Många oroar sig över sin ekonomi

Den ekonomiska situationen för många över 60 år sliter på både plånboken och hälsan. Många pensionärer har små marginaler i ekonomin och lever med mycket oro i vardagen.

– För många äldre med små inkomster kan ett tandläkarbesök bli något som påverkar ekonomin negativt för flera månader framåt. Att så pass många uppger sig leva med den oron är ett stort samhällsproblem, särskilt då en stabil ekonomi ofta kopplas till välmående, säger Sandra Lillienberg på 60plusbanken.

Vad som oroar mest

60plusrapporten som bygger på en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo visar att nästan hälften av de som är 60 år eller äldre oroar sig för sin privatekonomi.

Att inte ha råd med oväntade utgifter är det största orosmolnet. Detta följs av oro för att inte ha råd att bo kvar i sin befintliga bostad eller inte ha tillräckligt med pengar för att betala räkningarna.

- Fler måste få möjligheten att uppleva en trygg pension och senare en trygg ålderdom. Vi vill bidra till att hitta lösningar för dem över 60 år och som äger sin bostad, avslutar Sandra Lillienberg, som varit med och tagit fram rapporten.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Läs mer om 60pluslånet

Fler möjligheter för pensionärer

Efter att man gått i pension kan det vara svårt att få lån hos traditionella banker då inkomsten är lägre. Det sätter stopp för tusentals människor som vill fatta egna beslut och påverka sin ekonomi. Det är en orimlig situation som 60plusbanken vill göra skillnad på.
 
– Vi tycker att det är viktigt att det finns fler alternativ för att kunna stabilisera sin inkomst vid pension. Många i de äldre generationerna äger sitt boende och med en boprisutveckling som ökat med mer än 80 procent på tio års tid, sitter många med outnyttjat kapital i sina hem. Men då många har låga inkomster bedöms de inte vara aktuella för ett lån hos de traditionella bankerna. Då kan risken öka för att tvingas ta privatlån eller snabba krediter för att täcka oförutsedda utgifter och således hamna i en skuldspiral, säger Sandra Lillienberg vidare.

Möjligheterna till att skapa sig en trygg tillvaro och ett härligt pensionärsliv ska inte upphöra när man är 60 år. Därför erbjuder vi 60pluslånet som gör det möjligt för dig som äger din bostad, och är över 60 år, att frigöra pengar från din bostad.

Det oroar sig pensionärer över mest

  1. Att inte ha råd med oväntade utgifter (43%)
  2. Att inte ha råd att bo kvar i befintlig bostad (23%)
  3. Att inte ha tillräckligt med pengar för att betala räkningarna (19%)
  4. Att inte ha råd med nöjen och sociala aktiviteter (10%)
  5. Att inte ha råd med bilen (8%)