Seniorer äter bättre mat än på många år tidigare!
Jag har kollat runt om äldrematen och får bara positiva besked.
Minns du hur det var för 10 år sen? Mathållningen på seniorboenden fick stenhård kritik. Legendariske kocken Leif Mannerström rasade och menade att maten som gamla serveras på sina boenden i många fall är ”ett hån” och ”rent människoförakt”. Han tyckte också att tiksdagsledamöterna borde åka ut och äta med de äldre för att få veta hur det ser ut i det offentliga Sverige.
Men skillnaden var stor. Det finns fantastisk mat på många äldreboenden, skrev Leif i en debattartikel, men lika ofta är maten en ren katastrof. Själv åkte han runt till många restauranger och försökte visa dem hur man kunde förbättra maten.
Livsmedelsverket pekade också på stora brister i en omfattande utredning. På vissa äldrekrogar visste personalen inte vad de serverade. Livsmedelsverkets dom var hård: man såg ”en ovilja att beskriva maten som något smakfullt” och betonade ”matens syfte att reglera hälsan för de boende”.
Men nu har det vänt! Så verkar det åtminstone när man tittar in i köken hos de äldre. Jag talade nyss med Christina Möller, som vet allt om mat, är hedersdoktor vid Uppsala universitet och som bidragit till att utbilda hela Sverige om mat, hälsa, gastronomi och njutning under många år:
-Det är ett helt annat fokus på äldrematen nu, säger hon. Den har generellt sett blivit mycket bättre. Man betonar mer att det är viktigt att maten ska vara en njutning.
Många har bidragit till att gamla äter bättre numera. Pär Bergkvist driver ”Sveriges offentliga måltider”, som delar ut pris varje år till Årets seniorkock och Årets bästa seniorkök. Han säger:
"Äldrematen har blivit mycket bättre, det är en enorm uppryckning."
Och visst är det viktigt med bra förebilder. För nio år sen besökte jag ett seniorboende i Roslagen, Solgården vid Älmsta. Där var de gamla entusiastiska över maten. Och tacka för det, den lagades av en proffskock, Günter Lippert, med meriter från bl.a. Grand Hotel i Stockholm. Han gjorde allt från grunden. Här fanns inga såspulver, halvfabrikat eller onödiga tillsatser. Jag hittade honom vid en jättegryta med ljuvligt doftande kalvfond. Han sa:
-Det är roligt att laga mat åt de äldre! De har större känsla för mat och mer kunskap än unga människor. De uppskattar mat som gjorts på riktiga, färska råvaror.
Såna ambitiösa matställen för gamla har blivit vanligare nu. Här finns t.ex. Norrgården i Sollentuna, Tre Stiftelser i Göteborg, Björkliden i Alvesta och två (!) ställen på Tjörn: Tubberudshus äldreboende och Lilldals äldreboende. Och många andra.
I dag talar alla om vikten av att skapa skön stämning runt måltiden, inte bara för dem som har råd och tid att lyxa till det med att gå ut och äta på restaurang. Helt nyligen såg vi en animerad debatt om att även gamla människor borde få dricka vad de vill till maten.
-Det borde de verkligen få, säger Christina Möller. Men vi ska också komma ihåg att det finns så många goda alkoholfria alternativ i dag: t.ex. lokalt tillverkad cider och härliga bärdrycker, en gammal svensk tradition, som lever upp nu igen.
Många glädjeämnen försvinner när man blir gammal. Maten är i många fall ett av de sista man har kvar. Glöm inte det, anhöriga, krögare och krogpersonal.
Och så kul att seniorer kan äta lite bättre i dag än i går!
