Varannan över 60 år
oroar sig för sin ekonomi

Den ekonomiska situationen för många personer över 60 sliter på både plånboken och hälsan. Flera av dessa har små marginaler i ekonomin och lever med mycket oro i vardagen.

– För många äldre med små inkomster kan ett tandläkarbesök bli något som påverkar ekonomin negativt för flera månader framåt. Att så pass många uppger sig leva med den oron är ett stort samhällsproblem, särskilt då en stabil ekonomi ofta kopplas till välmående, säger Sandra Lillienberg, chef 60plusbanken.

Ny undersökning visar vad som oroar mest 

60plusrapporten, som bygger på en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo, visar att nästan hälften av de som är 60 år eller äldre oroar sig för sin privatekonomi.

Att inte ha råd med oväntade utgifter är det största orosmolnet. Detta följs av oro för att inte ha råd att bo kvar i sin befintliga bostad eller inte ha tillräckligt med pengar för att betala räkningarna.

Här hittar du vår guide för hur du kan skapa en effektiv hushållsbudget som pensionär.

- Fler måste få möjligheten att uppleva en trygg pension och senare en trygg ålderdom. Vi vill bidra till att hitta lösningar för dem över 60 år och som äger sin bostad, avslutar Sandra Lillienberg, chef 60plusbanken som tagit fram rapporten.  

Fler möjligheter behövs efter pensionen

Efter att man gått i pension kan det vara svårt att få lån hos traditionella banker då inkomsten är lägre. Det sätter stopp för tusentals människor som vill fatta egna beslut och påverka sin ekonomi - något som 60plusbanken vill göra skillnad på.
 
– Vi tycker att det är viktigt att det finns fler alternativ för att kunna stabilisera sin inkomst vid pension. Många i de äldre generationerna äger sitt boende och med en boprisutveckling som ökat med mer än 80 procent på tio års tid, sitter många med outnyttjat kapital i sina hem. Men då många har låga inkomster bedöms de inte vara aktuella för ett lån hos de traditionella bankerna. Då kan risken öka för att tvingas ta privatlån eller snabba krediter för att täcka oförutsedda utgifter och således hamna i en skuldspiral, säger Sandra Lillienberg, chef för 60plusbanken.

Möjligheterna till att skapa sig en trygg tillvaro och ett härligt pensionärsliv ska inte upphöra när man är 60 år. Därför erbjuder vi 60pluslånet som gör det möjligt för dig som äger din bostad, och är över 60 år, att frigöra pengar från din bostad. Läs mer om hur det går till här.

Topplista: Det här oroar sig de över 60 år för privatekonomiskt 

  1. Att inte ha råd med oväntade utgifter 43 %
  2. Att inte ha råd att bo kvar i befintlig bostad 23 %
  3. Att inte ha tillräckligt med pengar för att betala räkningarna 19 %
  4. Att inte ha råd med nöjen och sociala aktiviteter 10 %
  5. Att inte ha råd med bilen 8 % 

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)