Dyra elräkningar och hög inflation skapar stor oro hos många pensionärer

Det senaste halvåret har präglats av en ekonomisk osäkerhet, både i Sverige och i övriga världen. Bensin- och elpriserna har skjutit i höjden tillsammans med inflationen. Samtidigt har räntorna, som länge har legat på en historiskt låg nivå, stigit med flera procentenheter. Denna nya verklighet har, enligt Sandra Lillienberg, chef för 60plusbanken, ökat oron för privatekonomin hos många pensionärer.

- För många kommer de senaste månadernas händelser ha stor påverkan på privatekonomin. Många äldre har inte heller en massa alternativ när det gäller att dryga ut kassan. Den låga pensionen gör det svårt att få låna från en traditionell bank eftersom man ofta bedöms på sin inkomst. Men det finns alternativ som kan hjälpa till att skapa en större trygghet i vardagen. 60pluslånet är en sådan lösning, säger Sandra Lillienberg, chef 60plusbanken.

Ta del av vår guide för hur du skapar en effektiv hushållsbudget som pensionär.

60plusbanken erbjuder lån för att pensionärer ska kunna frigöra kapital som finns i bostaden, utan att behöva flytta. De pengar som frigörs från bostaden kan användas till att betala dyra elräkningar eller täcka bensinkostnader och på så vis dryga ut kassan och bidra till en tryggare tillvaro.

Sandra Lillienberg berättar att 60plusbankens kunder generellt är väldigt medvetna om sin privatekonomi och tacklar det nya världsläget på olika sätt.

Trots att räntorna stigit och boprisutvecklingen är oviss så har många äldre fortfarande haft en stor värdeutveckling på sina bostäder och är lågt belånade tack vare flitigt amorterande under många år. Det gör att man har ett stort kapital i sina bostäder som man således kan använda till att säkra upp sin privatekonomi i tuffare tider.

Även innan den senaste tidens ekonomiska utveckling såg vi, dels genom en undersökning vi genomfört, dels genom kontakt med våra kunder, att man oroar sig för sin pension. Den oron har nu ökat. Vi vill vara den bank som hjälper till att hitta lösningar, även om man inte har en hög månadsinkomst, och ge fler äldre möjligheten till en lite bättre pension.

Här kan du läsa mer om att låna pengar som pensionär.


Information om 60pluslånet

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)