Lagom till sommaren kan Axel och Rut njuta av sin nya altan

I huset utanför Linköping har paret Axel och Rut levt sitt liv i över 40 år. Det är här deras tre barn tagit sina första staplande steg, växt upp och till slut provat sina egna vingar och flyttat hemifrån. Axel och Rut älskar sitt hus och alla minnen som skapats där. Här vill de bo kvar så länge de bara kan.

Redan under uppväxten i Linköping gick Axel och Rut i samma skola, ovetandes om varandra. Några år efter skolan korsades deras vägar under ett midsommarfirande och kärlek uppstod. Efter några äventyrliga år tillsammans var det dags för att köpa ett gemensamt boende där de kunde bilda familj. De var eniga om att flytta en bit utanför Linköping för att bo nära naturen.

Bufferten för renoveringen saknades 

När de flyttade in för 40 år sen gick all ledig tid till att renovera näst intill hela huset till den stilen de själva önskade. Sedan dessa har huset blivit renoverat i omgångar. Exempelvis efter de hektiska småbarnsåren då huset inte bara var deras hem utan även Ruts arbetsplats och många barns andra hem. Rut arbetade nämligen som dagmamma under alla tre barnens uppväxt, för att få så mycket tid med barnen som möjligt. 

- Det är alltså inte bara våra tre barn som vuxit upp här utan det är många små barnfötter som sprungit över dom här golven, berättar Rut. Jag är så tacksam för den tiden med barnen även om min pension helt klart påverkats av den låga inkomst jag hade under de åren.

När både Axel och Rut nu blivit pensionärer har ekonomin blivit sämre och de låga pensionerna har inte räckt till att spara ihop en buffert för att genomföra de renoveringar av huset som de önskar. På grund av sin ålder och låga pension fick de heller inget lån beviljat via sin vanliga bank.

- Eftersom vi knappt har några lån på vårt hus trodde jag inte att det skulle vara svårt att få lån från vår bank, funderar Axel.

Frigör pengar ur bostaden till kontot

När de kontaktade 60plusbanken fick de möjlighet att frigöra 900 000 kr ur sin bostad med hjälp av 60pluslånet, som är fritt från löpande amorteringar och räntebetalningar. De valde alternativet Kombikapital som innebär att de lånar ett engångskapital kombinerat med ett månadskapital. Månadskapitalet på 2000 kr kommer betalas ut varje månad som ett komplement till deras låga pension och på så sätt får de mer pengar att röra sig med varje månad.

Engångskapitalet använde de till att fräscha upp alla ytskikt i huset och byggde en ny altan där de planerar att ha många grillmiddagar med familjen eller bara sitta njuta av solnedgången över gärdena. Faktiskt räckte pengarna även till ett staket runt tomten. Nu behöver de inte oroa sig att vare sig hunden eller nyfikna barnbarn ska försvinna ut på åkern efter traktorerna. För om det är någonting som Axel och Rut prioriterar som pensionärer är det tid tillsammans med sina barnbarn – livets efterrätt.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.