Så mycket har seniorer kvar i plånboken

Pensionen ska vara en tid att där man äntligen får möjlighet att ägna sig åt sina intressen till fullo och kunna njuta av det liv man byggt upp. Är ekonomin begränsad kan det vara svårt att få pengarna att räcka till annat när räkningarna är betalda. 

I 60plusrapporten som är baserad på en Sifo-undersökning har vi tittat närmare på seniorers ekonomi. En av fem svenskar över 60 år svarar att de endast har 4 000 kronor eller mindre kvar att leva på när de fasta utgifterna är betalda. 

Låg ekonomisk standard

Pengarna räcker inte till de saker man drömt om att göra när man äntligen har tid för det efter ett långt arbetsliv. Istället blir till och med vardagsekonomin svår att få ihop och många hamnar under gränsen för låg ekonomisk standard.

– I dag lever över 300 000 svenskar under gränsen för låg ekonomisk standard, i media ofta kallade fattigpensionärer. När de fasta utgifterna är betalda blir det inte mycket över att leva på för många. Att så pass många lever i ekonomisk otrygghet efter ett helt arbetsliv är oroväckande. säger Sandra Lillienberg på 60plusbanken.

Lånar för minskad oro

De flesta över 60 år som deltagit i 60plusrapporten uppger att de inte vill ta lån. Av de som kan tänka sig att låna är det främsta syftet att slippa oroa sig över oväntade utgifter. Det uppger hela 39 procent. Detta följs av att ett lån skulle innebära att de inte behöver leva på marginalen eller att det skulle ge möjligheten att kunna renovera bostaden. Det uppger 29 respektive 28 procent.

- Jag tycker att det är intressant att de flesta som kan tänka sig att ta lån vill göra det för att få en stabilare vardagsekonomi och slippa oroa sig för oväntade utgifter. De allra flesta pensionärer har inga högflygande drömmar om vad man vill göra under sin pension – det viktigaste är att ha trygghet i vardagen och i det ingår att kunna gå till tandläkaren eller reparera bilen. Men med 4 000 kronor kvar i månaden blir det svårt, säger Sandra Lillienberg.

Stort kapital är ofta låst i bostaden

- Att man är försiktig med lån, särskilt blancolån är något i grunden mycket positivt. Att man heller inte vill utöka sitt bolån kan ha att göra med att man inte vill utöka sina månatliga kostader. Samtidigt finns många äldre som har ett stort kapital som är låst i sina bostäder, avslutar Sandra Lillienberg.

Fördelen med 60pluslånet är att du inte behöver betala någon månatlig ränta eller amortering, vilket gör att din månadskostnad inte ökar. Räntan läggs istället till det totala lånet.

Kronor kvar i plånboken

  • Mindre än 1000 kr per månad (1%)
  • 1001 - 2000 kr per månad (5%)
  • 2001 - 4000 kr per månad (14%)
  • 4001 - 6000 kr per månad (16%)
  • 6001 - 8000 kr per månad (14%)
  • 8001 - 10 000 kronor per månad (15%)
  • Mer än 10 000 kronor per månad (26%)
  • Tveksam, vet ej (9%)