Pensionärsrabatt - bättre priser med seniorrabatter

Som pensionär finns det mycket pengar att spara med olika pensionärsrabatter och erbjudanden för seniorer. Det går att hitta förmånliga priser på en stor mängd produkter och tjänster. Vi tipsar om var du får rabatterade pensionärspriser för att pensionen ska räcka längre.

I takt med att priserna stiger gör rabatterade erbjudanden desto större skillnad i plånboken. Vi vill hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av din pension. Ta del av våra tips gällande en mängd olika seniorrabatter - från resor, transport och kultur till glasögon, tandvård och mobilabonnemang.

När får jag pensionärsrabatt?

Det är vanligt att åldersgränsen för pensionärsrabatt går vid 65 år. Det kan dock variera en hel del: allt från 60 till 75 år förekommer. Tar du ut allmän pension innan du har fyllt 65 år, är sjukpensionär eller förtidspensionär, kan du beställa ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten. Det ger dig rätt till pensionärsrabatter som saknar åldersgräns. Är du över 65 år, eller uppfyller aktuell åldergräns för ett erbjudande, räcker det med att visa legitimation.

Så hittar du de bästa pensionärsrabatterna

Det enklaste sättet att hitta rabatter för pensionärer är att vara medlem i organisationer som PRO eller att gå med i medlemsklubbar som Smart Senior, Hej Senior eller Seniordeal. Här finns ofta många fördelaktiga erbjudanden och seniorrabatter att använda. 

Pensionärsrabatt på mat och livsmedel

Många livsmedelskedjor har pensionärsrabatt och pensionärspriser. Priserna gäller många gånger utvalda tider eller dagar i veckan. Hör med din närmaste livsmedelsbutik och jämför gärna med fler om du har möjlighet. I och med dagens höga priser finns det stora pengar att spara.

Pensionärsrabatt i lokaltrafiken

De flesta kommuner i Sverige erbjuder pensionärsrabatt för resor i lokaltrafiken. Åldersgränser och storlek på rabatten kan dock variera ganska mycket. I vissa regioner reser du gratis med både lokaltrafiken och länstrafiken.

Följande gäller i Sveriges tre största städer med omgivande region:

  • Stockholm - pensionärsrabatt hos SL
   Du som har fyllt 65 år får resa till rabatterat pris hos SL. Rabatten gäller även om du fortfarande arbetar. Storleken på rabatten varierar något mellan olika biljett-typer.
  • Göteborg - pensionärsrabatt hos Västtrafik
   Med Västtrafik reser du gratis om du har ett seniorkort med en seniorbiljett som utfärdas av den kommun där du är folkbokförd. Undantaget är vissa tidsperioder på vardagar. Åldersgränsen för seniorkortet varierar - hos vissa kommuner delas det ut när du fyllt 65 år, hos andra är det 75 år som gäller. För Göteborgs kommun är 65 år gränsen.
  • Malmö - pensionärsrabatt hos Skånetrafiken
   I Skånetrafiken reser du också gratis med en seniorbiljett, och även här varierar åldersgränsen mellan olika kommuner. Vissa kommuner har tidsbegränsningar för när seniorbiljett gäller. Är du folkbokförd i Malmö får du en seniorbiljett när du har fyllt 70 år.

Våra 15 bästa spartips 2024

 • Inkomster och utgifter
 • Mat och hushåll
 • Sparande
 • Skulder och krediter

Läs alla våra spartips

Pensionärsrabatt hos SJ och andra tåg

Som pensionär får du 10 procent rabatt på tågresor med SJ. Välj resenärskategorin Pensionär när du bokar din biljett. Pensionärspriset gäller alla biljettyper utom årskort. Du får också tillgång till billiga sista minuten-biljetter dygnet innan avgång. Reser du med barnbarnen? Pensionärsrabatten kan även kombineras med barnerbjudanden.

Andra tågbolag erbjuder också pensionärsrabatt för tåg. Hos MTRX får du 20 procent rabatt. Lokala tågoperatörer som Norrtåg, Öresundståg, Arlanda Express och Vy Tåg (tidigare Tågkompaniet) erbjuder även de rabatter för pensionärer. Hos Snälltåget får du pensionärsrabatt på sittplatser.

Pensionärsrabatt på resor, hotell och flyg

Ska du ut och resa lönar det sig att leta upp bra erbjudanden för pensionärer. Medlemsklubbar och organisationer för pensionärer erbjuder ofta seniorrabatter på paketresor, kryssningar, hotell och hyrbil. De flesta flygbolag erbjuder tyvärr inga pensionärsrabatter på flyg, men det finns undantag. Ta gärna del av våra tips för en lyckad resa som pensionär.

Pensionärsrabatt på bio, kultur och nöjen

En fördel med att vara pensionär är att du får mer tid över för kultur och nöjen. Ännu trevligare blir det om du får ta del av rabatterade priser. Biografkedjan Filmstaden erbjuder pensionärsrabatt på 10 procent. Många teatrar och de flesta museum erbjuder också seniorrabatt, så även här är det en god idé att ta en titt på olika medlemserbjudanden. I vissa fall gäller rabatt för pensionärer endast under bestämda tider på dagen eller utvalda veckodagar.

Pensionärsrabatt på tandvård

Som pensionär får du subventionerad tandvård genom tandvårdsbidraget. När du fyller 64 år höjs tandvårdsbidraget från 300 kronor till 600 kronor. Bidraget kan sparas i ett år, vilket i sådana fall innebär att du kan nyttja 1200 kronor.

Det finns också ett högkostnadsskydd för tandvård. Det ger dig 50 procent rabatt på tandvårdskostnader som överstiger 3 000 kronor under ersättningsperioden ett år. Kostar tandvården mer än 15 000 kronor får du 85 procent rabatt. Det finns dock vissa begränsningar kring vilken tandvård som ingår i skyddet. Din tandläkare kan informera om vilka behandlingar som ingår.

Fler fina seniorrabatter

Vilka rabatter får pensionärer egentligen? Faktum är att du som pensionär kan hitta seniorrabatter på det mesta. Via olika medlemsklubbar och organisationer kan du få rabatter som pensionär på allt från mobilabonnemang till heminredning. Bland mycket annat kan du hitta pensionärsrabatt på glasögon och behöver du klippa dig erbjuder många frisörer seniorrabatter. Pensionärsrabatt på Bilprovningen är vanligt förekommande.

Många mobiloperatörer erbjuder prisvärda seniorabonnemang. De flesta stora mobiloperatörer som Telia, Telenor och Tre erbjuder pensionärsrabatt.

Att hålla i gång kroppen är viktigt, inte minst som pensionär. Det finns flertalet gym och träningskedjor som erbjuder pensionärsrabatt. Friskis & Svettis har ett pensionärskort för dig som har fyllt 65 år, SATS erbjuder 20 procent seniorrabatt på medlemskap och Actic erbjuder 15 procent i pensionärsrabatt.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

60plusbanken hjälper fler

Räcker pensionen trots utnyttjade pensionärsrabatter inte till? Om du äger din bostad har du möjlighet att dryga ut din pension med hjälp av 60pluslånet. Det är en kapitalfrigöringskredit som innebär att du får ut kapital som annars är låst i bostaden. På så vis kan du dryga ut pensionen och förbättra din vardagsekonomi.

Alla prisuppgifter i artikeln är från juli 2023.

Laddar