Medvetna val sänker matkostnaderna

Livsmedel förväntas fortsatt vara den största utgiften för pensionärer i Sverige 2024. Kostnaderna kommer ligga kvar på höga nivåer och den skattelättnad som gjorts för pensionärer äts snabbt upp av ökade kostnader. Genom att handla smart kan du få ut mer av matbudgeten och samtidigt få pengar till annat.

Enligt Pensionsmyndigheten låg den genomsnittliga allmänna pensionen för 2023 på 14 900 kr i månaden. Livsmedel förväntas även detta år utgöra den största utgiften för pensionärer, varför det också är här som smarta och medvetna val kan göra stor skillnad på privatekonomin.

Smarta inköp av mat och livsmedel 

Att handla medvetet kan vara nyckeln till att få pensionen att räcka längre och samtidigt ha möjlighet till att njuta av näringsrik och vällagad, god mat. 

Få ut mer av budgeten och minimera svinn

 • Utnyttja kampanjer och erbjudanden
  Håll koll på butikernas kampanjer och planera dina inköp efter aktuella erbjudanden. Varje måndag brukar många livsmedelsbutiker släppa veckans kampanjer. Jämför olika butikers utbud för att se vilka som erbjuder lägsta möjliga pris.
 • Köp större volymer och frys in
  När något är nedsatt till ett bra pris kan det vara smart att köpa större volymer av det. Att göra inköp till fler portioner får ofta ner kostnaden per portion. Laga sedan maten och frys in i mindre förpackningar så har du mat för många måltider framöver. Livsmedel med lång hållbarhet kan med fördel köpas in i större volymer när priset är nedsatt. Pasta, ris och konserver brukar hålla i många månader framöver.
 • Planera och minska matsvinn
  Att planera måltiderna i förväg ger dig bättre möjlighet att kunna nyttja allt av inköpta livsmedel samtidigt som du undviker onödigt matsvinn. Planera måltiderna så hela paketet med livsmedel går åt. Gör rätter som stuvningar, grytor eller soppor där överblivna livsmedel från tidigare dagar kan användas. Genom att planera matinköpen i förväg minskar du också risken för impulsköp och kan lättare fokusera på att endast handla de ingredienser du behöver.
 • Se efter kort datum
  Var inte rädd för produkter med kort datum. Många gånger sänker butikerna priserna på varor som närmar sig sitt bäst-före-datum. Att handla nedsatta varor med kort datum är snällt mot både miljön och plånboken. Ta chansen att göra fynd och använd råvarorna innan de blir obrukbara.


Att handla mat medvetet som pensionär kan få ner matkostnaderna avsevärt utan att tumma på kvaliteten. Då livsmedel är en stor utgift för alla hushåll idag kan medvetna val göra stor skillnad sett till både matkostnader och hushållets totala kostnader.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

När sänkta kostnader inte räcker

Ibland är marginalerna alldeles för små även om utgifterna är pressade så mycket som möjligt. När kostnaderna inte kan bli mindre är enda lösningen för en bättre levnandsstandard att höja intäkterna. Har man möjlighet kan arbeta extra vara en lösning för dig som pensionär. Det är dock långt ifrån alla pensionärer som har det alternativet. 

Ett modernt pensionärslån skiljer sig på flera sätt från andra traditonella lån. Dels är det en kapitalfrigöringskredit, vilket innebär att du frigör pengar som annars vore låst i bostaden, utan att behöva flytta. Ett pensionärslån innebär heller inga höjda månadskostnader då det är helt amorteringsfritt och räntan läggs istället till den totala lånekostnaden. 

60pluslånet är en trygg lånelösning med garantier. Du kan dessutom själv välja hur du vill ha det utbetalt: som engångsbelopp, månatligt för att dryga ut pensionen eller som en kombination av dessa.