Meny

Lånet för pensionärer gör att Jarl, 76, kan sova om nätterna

Pensionen kan innebära en drastisk sänkning av inkomster och levnadsstandard. Det har Jarl Eriksson, 76, tvingats inse efter ett långt yrkesliv. Men, i samband med att hans hus skulle renoveras fick han höra talas om en lösning.– Nu sitter man inte på pottkanten hela tiden, som man gör som pensionär med en låg inkomst, säger han.

Jarl Eriksson är 76 år gammal. När han var 63 år gick han i pension efter att i 38 år ha arbetat med att importera traktorer.

– När jag blev pensionär förändrades det ekonomiska. Inkomsterna halverades, eller ännu mer, berättar han.

Jarl Eriksson bor kvar i den villa han byggde 1973. Efter alla dessa år behöver den nu renoveras, främst är det fönster och ytterväggar som är i behov av en uppfräschning. Samtidigt kommer kommunen där han bor snart att kräva att fastighetens avloppsanläggning moderniseras.

– Jag var tvungen att göra något åt huset för att behålla dess värde. Man kan ju inte gå till banken och låna när man inte har tillräckligt med inkomster. Då kontaktade jag 60plusbanken och utan några konstigheter fick jag loss kapital på mitt befintliga hus, berättar han.

Lån för pensionärer

60plusbanken har tagit fram ett lån som gör att pensionärer kan frigöra kapital i sina bostäder. Lånet gör att de kan tillgodogöra sig kapitalet i bostaden medan de fortfarande bor kvar. 60pluslånet är inget vanligt bolån där låntagaren betalar ränta och amorteringar varje månad. Här är räntan högre än på ett vanligt bostadslån eftersom banken står med hela risken. Med lånet kommer också en garanti som gör att du inte kan bli skyldig mer än husets värde. Det innebär att om det skulle vara så att skulden överstiger husets värde när lånet ska lösas avskrivs det överskridande beloppet, tack vare skuldfrigarantin. Pengarna använder kunderna till allt från att klara de löpande kostnaderna till att renovera hemma.

– Nu är det inga utsvävningar jag är ute efter, jag vill renovera mitt hus. Dessutom får jag lite pengar över så att jag kan byta till en lite bättre bil och kanske en resa utomlands om man orkar med det, säger Jarl Eriksson.

”Några har frågat om arvet”

Lånet kan betalas ut på det sätt som passar kunden. Som ett engångsbelopp, vilket är vanligt att man väljer om man exempelvis ska renovera hemma. Möjligheten att få ett mindre belopp månadsvis finns också, för den som hellre vill dryga ut kassan med några tusenlappar varje månad.

– Någon har frågat hur det går med arvet till mina barn, men hade jag haft ett hus som var mer eller mindre värdelöst för att det inte har renoverats på många år och avloppsanläggningen är omodern hade det inte blivit bättre för barnen, säger Jarl Eriksson och fortsätter:

– Under den tiden betalar jag varken ränta eller amorteringar. Det läggs på lånet, så när jag faller ifrån betalar dödsboet in lånet och betalar in den ränta som tillkommit. Sen blir det ändå mycket kvar till barnen.

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,75% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,01%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 058 507 kr (per 2023-01-05)