Prisvärda bröllopspresenter

Är du bjuden på bröllop? Härligt! Att få vara med och fira kärleken mellan två människor är alltid ett mycket speciellt ögonblick. Dessutom får du vara med på en rolig fest med god mat, musik, dans och släkt som vänner. Att hitta den perfekta bröllopspresenten kan dock vara en utmaning, särskilt om du vill ge något som både är meningsfullt och prisvärt.

Många brudpar har redan byggt upp ett hem tillsammans, och därför är inte en brödrost eller ett vardagsporslin alltid ett alternativ. Här delar vi med oss av några tips på bröllopspresenter som garanterat kommer att uppskattas av brudparet.

Vad är en bra bröllopspresent?

En bröllopspresent som blir uppskattad av brudparet är en present som speglar deras behov, smak och intressen. Det kan vara något praktiskt till hemmet, som våffeljärn eller blender, om detta står på önskelistan, men det kan också vara en mer personlig gåva som symboliserar deras kärlek och samhörighet. Det viktigaste är att presenten känns genomtänkt, och att du har lagt ner lite tid på att välja ut den. 

Hur mycket ska en bröllopsgåva kosta?

Ja, detta är alltid en svår fråga. Femhundra kronor per person kan vara ett bra riktmärke. Är ni bjudna som ett par kan då en bröllopspresent som kostar runt tusen kronor passa perfekt. Självklart beror detta också på hur nära brudparet du är. Är bruden eller brudgummen en nära vän eller släktning kan du så klart välja en dyrare present. Det är dock inte priset på presenten som betyder mest, utan tanken bakom gåvan.

Populära bröllopspresenter

 • Designgåvor
  Populära bröllopspresenter som de flesta brudpar blir glada för är något fint till hemmet. Satsa till exempel på en designprodukt. Vad sägs till om en vas från Iittala, en kapsylöppnare i form av en elefant från Georg Jensen eller en ljusstake från Skultuna?
 • Lyxiga sängkläder
  En annan idé är lyxiga sängkläder och handdukar som ger en exklusiv känsla till sovrummet och badrummet. Tänk att krypa ner i vackra satinlakan när man kommer hem från bröllopsresan!
 • Köksredskap eller köksutrustning
  Tycker brudparet om att laga mat och baka finns många roliga och användbara prylar till köket. En snygg mortel i gjutjärn, en pizzasten tillsammans med en pizzaspade eller några riktigt bra knivar är några förslag.
 • En upplevelse
  Vill du inte ge en pryl är upplevelsepresenter som en vinprovning, en spahelg eller en middag på en fin restaurang mycket uppskattade. En upplevelse förgyller de nygiftas nya, gemensamma liv och skapar minnen för livet. 

Personliga bröllopspresenter

Vill du ge brudparet en mer personlig bröllopspresent kan två champagneglas graverade med brudparets namn och bröllopsdatum vara ett perfekt alternativ.

En vinflaska med en personlig etikett eller en gästbok är två andra unika bröllopspresenter. När du anpassar presenten till brudparet visar du att du har lagt extra tanke bakom valet, vilket gör den ännu mer betydelsefull. 

Våra 15 bästa spartips 2024

 • Inkomster och utgifter
 • Mat och hushåll
 • Sparande
 • Skulder och krediter

Läs alla våra spartips

Annorlunda och unika bröllopspresenter

Är du modig och känner brudparet väl har vi några förslag på bröllopspresenter som sticker ut och blir ett samtalsämne, både under bröllopsfesten och efteråt.

Ge till exempel brudparet en cool vintageprodukt. Du kan hitta allt från snygga väskor och smycken till både henne och honom till vackra silverbestick med matchande linneservetter.

Om du vet att brudparet brinner för ett välgörenhetsprojekt kan en donation i brudparets namn till ändamålet vara en fin present. Unika gåvor står ut och blir ofta ihågkomna länge efter bröllopet.

Bröllopspresent för de som har allt

Upplever du att brudparet har allt kan det vara svårt att hitta en perfekt bröllopspresent. Men ge inte upp – vi har presenttips även till brudpar som har allt.

Ett alternativ utöver upplevelsepresenter och välgörenhetsdonationer är att ge en prenumerationstjänst, som en matkasse eller en streamingtjänst. Det är en present som varar i några veckor eller i några månader, och ger något som brudparet kan njuta av över tid.

Många brudpar önskar sig också ett bidrag till en bröllopsresa eller till ett större inköp som de gärna vill göra men inte har råd till. Att ge pengar kan kännas lite tråkigt, men det blir ofta mycket uppskattat.

Tycker du att det känns konstigt att ge kontanter kan du istället välja att ge bort ett presentkort. Det finns massor av presentkort att välja mellan, från presentkort till inredningsaffärer och klädaffärer till upplevelser, skönhet och resor. Du kan också överväga bio- eller teaterbiljetter.

Bröllopspresent under 500 kronor

Får man ge en present som kostar under 500 kronor när man är bjuden på bröllop? Javisst, det går absolut att hitta fina bröllopspresenter utan att spräcka sin budget. Det viktigaste är ju inte vad bröllopspresenten kostar, utan att det är något som brudparet uppskattar och värdesätter.

En present som inte kostar mycket är en personlig fotobok, och om brudparet har barn kan du ge bort barnpassning. Det är en omtänksam gåva som ger brudparet lite egentid när vardagen drar igång igen efter alla festligheter.

Andra billiga bröllopspresenter som inte behöver kosta många hundralappar är en fin flaska vin, en hotellfrukost eller en korg med härliga produkter för ett hemmaspa.

Klassiska bröllopspresenter

När man pratar om klassiska bröllopspresenter menar man ofta tidlösa gåvor som enkelt kan matchas med olika inredningsstilar. Det kan exempelvis vara fina vinglas, gjutjärnsgrytor eller en vacker skål, men det kan också vara konst av något slag. Ett grafiskt tryck av en etablerad konstnär ger mycket konst för en liten peng.

DIY-bröllopspresent

En DIY-bröllopspresent är en bröllopspresent som du gör själv. DIY står för do it youself, och här hänger det helt enkelt på dina intressen. En fotobok, som vi redan har tipsat om, är en DIY-gåva som alla kan fixa. Det enda du behöver är bra bilder på brudparet.

Tycker du om handarbete, stickning, virkning eller brodering, är det bara din fantasi som sätter gränserna. Är du en stjärna i köket kan du ge brudparet en middag. Alla uppskattar en god hemlagad middag! Eller varför inte bjuda brudparet på en picknick en varm och solig sommardag?

DIY-gåvor visar att du har lagt ner tid och kärlek på att skapa något unikt och speciellt för brudparet och det uppskattas alltid.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Fler frågor om bröllopspresenter

Vad kan man ge i bröllopspresent?

Bröllopspresenter kan vara allt från något till hemmet som champagneglas, sängkläder och konst till upplevelser, presentkort eller ett bidrag till bröllopsresan. Det viktigaste är att bröllopsgåvan känns genomtänkt, personlig och unik.

Vad ger man i bröllopspresent om man har en liten budget?

En bröllopspresent behöver inte vara dyr för att uppskattas. En personlig gåva som ett foto på brudparet i en fin ram eller en hembakad delikatess är trevliga och omtänksamma val.

Vilka är de mest populära bröllopspresenterna?

Populära bröllopspresenter inkluderar ofta köksutrustning eller något till hemmet. Ett alternativ till detta är ett presentkort så att brudparet själva kan bestämma vad de vill köpa. Ett presentkort på en upplevelse, kanske en vinprovning, en helikoptertur eller en spabehandling, är också en populär gåva, liksom ett pengabidrag till en bröllopsresa.

Hur kommer man på en personlig bröllopspresent?

En personlig present kan vara något du själv har skapat, som en fotobok med minnen eller en specialbeställd illustration. Även till exempel champagneglas eller smycken med brudparets namn och bröllopsdatum är mycket personliga gåvor. 

Vilka roliga bröllopspresenter finns det?

Ett sällskapsspel eller en aktivitet är tips på roliga bröllopspresenter. Även humoristiska böcker eller finurliga köksredskap kan locka fram ett skratt eller två. Det gäller helt enkelt att välja något som passar brudparets humor och personlighet.

Vad är en bra bröllopspresent till brudparet?

En bra bröllopspresent till brudparet är något som visar omtanke och som passar brudparets livsstil. Det kan vara en upplevelsepresent som en romantisk restaurangmiddag eller en övernattning på ett fint hotell, men det kan också vara praktiska saker till hemmet.

Kan man göra egna bröllopspresenter?

Absolut, egna bröllopspresenter blir ofta mycket uppskattade. Du kan till exempel skapa en scrapbook med bilder och minnen eller fylla en korg med hemmagjorda delikatesser.

Laddar