Säker shopping utan bedrägerier

Allt fler handlar det man behöver digitalt. En ökad aktivitet online innebär samtidigt en ökad risk för att stöta på bedragare. Ta del av våra tips för att undvika bedrägerier för en trygg och säker shopping online.

Du har hela världens affär på din dator eller i din mobil. Det underlättar att både jämföra priser och att snabbt och enkelt få tag i saker man letar efter. Med en större närvaro online ökar dessvärre även risken för att bli utsatt för bedrägerier. Hur vet man om ett digitalt köp är säkert att utföra och vad ska man tänka på?

Undvik bedrägerier för en säker shopping

 • Handla från välkända webbplatser
  Undvik att handla från okända webbplatser eller tvivelaktiga onlinebutiker. Satsa istället på välkända och etablerade butiker. Är det en ny butik du aldrig hört talas om förut? På Trustpilot kan du läsa recensioner och ta del av andras erfarenheter och upplevelser av företaget.
 • Läs villkoren noga
  Innan du slutför ett köp, läs noggrant igenom de användarvillkor och returpolicys som gäller för den aktuella butiken. Seriösa företag har transparenta villkor, medan andra kan ha dolda avgifter och otydliga policys. Är villkoren svåra att hitta är det oftast inte ett gott tecken.
 • Säker betalning
  När du handlar online, använd säkra betalningsalternativ som Klarna eller Paypal. Det ger ytterligare garantier ifall olyckan skulle vara framme trots din försiktighet.
 • Dubbelkolla webbadresser
  Innan du klickar på länkar i annonser på exempelvis sociala medier, se till att webbadressen ser korrekt ut och att stavningen är riktig. Bedragare använder ibland liknande webbadresser för att vilseleda konsumenter. Om något verkar misstänkt, sök istället efter butiken eller produkten separat i ett nytt fönster.
 • Undvik oseriösa pop-up-annonser
  Bedragare använder ofta pop-up-annonser för att locka in besökare till oseriösa webbplatser. Stäng omedelbart ner annonserna och undvik att klicka på dem. Använd med fördel adblockers, vilket är program som blockerar och stoppar pop-up-annonser från att visas.
 • Var uppmärksam på mejlbedrägerier
  Bedragare använder ofta mejl som kommunikationskanal. Var skeptisk mot oväntade meddelanden med erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. Klicka inte på okända länkar och dela aldrig personlig information.
 • Håll koll på dina kontoutdrag
  Det är alltid bra att regelbundet granska dina kontoutdrag och kreditkortstransaktioner. På så sätt kan du lättare upptäcka misstänkta eller felaktiga transaktioner. Kontakta din bank om något inte stämmer.
 • Granska namnet i BankID innan du signerar
  Ta reda på vad som ska stå i BankID-appen vid identifiering innan du signerar med BankID. Är företagsnamnet korrekt? Är det rättstavat? Kontakta företaget och fråga vad det ska stå.
 • Be om att få ringa upp
  Misstänker du att du talar med en bedragare i telefon? Be om att få ringa upp och lägg på. Ring sedan upp företaget hen utgett sig från att komma ifrån för att bekräfta att det var dem som ringde.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Läs mer om 60pluslånet

Säker julshopping online

Speciellt runt jul ökar bedrägerierna online drastiskt. I juletider är det fler än vanligt som gör sina inköp online, då möjlighet att jämföra både utbud och priser har gjort shoppingen enklare. Dessutom behöver man inte åka någonstans för att handla, man kan köpa alla julklappar hemifrån. Men en större efterfrågan ger ett större utbud, och även större möjligheter för bedragare som ser sin chans att nå fram till lite mer ovana handlare. 

Ökad medvetenhet minskar risken

Genom att vara medveten om de risker som finns kan du skydda dig från bedragare. Det är alltid bra att ifrågasätta det man ser, och glöm inte att om något verkar för bra för att vara sant så är det oftast det. Använd säkra betalalternativ och läs gärna företagets omdömen ifall du inte hört talats om butiken tidigare. 

Äldre är en särskild utsatt grupp vad gäller bedrägerier, både online men också via exempelvis telefon. 60plusbanken arbetar aktivt med att informera kring de risker som finns och att sprida kunskap om bedragares knep. Ju mer du vet, desto bättre kan du skydda dig mot bedrägerier. Läs gärna mer om initiativet, som kallas Svårlurad, för att lära dig mer om bedragarnas olika tillvägagångssätt.

Laddar