Hur mycket pengar behöver en pensionär?

Att planera för pensionen, som är en viktig del av livet, är relevant för oss alla. Efter många år av arbete och sparande strävar vi efter en bekväm och trygg pension. Men hur mycket pengar behöver egentligen en pensionär för att kunna leva ett bekymmersfritt liv? Vi gräver djupare i frågan.

Enligt statistik från Pensionsmyndigheten är den genomsnittliga pensionen före skatt för boende i Sverige cirka 21 600 kr per månad (2022). Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är ett genomsnitt och det finns de med både lägre och högre pension. Pensionen påverkas av individuella faktorer som tidigare inkomst. Generellt sett har också män högre pension än kvinnor.

Livsstil och behov är avgörande

För att komma fram till hur mycket pengar en pensionär behöver, måste vi först känna till önskad livsstil och se över de individuella behoven. Du måste själv tänka igenom vad som är viktigt för dig och vad du vill prioritera i livet som pensionär.

Viktiga utgiftsposter att ta hänsyn till

 • Boende
  Boendekostnader utgör en stor del av utgifterna för de flesta pensionärer. Många äldre väljer att bo kvar i sina befintliga hem, medan andra kanske letar efter billigare bostadsalternativ, som seniorboenden.
 • Hälso- och sjukvård
  Hälsokostnader ökar ofta med åldern. Det är därför viktigt att budgetera för hälsovård och eventuella mediciner. Här kan försäkringar bli viktigt.
 • Mat och livsmedel
  I takt med att matvaror blir dyrare tar livsmedel en allt större del av de totala kostnaderna. Att storhandla och planera sina inköp kan göra stor påverkan på matbudgeten.
 • Fritidsaktiviteter
  Som pensionär har du äntligen tiden för att ägna dig åt olika fritidsaktiviteter och andra nöjen. Har du ett intresse av att resa kan det också kosta desto mer.

Ansök om 60pluslånet tryggt och säkert

Vill du se över dina möjligheter att frigöra pengar från bostaden med hjälp av 60pluslånet? Ansök idag så går vi igenom dina möjligheter tillsammans. Ansökan är inte bindande.

Ansök nu

Hur mycket pengar behöver jag som pensionär?

Hur mycket pengar en pensionär behöver beror som sagt på flera faktorer som individuella preferenser och omständigheter. Planering och budgetering är avgörande för att ekonomiskt kunna påverka sin pension.

Att förstå just din situation och ditt framtida behov är nyckeln till en trygg pension. Det är aldrig för tidigt att börja planera och ju mer du investerar i din pension, desto bättre kommer du att vara rustad för en bekväm framtid som pensionär. Med det sagt är det heller aldrig för sent att förbättra din ekonomiska situation som pensionär, givetvis beroende på dina individuella förutsättningar. Exempelvis kan du arbeta eller extrajobba.

60plusbanken hjälper fler till en bättre vardagsekonomi

Om du som pensionär äger din bostad kan du dryga ut din befintliga pension och förbättra din privatekonomi med hjälp av en kapitalfrigöringskredit, som är en form av ett pensionärslån.

Du kan välja hur du vill få 60pluslånet utbetalt beroende på vad som passar dina behov bäst, antingen månadsvis, som en klumpsumma eller en kombination av dessa. Det är inte för sent att förbättra din ekonomi.

Laddar