Skydda dig mot bedragare

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att andelen personer som uppger sig ha blivit utsatta för bedrägeri har ökat de senaste åren. Du kan skydda dig genom att vara uppmärksam och ha koll på de tecken som kan avslöja en bedragare.

Det är inte ovanligt att bedragare utger sig för att komma från banker, myndigheter eller andra institutioner för att komma åt dina personuppgifter eller ditt BankID. Vi delar med oss av våra bästa tips för att du ska känna dig säker och inte bli utsatt för bedrägerier.

Bedrägeriförsöken ökar

Bedrägeriförsöken kan ske via telefon, mail eller en hemsida. Många bedragare är skickliga och svåra att identifiera. Därför är det bra att hålla koll på varningsflaggor och vad du kan göra om du misstänker att du blivit kontaktad av en bedragare.

Så kan du identifiera en bedragare

Det är vanligt att bedragare försöker nå ut via telefon. Ofta försöker de då komma åt dina personuppgifter och ditt BankID. På 60plusbanken sker majoriteten av all kontakt via telefon. Om du har skickat in en ansökan eller kontaktat oss tidigare, ringer vi upp och ber dig att identifiera dig genom BankID. Senare i ansökningsprocessen kommer vi även kontakta din medsökande och be denne identifiera sig genom BankID.

När du identifierar dig för 60plusbanken via BankID ska det alltid stå "Jag identifierar mig hos 60plusbanken". Om det står något annat bör du lägga på och ringa upp oss direkt.

Vi ringer aldrig upp personer som inte skickat in en ansökan eller som aldrig har varit i kontakt med oss tidigare. Därför bör inte heller identifiera dig via BankID om du blir uppringd av någon som utger sig för att ringa från oss. Om du blir misstänksam bör du alltid lägga på och ring upp oss på något av de telefonnummer som står angivna på vår hemsida. Skriv in numret manuellt och ring inte upp genom telefonens återuppringningsfunktion.

Så skyddar du dig mot bedragare

 • Granska avsändaren noga
  Är det företagets verkliga nummer som ringt upp dig? Ser avsändaradressen på mailet riktig ut? Jämför med andra mailadresser och telefonnummer på företagets hemsida för att se om de ser äkta ut. Granska signaturen och layouten i mailet och se efter om det ser ut som andra mail från samma avsändare.
 • Granska namnet i BankID innan du signerar
  Ta reda på vad som ska stå i BankID-appen vid identifiering innan du signerar med BankID. Är företagsnamnet korrekt? Är det rättstavat? Kontakta företaget och fråga vad det ska stå.
 • Låter erbjudandet för bra för att vara sant - så är det kanske det
  Om du får ett erbjudande på mail, post eller telefon som du måste tacka ja till direkt för att få ta del av så är det vanligtvis inte seriöst. Är något för bra för att vara sant är det oftast just det.
 • Be om att få ringa upp
  Misstänker du att du talar med en bedragare i telefon? Be om att få ringa upp och lägg på. Ring sedan upp företaget hen utgett sig från att komma ifrån för att bekräfta att det var dem som ringde.


Ta del av fler tips

60plusbanken arbetar aktivt med initiativet Svårlurad, vilket är ett initiativ av Sveriges banker mot bedrägerier. Ju mer du känner till om bedragarnas tillvägagångssätt, desto bättre kan du bli på att avslöja dem.