Låna pengar till att starta eget som pensionär

Att starta eget som pensionär kan vara en spännande och givande möjlighet för den som vill fortsätta att vara aktiv, nyttja sina kunskaper och samtidigt få en bättre vardagsekonomi under sin pensionstid. Det kan också bidra till ökad livskvalitet och ge nya sociala kontakter. Som egenföretagare har du även fördelen att själv bestämma när och hur mycket du vill arbeta.

Det är naturligt att ha frågor och funderingar kring regler och eventuella stöd för pensionärer som vill ge sig in i företagsvärlden. I denna artikel kommer vi att svara på några vanliga frågor om att starta eget som pensionär, inklusive om pensionärer får starta företag, om du kan låna pengar som pensionär för att starta företag och vilka fördelar det finns med att starta eget som senior.

Kan man starta eget som pensionär?

Ja, visst kan pensionärer starta eget på samma sätt som vilken annan person som helst. Åldern i sig utgör ingen som helst begränsning för att starta eller äga ett företag. Det finns ingen lag eller regel som säger att pensionärer inte får starta företag - tvärtom kan det vara en möjlighet för dig som senior att använda din erfarenhet och expertis inom ett visst område och dra nytta av den när du startar och driver eget företag. Då det också råder brist på vissa yrken och viss kompetens i samhället, kan det även bidra positivt till samhällsekonomin i stort.

Kan pensionärer låna pengar för att starta eget?

Ja, det kan vara möjligt för pensionärer att få lån för att finansiera en företagsstart (även om vi på 60plusbanken inte erbjuder just företagslån, bara lån på din bostad som du själv ansvarar för). Det finns olika alternativ för att få finansiellt stöd, beroende på den ekonomiska situationen och företagsidén, men vanliga källor till finansiering är att ta av sina besparingar eller att ta traditionella banklån. Pensionärer kan ansöka om företagslån hos olika banker och långivare, precis som vilken annan företagare som helst – men det är inte alla som lånar ut pengar till dig som gått i pension. Det är därför viktigt att vara medveten om att långivarna kommer att titta på din ekonomiska situation och kreditvärdighet för att bedöma din låneansökan och eftersom pensionärer vanligtvis har en pension som huvudsaklig inkomstkälla, kan det vara mer utmanande att få ett lån godkänt. Det kan vara till viss hjälp att ha en väl genomtänkt affärsplan och visa på en stabil och lönsam affärsidé för att öka chanserna att få ett lån beviljat.

Frigöra kapital för att starta eget som pensionär

Ett alternativ för dig som vill frigöra kapital för att starta företag kan vara att titta på ett så kallat seniorlån eller pensionärslån för att på så sätt få fram det startkapital som behövs. Hos oss på 60plusbanken heter detta 60pluslånet och är en trygg lånelösning för dig som fyllt 60 år.

Läs mer om 60pluslånet

Finns det ekonomiskt stöd att söka för pensionärer som driver företag?

Det kan finnas ekonomiskt stöd som du som pensionär kan söka för att dra i gång ditt företag som till exempel starta-eget-bidrag, företagslån med rimliga villkor, affärsutvecklingsstöd och olika skatteförmåner och avdrag. Räkna dock med att de flesta former av bidrag och stöd är utformade för de som redan är i arbetslivet, så de stora förmånerna med att starta eget företag som pensionär ligger på ett annat plan.

Fördelar med att starta eget som pensionär

Vi har listat sex fördelar med att starta eget när du blivit pensionär och vi har redan nämnt några i början av artikeln, men det finns naturligtvis många fler beroende på din bakgrund, dina kunskaper och hur du väljer att arbeta efter pensionen.

Fördelar med att starta eget som senior:
1. Mer pengar till pensionen.
2. Fler sociala kontakter.
3. Du drar nytta av erfarenhet du skaffat dig under dina yrkesverksamma år.
4. Du blir din egen chef och bestämmer själv hur mycket eller hur lite du vill jobba.
5. Skattemässiga fördelar, till exempel lägre sociala avgifter.
6. Och framför allt: mer kul! Du får prova på att driva eget företag och testa dina vingar med något du verkligen kan eller kanske något helt nytt, varför inte en hobby som du alltid velat ha tid att utveckla vidare?

Här hittar du mer inspiration kring att arbeta eller extrajobba som pensionär.

Här kan du läsa mer om att starta företag som pensionär och om de fördelar som finns:
Fördelar med att driva eget som senior (Visma)
Generell information om att driva företag och hur det påverkar din pension (Pensionsmyndigheten)
Starta eget företag (Verksamt.se)
Starta eget: Visst lönar det sig (Senioren)
Starta och driva företag (Skatteverket)

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 8,20% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,56%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 568 838 kr (per 2023-11-13)