Starta eget som pensionär

Att starta eget som pensionär kan vara en spännande och givande möjlighet för den som vill fortsätta att vara aktiv, nyttja sina kunskaper och samtidigt få en bättre vardagsekonomi. Det kan också bidra till ökad livskvalitet och ge nya sociala kontakter. Som egenföretagare har du även fördelen att själv bestämma när och hur mycket du vill arbeta.

Det är naturligt att ha frågor och funderingar kring regler och eventuella stöd för pensionärer som vill ge sig in i företagsvärlden. Vi besvarar de vanligaste frågorna om att starta eget som pensionär och vilka fördelar det finns med att vara egenföretagare som senior.

Kan man starta eget som pensionär?

Ja, visst kan pensionärer starta eget på samma sätt som vilken annan person som helst. Åldern i sig utgör ingen som helst begränsning för att starta eller äga ett företag. Det finns ingen lag eller regel som säger att pensionärer inte får starta företag. Tvärtom kan det vara en möjlighet för dig som senior att använda din erfarenhet och expertis och dra nytta av den när du startar och driver eget företag. Då det också råder brist på vissa yrken och viss kompetens i samhället, kan det även bidra positivt till samhällsekonomin i stort.

Kan pensionärer låna pengar för att starta eget?

Ja, det kan vara möjligt för pensionärer att få lån för att finansiera en företagsstart. 60plusbanken erbjuder inte specifikt företagslån, men 60pluslånet, som frigör pengar från din bostad, ansvarar du själv för.

Det finns olika alternativ för att få finansiellt stöd, beroende på din ekonomiska situationen och företagsidé. Vanliga källor till finansiering är att ta av sina besparingar eller ett traditionellt banklån. Pensionärer kan ansöka om företagslån hos olika banker och långivare, precis som vilken annan företagare som helst. Däremot är det inte alla som lånar ut pengar till dig som gått i pension.

Det är viktigt att vara medveten om att långivarna kommer att titta på din ekonomiska situation och kreditvärdighet för att bedöma din låneansökan. Då pensionärer vanligtvis har en pension som huvudsaklig inkomstkälla, kan det vara mer utmanande att få ett lån godkänt. Det kan vara till viss hjälp att ha en väl genomtänkt affärsplan och visa på en stabil och lönsam affärsidé för att öka chanserna att få ett lån beviljat.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Frigöra kapital för att starta eget som pensionär

Ett alternativ för dig som vill frigöra kapital för att starta företag kan vara att använda dig av ett så kallat pensionärslån för att få fram det startkapital som behövs. Vi på 60plusbanken erbjuder en kapitalfrigöringskredit, kallat 60pluslånet, vilket är en trygg lånelösning för dig som fyllt 60 år.

Ekonomiskt stöd för pensionärer som driver företag

Det kan finnas ekonomiskt stöd som du som pensionär kan söka för att dra i gång ditt företag. Exempel på stöd kan vara starta-eget-bidrag, företagslån med rimliga villkor, affärsutvecklingsstöd och olika skatteförmåner och avdrag. Räkna dock med att de flesta former av bidrag och stöd är utformade för de som är i arbetslivet, så de stora förmånerna med att starta eget företag som pensionär ligger på ett annat plan.

Fördelar med att starta eget som pensionär

Vi har listat sex fördelar med att starta eget när du blivit pensionär. Det finns naturligtvis många fler beroende på din bakgrund, dina kunskaper och hur du väljer att arbeta efter pensionen. Läs gärna mer om våra tips gällande att arbeta som pensionär.

Fördelar med att starta eget som senior

  1. Mer pengar till pensionen
  2. Fler sociala kontakter
  3. Du blir din egen chef och bestämmer själv hur mycket eller hur lite du vill jobba.
  4. Skattemässiga fördelar, till exempel lägre sociala avgifter.
  5. Och framför allt: mer kul! Du får driva eget företag och testa dina vingar med något du verkligen kan. Alternativt kanske du föredrar att testa något helt nytt, som en hobby som du alltid velat ha tid att utveckla vidare.


Viktiga länkar som kan hjälpa dig på vägen

Laddar