Köpa sommarstuga trots låg pension

Många drömmer om att köpa en sommarstuga där man kan spendera lugna och soliga dagar i grönskan. Kanske har du funderat över en stuga hela livet men att ett köp aldrig blivit av? Även om du idag har en lägre inkomst än som yrkesverksam, kan det finnas stora möjligheter att sommarstugedrömmen blir till verklighet.

Som pensionär har du nu tiden och friheten att själv styra över dina dagar på ett annat sätt än när du arbetade. En sommarstuga kanske är precis vad du behöver för att få ett miljöombyte, vara ute i naturen och ha en plats där barnen kan komma och hälsa på med barfota barnbarn i sommargräset. Att köpa en sommarstuga bör ändå vara ett välgrundat beslut, då det också innebär en del åtaganden, både ekonomiska och i underhåll. Vi har listat vad som är bra att tänka på innan du slår till och köper dig en sommarstuga.

Att köpa fritidshus som pensionär

Utöver finansieringen är det andra saker som är bra att tänka på vid sommarstugeköpet. Genom att tänka igenom dina behov och möjligheter noga undviker du att husköpet snarare blir en last än en uppfylld dröm.

Redan köpt en sommarstuga? Ta del av våra tips på hur du kan höja värdet på fritidshuset genom att renovera.

Tips för seniorer inför köp av sommarstuga

När du har hittat en sommarstuga som du är intresserad av, tänk på att gå fysiskt på visningen. Var inte heller rädd för att ställa många frågor till mäklaren, hen finns där för att hjälpa dig. Det kan också vara bra att känna till att du som köpare har undersökningsplikt, vilket innebär att det är din skyldighet att undersöka objektet noga. Skulle synliga fel upptäckas först efter köpet kan det vara väldigt svårt att få någon ersättning för det. Öppna därför alla skåp och lådor och ta dig tid att se igenom sommarstugan noga.

Sommarstugans läge och dess närområde

  • Närhet till hemmet
    Välj en sommarstuga som inte ligger för långt från ditt permanenta boende. En kortare resväg gör det lättare att ta sig dit och tillbaka, speciellt om du inte tycker om eller har möjlighet att köra långa sträckor. Se också över om det finns något alternativt sätt att ta sig dit på utöver bilen, som exempelvis tåg eller buss. Är det enkelt att ta sig till sommarstugan kommer du kunna njuta av den även om synen försämras eller körförmågan försvinner.
  • Tillgång till service
    Se över sommarstugans läge i relation till den service som du kan tänkas behöva när du är där. Hur långt är det till närmaste vårdcentral, apotek och livsmedelsbutik? Även om du inte behöver tjänsterna regelbundet, kan det vara tryggt att veta att de finns nära till hands.
  • Gemenskap och grannar
    Ett aktivt och trevligt grannskap kan vara värdefullt, särskilt om du planerar att tillbringa mycket tid i stugan. Att ha en granne som kan se till sommarstugan när du inte är där kan också vara värdefullt. Se dig runt i närområdet och prata med folk du möter för att bilda dig en uppfattning om kringliggande miljö.

Sommarstugans tillgänglighet och bekvämligheter

  • Entréer och trappor
    Tänk på att stugan bör vara lätt att ta sig in i och röra sig runt i. Även om du klarar av att gå i trapporna idag kanske situationen förändras om några år. Det kan vara klokt att undvika fastigheter med många eller branta trappor och svåråtkomliga entréer.
  • Vinterunderhåll
    Oavsett om du har planerat att spendera tid i sommarstugan på vintern eller inte så kommer likväl sommarstugan stå där när vintern kommer. Beroende på var i landet stugan finns kan man därmed behöva förbereda stugan för kallare grader och tung snö. Se över vad som gäller för den här specifika stugan och dess närområde.
  • Tomten
    Fundera över vilken typ av tomt som passar dig bäst. Önskar du en naturtomt som mer eller mindre klarar sig själv eller vill du ha en trädgårdstomt, så du kan ägna dig åt att odla och plantera i rabatterna? Har du en trädgårdstomt får du inte glömma att det medföljer en gräsmatta som ska skötas. Det kan vara bra att se till så att entrén till huset är lätt att nå från vägen för att säkerställa att man kan ta sig in i huset även om man har bekymmer med att gå.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Sommarstugans skick och underhåll

  • Underhållsbehov
    Undersök stugans skick noggrant. När du köper en sommarstuga måste man inte enligt lag besikta den, men det är en stark rekommendation att ändå göra det för att undvika kostsamma överraskningar. En äldre stuga kan behöva omfattande renoveringar, vilket kan vara påfrestande både fysiskt och ekonomiskt. 
  • Tekniska installationer
    Säkerställ att elen är i gott skick. Har stugan egenborrad brunn eller är det kommunalt vatten? Vad är det för typ av avlopp och toalett? Kräver de tekniska installationerna något underhållsarbete från dig och är det i sådana fall något du kommer klara av att utföra även i framtiden?
  • Isolering och uppvärmning
    Se över hur sommarstugan värms upp, om det finns öppna spisar eller kaminer och om de i sådana fall fungerar. Även om du bara tänkt spendera vår och sommar i stugan kan huset behöva värmas upp om morgonarna eller regniga dagar. 

Övrigt att tänka på vid köp av sommarstuga

  • Ägandeform
    Är det äganderätt eller tomträtt? Äganderätt innebär att du utöver huset också äger marken huset står på, medan du vid tomträtt istället hyr marken av kommunen. Att inte äga marken kan innebära ytterligare avgifter och restriktioner.
  • Bygglov och regler
    Se till att alla byggnationer är godkända och att det finns bygglov. Om du planerar att bygga om eller ut, kontrollera att detta är möjligt enligt lokala regler och bestämmelser. Glöm heller inte att försäkra din sommarstuga.
  • Extra kostnader
    Utöver köpesumman tillkommer även andra kostnader vid köp av sommarstuga: som lagfart, pantbrev och fastighetsavgift. Viktigt är också att räkna med de driftkostnader som sommarstugan medför, som el, värme, vatten, sophämtning och avlopp. Vid husköp måste man också alltid räkna med framtida underhållskostnader. 

Drömmen om sommarstuga med låg pension

Med en mindre pension kan drömmen om en sommarstuga kännas långt borta, men det behöver den inte vara. Om du äger ditt boende och har låneutrymme kvar på bostaden, kan du med hjälp av en kapitalfrigöringskredit frigöra pengar som annars vore låsta i bostaden.

Fördelen med att finansiera köpet av en sommarstuga med en kapitalfrigöringskredit, det vill säga ett modernt pensionärslån, är att du inte höjer dina månatliga kostnader. Genom att frigöra kapital från din permanenta bostad kan du få loss de pengar som krävs för att köpa dig en sommarstuga, och räntan betalas först i samband med att lånet löses. En kapitalfrigöringskredit är amorteringsfritt.

60pluslånet som vårt pensionärslån kallas, är en trygg lånelösning vars utbetalningssätt kan kombineras. Det innebär att du kan välja att få ett större belopp utbetalt som engångssumma, samtidigt som du utöver det får en månatlig utbetalning. Du kan med andra ord få loss pengar för att köpa en sommarstuga, samtidigt som du löpande får ut kapital för drift och underhåll.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Läs mer om 60pluslånet

Vanliga frågor vid köp av sommarstuga

Kan jag som pensionär få lån för att köpa sommarstuga?

Ja, om du äger ditt boende och har låneutrymme kvar på bostaden kan du med hjälp av en kapitalfrigöringskredit frigöra pengar som annars vore låsta i bostaden. Pensionärslån, som kapitalfrigöringskrediter också kallas, är ett modernt och tryggt lån för dig som pensionär.

Vilka kostnader bör jag tänka på vid köp av sommarstuga?

Utöver själva köpesumman tillkommer även andra kostnader vid köp av sommarstuga: som lagfart, pantbrev och fastighetsavgift. En sommarstuga innebär också driftkostnader och kräver underhåll, vilket också kan medföra kostnader.

Vad ska jag tänka på när det gäller sommarstugans läge?

Det är bra om stugan inte ligger alltför långt ifrån ditt permanenta boende. Närhet till livsmedelsbutik, apotek och vårdcentral är också värdefullt. Grannar kan vara en trygghet att ha nära ifall oyckan skulle vara framme och du behöver hjälp av någon.

Vilka underhållsbehov har en sommarstuga?

En sommarstugas underhållsbehov varierar beroende på vad det är för stuga och dess standard. Ju fler moderniteter som el, vatten och avlopp, desto fler saker kan också gå sönder. Samtidigt är ålder på moderniteterna av stor vikt sett till framtida underhåll. Även om standard varierar har ändå alla sommarstugor ett visst underhållsbehov, som exempelvis ommålning av fasaden, sotning av skorsten, rensning av stuprör och regelbunden skötsel av tomten.

Hur besiktar jag sommarstugan innan köp?

Ta hjälp av en expert och anlita en egen besiktningsman. Vissa sommarstugor säljs med en så kallad Dolda felförsäkring, men du har alltid oavsett en långtgående undersökningsplikt. Därför rekommenderas det att inte enbart nöja sig med den eventuella besiktning som gjordes när säljaren tecknade försäkringen. 

Laddar