Att hitta trygghet i livet efter bortgången av en älskad

I hjärtat av Stockholm, i en mysig sekelskifteslägenhet, bor Sven, en 74-årig man vars värld förändrades drastiskt för ett år sedan när hans fru gick bort. Lägenheten är en påminnelse om ett liv väl levt, men nu också präglat av en ekonomisk utmaning.

Att förlora en nära vänder allt uppochner. Att förlora sin bästa vän och livskamrat man delat ett helt liv med är minst sagt livsomvälvande. Efter hustruns bortgång har Sven inte bara fått kämpa med saknaden av henne, utan också haft svårt för att få ihop ekonomin.

Blev nekad ett bolån

Trots en stadig pension är de fasta kostnaderna för lägenheten betungande. Han övervägde att sälja och flytta till en mindre bostad med lägre avgift, men hans ansökan om ett traditionellt bolån avslogs med hänsyn till hans pension. Han tittade tillochmed på möjligheten att flytta till en hyresrätt, men då han inte stått i någon bostadskö tidigare så hade han varit tvungen att byta område helt. Om han ens hade fått en bostad.

Olika situationer i livet kräver olika lösningar. För Sven var det viktigt att bo kvar i lägenheten, nära barn och barnbarn, i det område han levt i hela sitt vuxna liv. Lösningen på Svens bostadsproblem blev 60pluslånet.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

När livet är värt att levas

60pluslånet är en typ av kapitalfrigöringskredit som gör det möjligt för äldre att använda sin bostad som säkerhet för att få kapital utbetalt. För Sven innebar det en lösning där han kunde behålla lägenheten, samtidigt som han förbättrade sin ekonomiska situation.

Han behövde inte längre oroa sig för att göra stora förändringar som att flytta till en annan del av staden och samtidigt tvingas bo mycket mindre. Istället kan han fortsätta lyssna till ljudet av sina barnbarns spring i benen som fyller lägenheten när de kommer på besök. Samma parkett som en gång bar hans barns små fötter.

Att behålla sitt hem, där han och hans fru byggde ett liv tillsammans, gav honom en känsla av kontinuitet och trygghet mitt i förändringens virrvarr. För många äldre är ett modernt pensionärslån, precis som för Sven, inte bara en ekonomisk lösning utan också en väg för att behålla livskvaliteten. Att ha möjligheten att själv få välja var man vill bo och hur man ska leva det liv man har.

 

Svens lånekalkyl för 60pluslånet

Låntagarens ålder: 74 år 
Bostadens värde: 9 000 000 kr
Befintlig bolån: 3 000 000 kr
Utbetalningssätt: Engångskapital 200 000 kr

Totalt lånebelopp: 3 200 000 kr

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,10 % och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,34 %, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 168 812 kr (per 2024-10-11)

Fördomar om arv

Många äldre oroar sig för att deras framtida arvingar blir besvikna om arvet efter dem skulle påverkas negativt. I en undersökning från Novus som utfördes på uppdrag av 60plusbanken (1–7 juni 2024) tittade man närmare på vad de framtida arvtagarna egentligen tycker i frågan. Siffrorna var entydiga.

  • Hela 91 % av arvtagarna svarar att de skulle kunna tänka sig att ärva mindre om föräldrarna får det bättre på äldre dagar.
  • De flesta (73 %) har inte pratat med sina arvtagare om arvsfrågan alls.

I undersökningen framkom det tydligt att kommunikationen mellan arvtagare och föräldrar emellan saknas, vilket kan innebära att många fattar beslut byggt på ett antagande som inte stämmer.

Det finns förstås inga rätt eller fel, och olika situationer kräver olika lösningar beroende på de förutsättningar som finns. Läs gärna mer om hur du kan planera inför ditt arv här.

Uppgifterna i artikeln är baserade på en verklig kund men på grund av banksekretessen är namnet och personen på bilden fiktiv.

Laddar
Laddar