Meny

Solceller allt vanligare hemma hos pensionärer – sänker elkostnaderna och ökar bostadens värde

Med stora utmaningar på elmarknaden och elpriser som har skjutit i höjden är det allt fler husägare som väljer solceller som ett komplement till vanlig el. För många pensionärer och äldre som bor i hus så är de höga elpriserna extra påtagliga.

Att installera solceller kan vara ett bra och effektivt sätt att få ner elkostnaderna – men det är också en kostsam investering att få på plats. Långt ifrån alla pensionärer har en buffert som räcker till lite större och dyrare investeringar. Det är också väldigt vanligt att äldre blir nekade lån från sin bank, trots att de varit kunder länge. Det är här 60plusbanken kan komma att vara till hjälp genom att erbjuda 60pluslånet.

Om du är över 60 år och äger din bostad har du möjlighet att frigöra pengar från bostaden, utan att behöva flytta. Att använda sig av 60pluslånet för att ha möjlighet att installera solceller kommer inte bara dra ner elkostnaderna på sikt – det höjer även bostadens värde samt sänker husets omkostnader. En väl värd investering om du upplever att elräkningarna redan nu har dragit i väg alldeles för mycket.

Med en lång vinter i annalkan kan de allra flesta förvänta sig att elräkningarna kommer stiga ytterligare, vilket i sig innebär mindre pengar kvar i slutet av månaden. Med 60pluslånet kan du trygga din ekonomi och slippa känna ekonomisk stress och oro över den stigande inflationen. Du väljer själv om du vill ha pengarna utbetalt månatligen eller som en engångssumma, för att exempelvis kunna bekosta solceller eller andra större investeringar.

På 60plusbanken har vi under de senaste veckorna märkt en stor ökning av intresset för att installera solceller, där många vänder sig till oss för att se över möjligheterna att frigöra kapital från bostaden för att på så vis täcka kostnaden för solpanelerna och installationen.

 

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,75% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,01%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 058 507 kr (per 2023-01-05)