Ett pensionärslån frigör kapital

Ett pensionärslån innebär att du kan frigöra delar av värdeökningen från din bostad. Seniorlån är en annan benämning för samma typ av lån. Seniorlånet som vi på 60plusbanken erbjuder heter 60pluslånet och skiljer sig mot den tidigare typen av seniorlån, då det är en trygg lånelösning med flera garantier.

Med vårt pensionärslån är du skuldfri när du väljer att lösa ditt lån och sälja din bostad, oavsett bostadens aktuella marknadsvärde. Du kommer heller aldrig bli tvungen att sälja om du inte vill.

Så fungerar ett pensionärslån

Det är din ålder samt bostadens marknadsvärde och läge som avgör hur mycket du kan låna genom ett pensionärslån. Du betalar ingen löpande ränta och amortering, vilket innebär att dina utgifter i vardagen inte höjs. Räntan läggs istället till lånet och betalas först den dag du säljer eller flyttar.

Många lån idag kräver en viss kreditvärdighet, men så är inte fallet för seniorlån. För att bli beviljad ett seniorlån ser man till din ålder, bostadens marknadsvärde och läge samt bostadens nuvarande belåningsgrad. En låg inkomst eller pension har ingen betydelse. Du kan med andra ord bli beviljad ett pensionärslån trots låg eller oregelbunden inkomst och begränsade tillgångar.

Vanliga frågor och svar

 • Seniorlån är ett annat ord för pensionärslån. Efter 60 kan det bli svårare att ta ett bolån då man ofta får en lägre inkomst när man går i pension. Det gör att bankernas kalkyler indikerar på att pensionen inte kommer kunna täcka kostnaderna för ett nytt lån. Av den anledningen började en del banker och försäkringbolag erbjuda seniorlån, som en möjlighet för personer över 60 år att frigöra kapital från sin bostad. Över åren har produkten uppdaterats och förändrats till en trygg lånelösning.


  Seniorlån är ett samlingsnamn för lån som vänder sig till äldre personer som har ett behov av kapital och äger en bostad, men som idag inte har möjlighet att ta ett traditionellt bostadslån. Ett seniorlån, eller en kapitalfrigöringskredit som det också kallas, är ett lån med din bostad som säkerhet. Seniorlånet gör det möjligt att frigöra kapital ur värdet på din bostad. Det kan däremot inte jämställas med ett vanligt bolån.

 • Till skillnad från andra lån, som bolån eller blancolån, betalar du inga månatliga räntor eller amorteringar på ett pensionärslån. I stället läggs dessa till lånet och betalas den dag som lånet löses, vilket gör att lånet blir större med tiden. Fördelen är att månadskostnaderna behålls låga och att du får ut mer pengar att leva för, vilket många seniorer har stor nytta av.


  Eftersom du belånar din bostad med ett seniorlån kan det vara en god idé att prata med barnen om hur det kan påverka arvet. Då lånet löses den dag du antingen säljer bostaden eller går bort, är det bra att prata om förväntningar på ett eventuellt arv med efterlevande.

 • De tidigare seniorlånen som erbjöds på marknaden hade en bestämd löptid, vilket gjorde att lånet behövde lösas efter en viss bestämd tid. Det gjorde att många blev tvungna att sälja sitt boende för att få loss pengar till att lösa lånet.


  Tidigare kunde även lånet växa sig större än värdet på bostaden. Det gjorde att en skuld kunde finnas kvar även efter försäljning av bostaden, eller att skulden följde med i dödsboet. Det gjorde att låntagaren eller efterlevande kunde försättas i en låneskuld som de inte kunde betala.


  Idag har seniorlånen gjorts om för att öka tryggheten för låntagarna. Det innebär att den dag som lånet ska lösas, antingen när du vill sälja din bostad eller vid bortgång, så kommer lånet lösas helt oavsett lånebelopp. Det kommer inte kvarstå någon skuld för varken dig eller eventuella arvtagare.

 • Så länge pengarna används lagligt så väljer du själv vad du vill använda ditt seniorlån till. Ett av de vanligaste ändamålen för 60pluslånet är att man har behov av en buffert, men saknar marginalerna för att spara ihop till en själv

  En annan vanlig anledning till att många pensionärer väljer att teckna ett pensionärslån är att de vill stärka marginalerna i ekonomin. Många vill ha möjlighet att fortsätta leva som de gjorde innan pensionen. Med ett pensionärslån kan du med andra ord dryga ut pensionen.

 • Hypotekslån är en benämning som används för en viss typ av lån, där banken tar en säkerhet som pant. Det allra vanligaste är att just bostaden används som säkerhet i ett hypotekslån. 

   

  Seniorlån likt 60pluslånet faller in under kategorin hypotekslån men har vissa andra kriterier som måste uppfyllas för att en låntagare ska kunna bli beviljad ett lån. Ett seniorlån har exempelvis ett krav på minimiåldern på samtliga låntagare, medan ålder inte spelar någon roll vid ett hypotekslån. Belåningsgraden på ett seniorlån grundar sig även i just ålder. Ju äldre låntagaren är, desto större lånebelopp kan komma att beviljas.

Att tänka på innan du tecknar seniorlån

Det finns några saker som är bra att tänka på när man tecknar ett pensionärslån.

 • Läs alltid igenom villkoren noga
  Ta gärna hjälp av en vän eller familjemedlem om du vill göra det tillsammans med någon.
 • Fast eller rörlig ränta?
  En vanlig fråga gällande pensionärslån är om det har fast eller rörlig ränta. För 60pluslånet gäller rörlig ränta som justeras var tredje månad efter förändringar i marknadsräntan. Du betalar däremot ingen löpande ränta utan den läggs i stället till den totala låneskulden.
 • Är extra inbetalningar möjliga?
  Det kan även vara bra att veta om det är möjligt att göra extra inbetalningar på sitt pensionärslån om intresse finns. Hos 60plusbanken går det bra att betala in på sitt seniorlån när som helst och vid flera tillfällen om så önskas. 


Hur ansöker jag om ett pensionärslån eller seniorlån?

Det enklaste sättet att ansöka om 60pluslånet är via hemsidan där du enkelt kan följa anvisningarna och fylla i ansökningsformuläret digitalt. När din ansökan är inskickad kommer du bli kontaktad av en lånespecialist på 60plusbanken som tillsammans med dig går igenom din ansökan och eventuella kompletteringar. 

Om du har svårt att göra ansökan själv eller har frågor kan du ringa oss på 08-501 01 200. En ansökan är inte bindande.

Ansök om 60pluslånet tryggt och säkert

Vill du se över dina möjligheter att frigöra pengar från bostaden med hjälp av 60pluslånet? Ansök idag så går vi igenom dina möjligheter tillsammans. Ansökan är inte bindande.

Ansök nu

För ett rikare pensionärsliv

Välkomnande

En lägre inkomst och en högre ålder är inget hinder hos oss. Vi hjälper pensionärer till en bättre ekonomi.

Personligt

Hos oss får du hjälp av en personlig lånespecialist från första samtal till eventuell utbetalning.

Pålitligt

60pluslånet är ett tryggt och säkert lån för seniorer som innefattar både bo kvar- och skuldfri-garanti.

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.3 av 5 baserat på 61 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att via mail skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos 60plusbanken. Cirka 90 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg. Vårt Trustpilot-betyg baseras på alla omdömen som lämnats av både verifierade och icke-verifierade kunder och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.