Bäst mobilabonnemang för pensionärer

De flesta mobiloperatörer erbjuder förmånliga seniorabonnemang för pensionärer. Ofta behöver du inte ens vara pensionär. Det är vanligt att seniorabonnemang gäller alla som är 55+, varför de kallas för just seniorabonnemang i stället för pensionärsabonnemang.

Vilket abonnemang du ska välja beror på vad som är viktigast för dig. En låg månadskostnad, obegränsad surf eller bra täckning kan vara det som avgör valet. Här tipsar vi om vad du ska tänka på när du väljer ett telefonabonnemang och mobiltelefon för seniorer.

Jämför seniorabonnemang

När du ska välja ett nytt mobilabonnemang som pensionär är det bra att analysera både dina behov och vilka erbjudanden som finns. Är en låg månadskostnad viktigast kanske en lågprisoperatör är det bästa alternativet för dig.
 
Om du vet att du bor i ett område där täckningen för mobiltelefoner ibland kan vara dålig är det viktigt att kolla upp vilken operatör som erbjuder bäst täckning i området du bor. Täckningskartor finns på operatörernas hemsidor. Enligt analysföretaget Umlaut hade Telia bäst mobilnät i Sverige 2022.

Fri surf är bra för dig som ofta vill använda din mobiltelefon för surf när du har inte har tillgång till ett fast nätverk (wifi). Har du däremot bredband hemma och oftast använder mobilen för surf när du är hemma, eller har tillgång till annan wifi, kan du nöja dig med en mindre mängd surf.

Om du använder den surf som ingår i abonnemanget oregelbundet är det bra att välja ett seniorabonnemang där du får spara surf från en månad till en annan. Det gäller till exempel om du vissa månader mest surfar hemma med wifi, och andra månader är ute och rör på dig och då använder mobilsurf.

Billigaste mobilabonnemangen för pensionärer

För att hitta det billigaste mobilabonnemanget för dig som pensionär finns det olika prisjämförelsetjänster att använda. Då får du en bra överblick över aktuella erbjudanden. Genom medlemsklubbar och organisationer för pensionärer kan du också hitta billiga seniorabonnemang. Ta gärna del av våra tips på andra pensionärsrabatter du som senior kan nyttja.

De stora mobiloperatörerna har lågprisvarumärken med billigare abonnemang, som Hallon, Vimla, Comviq och Fello. Lågprisoperatörerna använder samma mobilnät som moderoperatören. Det är bra att hålla kolla på vilken operatör som ingår i vilket nät om bra täckning är en viktig faktor för dig. Numera ingår fria samtal i de allra flesta seniorabonnemang. Du behöver alltså inte fundera på vilken operatör som är billigast för vanliga telefonsamtal.

Att välja mobiltelefon för seniorer

Om du är intresserad av att byta eller teckna ett nytt seniorabonnemang kanske det också är läge att skaffa en ny mobiltelefon. Om du vill köpa en ny mobil kan det vara prisvärt att köpa tillsammans med ett abonnemang. Köper du en mobiltelefon utan abonnemang kan du välja fritt vilket abonnemang som passar dig bäst. Det kan också vara prisvärt, så det gäller att jämföra och räkna på de olika alternativen.

Vilken mobiltelefon som passar för seniorer beror förstås på dina preferenser. Pris, användarvänlighet eller en bra kamera är faktorer som påverkar valet. Om du bara vill använda telefonen för att ringa samtal finns det knappmobiler som är lätta att använda.

Fast telefoni för pensionärer - behövs det?

Det gamla fasta telefonnätet håller på att avvecklas och kommer att försvinna helt senast 2026. När det gamla kopparnätet försvinner helt erbjuds du i stället bredbandstelefoni eller telefoni via fiber om du vill ha fast telefoni.

Fast telefoni kan vara bra om du vill ha ett telefonnummer som är gemensamt för hushållet. Men i övrigt väger fördelarna över till mobiltelefonen. Därför blir fast telefoni allt mindre vanligt. Det finns ett mycket stort utbud av olika sorters mobiltelefoner och prisvärda seniorabonnemang som du kan ersätta din fasta telefoni med.

Laddar