Billiga tips att göra med barnbarn

Under årets första månader avlöser skolloven varandra och många föräldrar tar hjälp av den äldre generationen för att ta hand om barnen. Det är härligt att få kvalitetstid tillsammans med barnbarnen, men det kan vara svårt att veta vad man ska hitta på när budgeten är begränsad.

Roliga aktiviteter behöver inte kosta stora summor pengar. Det finns massor med saker att hitta på tillsammans med barnbarnen, även om budgeten är begränsad. Vi har listat våra 10 bästa tips på billiga aktiviteter att fylla dagarna med.

Prisvärda aktiviteter med barnbarnen

 1. Picknick i parken eller skogen
  Förbered matsäck med smörgåsar, frukt och annat smått och gott. Kanske gör du de bästa plättarna eller den saftigaste sockerkakan? Gå till närmaste lekpark eller ta er ut i skogen för en rolig dag i naturen tillsammans.
 2. Pyssla och skapa
  Att göra saker tillsammans med sitt barnbarn är alltid uppskattat. Visa hur man syr korsstygn och påbörja ett projekt tillsammans eller måla och dekorera stenar som ni hittar i naturen.
 3. Baka till en god fika
  Baka tillsammans och låt barnbarnet vara med och blanda, forma eller dekorera välsmakande kakor och bakverk.
 4. Besök närmaste bibliotek
  På biblioteket kan ni läsa en bok i en mysig läshörna och upptäcka nya spännande sagor att låna hem.
 5. Upplev kostnadsfria museum
  Det finns fortfarande museum som är helt gratis. Se vad som erbjuds i ditt närområde och bege er till museet med matsäck för en heldag.
 6. Spela spel
  Spela kortspel eller brädspel tillsammans. Med en kortlek eller ett antal tärningar finns det många spel att utmana varandra i. Ni kan också skapa er ett eget spel genom att rita upp en spelplan med papper och penna.
 7. Promenad-bingo
  Ta en promenad tillsammans och förbered en spelbricka i form av bilder. Kryssa sedan för de saker som ni ser under promenaden. Det kan vara allt från en fågel, en röd bil eller ett björkträd. 
 8. Filmvisning
  Se en film tillsammans efter barnbarnets önskemål. Ni kan antingen hyra filmen eller streama den från någon streamingtjänst. Poppa popcorn, blanda saft och kryp upp under en filt.
 9. Bygg en koja
  Det blir aldrig tråkigt att bygga en koja tillsammans! Använd er av köksstolarna, kanske något bord och en hög med filtar. Fyll kojan med kuddar, plocka fram en ficklampa och läs en bok där inne.
 10. Skattjakt
  Förbered en spännande skattjakt i hemmet eller trädgården. Rita en skattkarta som leder till nya ledtrådar med gåtor som barnbarnen kan lösa. Målet är att hitta den gömda skatten som exempelvis kan bestå av en serietidning, en klubba eller något annat gott.


Att hitta på något roligt med barnbarnen behöver inte bli en dyr historia. Med en gnutta fantasi, kreativitet och engagemang är det mesta möjligt. Att få spendera kvalitetstid med sina mor- eller farföräldrar är ju bland det bästa som finns.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Läs mer om 60pluslånet

Laddar