Hitta kärleken efter 60 - Kan man hitta kärleken som pensionär?

Att åldras innebär ofta att man blir mer medveten om sig själv och sina behov. Med åren kommer också en ökad insikt om vad man vill ha i livet, vad man tycker om och vad man gärna undviker. Och visst blir väl de fina stunderna bättre om man delar dem med någon? Vi ger våra bästa tips till singlar över 60 för att du ska kunna hitta kärleken på ålderns höst.

Hur gör man egentligen om man längtar efter någon att dela dagarna med? Är det möjligt att bli kär på nytt som senior? Självklart, svarar vi. Att träffa någon ny kan kännas knepigt, men det kan faktiskt vara betydligt enklare än vad du tror.

Fördelarna med att dejta som pensionär

Att dejta som pensionär kan vara spännande och innebära många fördelar i jämförelse med att dejta som ung. Som senior har man ofta mer tid att ägna åt nya relationer och med åren har man lärt känna sig själv och sina egna behov bättre. Att vara rik på livserfarenheter ger en djupare förståelse för vad man söker i en partner.

När man vet vad man vill i livet ger det också möjligheten att skapa en relation med en mer öppen och tydlig kommunikation, där man vågar säga vad man känner och tänker. Dessutom kan dejting på äldre dagar skapa en känsla av äventyr och spänning, samtidigt som det bidrar till ett mer aktivt liv.

Dejtingknep och tips för singlar över 60

Dejting som äldre kan kännas utmanande och skrämmande för den som inte dejtat på många år. Här är våra bästa tips inför ditt dejtande. 

 1. Var ärlig och autentisk med den du är. Det är viktigt att vara sig själv och inte försöka imponera genom att vara någon annan. Med åren har du lärt känna dig själv och du vet förhoppningsvis vad du behöver för att må bra. Var stolt över den du är, det finns ingen som är som du.
 2. Engagera dig i aktiviteter som intresserar dig och där du kan träffa likasinnade personer. Det kan handla om volontärarbete, att gå kurser eller att bli medlem i en förening.
 3. Ta saker i egen takt. Det är ingen brådska och det är viktigt att känna sig bekväm och säker i varje steg av processen. Fråga gärna vänner om råd under dejtandets gång och kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel. Det är bara du som kan avgöra hur du vill ha det.
 4. Ses på ett offentligt ställe där det finns andra människor så du kan känna dig trygg och bekväm. Tala gärna om för vänner och/eller familj om, var och när du ska träffa någon från internet.
 5. Ha kul! Skratta mycket och var snäll mot dig själv.

Här kan du hitta kärleken

Här kan du träffa nya människor och likasinnade som pensionär:

 • Seniorföreningar och klubbar
  Dessa erbjuder ofta sociala evenemang och aktiviteter.
 • Volontärarbete
  Genom att engagera sig i volontärarbete kan man träffa människor med liknande intressen.
 • Kurser och workshops
  Att gå en kurs kan vara ett utmärkt sätt att möta nya människor på. Det kan vara att dreja, måla eller kanske lära dig mer om trädgårdsodlingar.
 • Danskvällar och kulturella evenemang
  Många städer har aktiviteter som är särskilt riktade till äldre. Hör med din kommun så kan de säkert tipsa dig om var du kan vända dig för mer information.
 • Online-dejting
  Det finns flera dejtingappar och sajter som är specifikt inriktade på äldre. Det kan kännas skrämmande att ge sig ut på nätet för att dejta, men där kan det vara desto enklare att träffa fler nya bekantskaper.


Gratis dejtingsidor för äldre

Många dejtingtjänster kostar att prenumerera på, men du kan leta fram lokala dejting-grupper på Facebook. Då kommer du komma i kontakt med personer i ditt närområde, samtidigt som tjänsten är gratis att använda.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Hur man skapar en attraktiv dejtingprofil

En attraktiv dejtingprofil är ärlig och reflekterar vem du är som person. Kom ihåg: för att kunna träffa någon likasinnad måste du vara ärlig med den du är. Börja med en tydlig profilbild som ger en bra bild av hur du ser ut som person. Se gärna in i kameran så man ser dina ögon. I din profiltext är det bra att vara tydlig med dina intressen, vilka värderingar du har och vad du söker i en partner. Använd gärna humor om det känns naturligt och var positiv – det kan göra din profil mer tilltalande.

Var också noga med att nämna de saker som är viktiga för dig, men håll det gärna kort och koncist. Undvik att ta upp negativa erfarenheter från tidigare relationer utan fokusera i stället på vad du ser fram emot i framtiden.

Kan man hitta kärlek på äldre dar?

Absolut! Många finner kärlek och lycka senare i livet. Ålder är ingen barriär för att hitta en meningsfull relation, tvärtom så vet man mer om både sig själv och vad man uppskattar i en potentiell partner. Många äldre som dejtar känner sig mer tillfreds och emotionellt mogna i sina relationer, tillskillnad från när de var yngre.

Är dejting för äldre säkert?

Ja, dejting för äldre kan vara säkert, men det är viktigt att vara medveten om att det också kan finnas vissa risker. Sol- och vårare, det vill säga personer som utnyttjar andra för egen ekonomisk vinnings skull, är bra att se upp med. Skydda dig genom att träffas på offentliga platser de första gångerna och lita på din intuition. Låna aldrig ut pengar till någon du inte känner väl, swisha inte pengar och signera aldrig något med Bank-ID på någon annans uppmaning. Läs gärna mer om hur du skyddar dig från bedrägerier här.

Vad bör jag tänka på vid första dejten?

Vid första dejten är det viktigt att försöka vara avslappnad och njuta av stunden. Välj en plats där ni båda känner er bekväma, som ett café eller i en park. Var dig själv, ställ frågor och lyssna aktivt på den andra personen. Ha realistiska förväntningar och ta en dag i taget. Det finns bara en av dig, så var stolt över den du är. Är det en dålig match är det ingen fara, det kommer fler första dejter om du vill.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Läs mer om 60pluslånet

Vad finns det för dejtingappar för äldre?

Det finns flera dejtingappar specifikt för äldre, som bland annat OurTime, SilverSingles och SeniorMatch. Det finns självklart också andra dejtingappar som inte enbart vänder sig till en specifik åldersgrupp. Även lokala grupper på Facebook kan vara en möjlighet. Testa dig fram! Det viktiga är att du känner dig trygg och bekväm.


Hur hittar jag bästa dejtingsidan för min åldersgrupp?

För att hitta bästa dejtingsidan kan du läsa recensioner på nätet och därmed också jämföra olika alternativ. Googla på en dejtingsidas namn följt av "recensioner" för att hitta vad andra har skrivit gällande sina erfarenheter därifrån. Många dejtingsidor erbjuder gratis provperioder, vilket du med fördel kan utnyttja för att se vilken som passar dig bäst. Ta gärna hjälp av barn eller barnbarn om du behöver hjälp att skapa en profil. Lycka till och se till att ha roligt på vägen.

Hur man håller gnistan vid liv i en ny relation

När man väl har träffat någon känns allt inledningsvis enkelt. Med tiden blir allt vardag och man kan behöva anstränga sig för att hålla gnistan vid liv. Det kräver ansträngning från båda parter. Kommunikation är nyckeln till mycket, så prata öppet och ärligt om era känslor och acceptera era olikheter. Planera regelbundna dejter och variera gärna aktiviteterna om ni önskar hålla vardagen mer spännande.

Små gester av omtanke, som att överraska den andre med frukost eller en blomma är alltid uppskattat. Att ta sig tid för att lyssna på varandra kan göra stor skillnad för relationen. Kom ihåg att det är viktigt att fortsätta lära känna varandra och att aldrig ta varandra för givet.

Laddar