifter som kan uppkomma, som exempelvis en ny mobiltelefon, en bilreparation eller ett akut tandläkarbesök.

En annan vanlig anledning till att många pensionärer väljer att teckna ett pensionärslån är för att de vill stärka marginalerna i ekonomin och ha möjlighet att fortsätta leva som de gjorde innan pensionen.

Saker att tänka på innan du tecknar ett seniorlån

Det finns några saker som är bra att tänka på när man tecknar ett pensionärslån. Läs alltid igenom villkoren för lånet så att du har koll på hur det fungerar. En vanlig fråga som ofta dyker upp gällande pensionärslån är om det är fast eller rörlig ränta. För 60pluslånet gäller rörlig ränta som justeras var tredje månad efter förändringar i marknadsräntan. Du betalar däremot ingen löpande ränta utan den läggs i stället till lånet.

Det kan även vara bra att veta att det är möjligt att göra extra inbetalningar på sitt pensionärslån för att betala av det snabbare. Hos 60plusbanken går det bra att betala in på sitt seniorlån när som helst och vid flera tillfällen om så önskas.