Låna pengar till renovering

Pensionen kan innebära en drastisk sänkning av inkomster och levnadsstandard. Det har Jarl Eriksson, 76, tvingats inse efter ett långt yrkesliv. Han behövde renovera huset för att kunna bo kvar men med hans nuvarande ekonomi som pensionär hade han inte råd.

1973 byggde Jarl Eriksson sitt röda hus med vita knutar strax utanför Kinna. Huset har varit en trygg punkt genom livet och än idag bor han där. När huset var tvunget att renoveras förra sommaren ställdes dock Jarl inför ett problem. Pensionen efter ett 38 årigt yrkesliv som importör av traktorer räckte inte för att klara renoveringsbudgeten.

Renovering var oundvikligt

– Alternativet hade varit att sälja huset eller bo kvar och se det bli ännu mer nedgånget med tiden, säger Jarl. När jag blev pensionär förändrades det ekonomiska. Inkomsterna halverades, eller ännu mer, berättar han vidare.

Utöver husets renoveringsbehov väntade dessutom ett krav från kommunen på en modern avloppsanläggning i huset. Det var en omöjlighet att utifrån hans pension få ihop kalkylerna och han utforskade därför möjligheten till lån. Problemet blev tydligt då banken avslog hans låneansökan på grund av hans låga inkomst som inte skulle täcka de lånekostnader som lånet skulle innebära.

– Jag var tvungen att göra något åt huset för att behålla dess värde. Man kan ju inte gå till banken och låna när man inte har tillräckligt med inkomster, säger han och fortsätter: som pensionär verkar det vara svårt att få ett lån beviljat och jag hade stora utgifter på gång.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Pengar till renovering och avlopp

Jarl vände sig då till 60plusbanken som erbjuder ett modernt pensionärslån kallat 60pluslånet. Det är en kapitalfrigöringskredit som frigör pengar ur bostaden, utan att innebära förhöjda månadskostnader. För Jarl blev den här lösningen optimal då han fick råd med renoveringen och samtidigt en välkommen buffert för vardagens utgifter.

– Jag skulle vilja säga att mitt liv blev mycket enklare med pensionärslånet, utan det hade jag inte haft den vardag jag har idag. Jag kunde byta fasad på huset i somras och köpa nya stuprännor, sådant som jag annars inte hade haft råd med.

Jarl gick i pension som 63-åring, något han inte ångrar idag. Livet som pensionär har dock gett ett tuffare ekonomiskt läge, vilket har blivit lättare tack vare 60pluslånet.

– Det blev en avlastning rent psykiskt, nu kan jag göra saker och ting samtidigt som jag vet att pengarna räcker varje månad, säger han. När tillfälle ges meckar Jarl med sin gamla sportbil och tack vare 60pluslånet har han även kunnat uppfylla en gammal dröm.

– Jag köpte en motorcykel, vilket känns fantastiskt! Jag vet många andra i min ålder som har stora intressen. Vi vill ju gärna leva lite också. Livet är inte slut bara för att man pensionerar sig.

Ändå mycket kvar till barnen

60pluslånet skiljer sig från ett vanligt bostadslån där man betalar ränta och amorteringar varje månad. Räntan är högre då 60plusbanken står för hela risken, men medan man bor kvar i sin bostad dras inga kostnader.

– Under den tiden betalar jag varken ränta eller amorteringar. Lånet är amorteringsfritt och räntan läggs på lånet. När jag faller ifrån betalar dödsboet in lånet och den ränta som tillkommit. Sen blir det ändå mycket kvar till barnen, säger Jarl.

I teorin kan upplägget betyda att anhörigas arv minskar, men Jarl menar att det i hans fall snarare är tvärtom.

– Barnen förstår hur jag resonerat. Verkligheten är att de hade fått ett hus som varit fallfärdigt om jag inte gjort de här sakerna. När jag faller ifrån har ju huset sitt värde och förhoppningsvis har värdet ökat tack vare att jag förbättrat det. Dessutom fick de en lycklig pappa medan han levde, skrattar han.