Pensionärsrabatter - allt du behöver veta

Som pensionär finns det mycket pengar att spara genom olika pensionärsrabatter och erbjudanden för seniorer. Rabatt för pensionärer finns tillgängliga för en stor mängd produkter och tjänster. För att hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av din pension tipsar vi här om en mängd olika seniorrabatter - från resor, transport och kultur till glasögon, tandvård och mobilabonnemang.

Hur får jag pensionärsrabatt?

Det är vanligt att åldersgränsen för att få ta del av pensionärsrabatter går vid 65 år. Det kan dock variera en hel del - allt från 60 till 75 år förekommer. Tar du ut allmän pension innan du har fyllt 65 år, eller är sjukpensionär eller förtidspensionär, kan du beställa ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten. Det ger dig rätt till pensionärsrabatter som inte har en åldersgräns. Är du över 65 år, eller den aktuella åldergränsen, räcker det med att kunna visa legitimation.

Så hittar du de bästa pensionärsrabatterna

Det enklaste sättet att hitta rabatter för pensionärer är att vara medlem i organisationer som PRO eller att gå med i medlemsklubbar som Smart Senior, Hej Senior eller Seniordeal. Här finns ofta många fördelaktiga erbjudanden och seniorrabatter att använda. Om du är osäker lönar det sig ofta att fråga om det finns någon pensionärsrabatt.

Pensionärsrabatter i lokaltrafiken

De flesta kommuner i Sverige erbjuder pensionärsrabatt för resor i lokaltrafiken. Åldersgränser och storlek på rabatten kan dock variera ganska mycket. I vissa regioner reser du gratis med både lokaltrafiken och länstrafiken. Detta gäller i Sveriges tre största städer med omgivande region:

Stockholm - pensionärsrabatt hos SL
Du som har fyllt 65 år får resa till rabatterat pris hos SL. Rabatten gäller även om du fortfarande arbetar. Storleken på rabatten varierar något mellan olika biljett-typer. Läs mer här.

Göteborg - pensionärsrabatt hos Västtrafik
Hos Västtrafik reser du gratis om du har ett seniorkort med en seniorbiljett. Undantaget är vissa tidsperioder på vardagar. Seniorkortet utfärdas av den kommun där du är folkbokförd. Åldersgränsen för seniorkortet varierar - hos vissa kommuner delas det ut när du har fyllt 65 år, hos andra är det 75 år som gäller. För Göteborgs kommun är 65 år den gällande gränsen. Läs vidare här.

Malmö - pensionärsrabatt hos Skånetrafiken
I Skånetrafiken reser du också gratis med en seniorbiljett. Även här varierar åldersgränsen mellan olika kommuner. Vissa kommuner har tidsbegränsningar för när seniorbiljett gäller. Är du folkbokförd i Malmö får du en seniorbiljett när du har fyllt 70 år. Här hittar du mer information. 


Pensionärsrabatt hos SJ och andra tåg

Som pensionär får du 10 procent rabatt på tågresor med SJ. Välj helt enkelt resenärskategorin Pensionär när du bokar din biljett. Det gäller för alla biljettyper utom årskort. Du får också tillgång till billiga sista minuten-biljetter dygnet innan avgång. Reser du med barnbarnen?Pensionärsrabatten kan kombineras med barnerbjudanden.

Andra tågbolag erbjuder också pensionärsrabatt för tåg. Hos MTRX får du 20 procent rabatt. Lokala tågoperatörer som Norrtåg, Öresundståg, Arlanda Express och Vy Tåg (tidigare Tågkompaniet) erbjuder även de rabatt för pensionärer. Hos Snälltåget får du pensionärsrabatt på sittplatser.

Pensionärsrabatt på resor, hotell och flyg

Ska du ut och resa lönar det sig att leta upp bra erbjudanden för pensionärer. Medlemsklubbar och organisationer för pensionärer erbjuder ofta seniorrabatter på paketresor, kryssningar, hotell och hyrbil. De flesta flygbolag erbjuder ingen särskild pensionärsrabatt, men det finns undantag. Hitta fler användbara tips om hur du kan spara pengar när du reser som pensionär - läs här.

Pensionärsrabatt på bio, kultur och nöjen

En fördel med att vara pensionär är att du får mer tid över för kultur och nöjen. Ännu trevligare blir det om du får rabatt. Biografkedjan Filmstaden erbjuder pensionärsrabatt på 10 procent. Många teatrar och de flesta museum erbjuder också seniorrabatt. Även här är det en god idé att ta en titt på olika medlemserbjudanden. Ibland gäller rabatten för pensionärer endast för vissa tider eller veckodagar.

Pensionärsrabatt på tandvård

Som pensionär får du subventionerad tandvård genom tandvårdsbidraget. När du fyller 64 år höjs tandvårdsbidraget från 300 kronor till 600 kronor. Bidraget kan sparas i ett år och då alltså fördubblas för ett besök.

Det finns också ett högkostnadsskydd för tandvård. Det ger dig 50 procent rabatt på tandvårdskostnader som överstiger 3 000 kronor under en ersättningsperiod, som är ett år. Kostar tandvården mer än 15 000 kronor får du 85 procent rabatt. Det finns dock vissa begränsningar kring vilken tandvård som ingår i skyddet. Din tandläkare kan informera om vilka behandlingar som ingår.

Fler fina seniorrabatter

Är du pensionär kan du hitta seniorrabatter på det mesta. Via olika medlemsklubbar och organisationer kan du få pensionärsrabatt på allt från bilprovningen till heminredning. Bland mycket annat hittar du ofta också pensionärsrabatt på glasögon. Behöver du klippa dig erbjuder många frisörer seniorrabatter. Pensionärsrabatt hos frisör gäller ofta på tider som är mindre efterfrågade, som förmiddagar på vardagar.

Många mobiloperatörer erbjuder prisvärda seniorabonnemang. Här hittar du goda tips och råd för att hitta en bra pensionärsrabatt på mobilabonnemang. 

Att hålla i gång kroppen är viktigt som pensionär. Flera gym och träningskedjor erbjuder pensionärsrabatt. Friskis & Svettis har ett pensionärskort för dig som har fyllt 65 år. Hos SATS får du 20 procent seniorrabatt på medlemskap, medan Actic erbjuder 15 procent rabatt.

Alla prisuppgifter är från april 2023 då denna artikel skrevs.

Räcker pensionen inte till att för att utnyttja pensionärsrabatterna? Om du äger din bostad har du möjlighet att dryga ut din pension med hjälp av 60pluslånet.

Läs mer om 60pluslånet här

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,50% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,81%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 314 367 kr (per 2023-05-12)