Våra bästa spartips för en bättre ekonomi

I dagens tuffa ekonomiska läge är det många som kämpar för att få ekonomin att gå ihop – inte minst pensionärer. Men det finns några saker man kan tänka på för att underlätta ekonomin och få pengarna att räcka längre, även som pensionär.

Att spara pengar i vardagen kan kännas svårt, ibland till och med omöjligt, men det finns många små medel som du kan ta till för att minska dina kostnader och i vissa fall kanske även utöka dina inkomster. 

Spara som pensionär

Livet stannar inte av bara för att man går i pension, snarare tvärtom. Nya behov uppstår och kanske har du till och med några nyfunna intressen som du vill ägna tid åt och lägga pengar på. Pensionen är en perfekt tid att göra sådant du inte hunnit med tidigare i livet. En tid att göra verklighet av dina resedrömmar, ta tag i nya projekt och fortsätta planera framåt. För att det ska vara möjligt kan ett regelbundet sparande vara avgörande.

Vi har samlat våra bästa tips på hur du som pensionär kan få pengarna att räcka längre och på så vis få en bättre vardagsekonomi.

Spartips i vardagen

1. Budget

Börja med att göra en hushållsbudget och skapa dig en överblick över dina utgifter och inkomster. Ta gärna hjälp av vår kostnadsfria budgetmall i Excel för att komma igång.

Laddar

2. Minska dina utgifter

Håll extra koll på dina utgifter under en period för att se vart pengarna tar vägen. Skriv ner samtliga utgifter för att få en bra överblick över alla dina utgifter. Därefter kan du se om det finns något som du kan skära ner på eller kanske till och med utesluta helt.

3. Se över prenumerationer

Se över vad du har för streamingtjänster, prenumerationer och aktiva abonnemang.  Se om du verkligen behöver alla tjänster eller om det finns mer prisvärda alternativ. Kanske kan du dela konto/inloggning med en släkting eller vän?

4. Se över kostnader på autogiro

Det är lätt att glömma om man har något på autogiro som dras automatiskt varje månad. Logga gärna in på din internetbank för att se över kontinuerliga kostnader och om det är något du inte längre behöver.

5. Inkomster

Vid pension blir din inkomst troligtvis lägre än tidigare. Om du har energi och förutsättning så finns det stora möjligheter för dig som pensionär att tjäna en extra slant varje månad genom att extrajobba.

  • Extrajobba. Gör lite research och hör dig för vad det finns för extrajobb i ditt närområde. På många ställen i landet finns det exempelvis veteranpooler, där det brukar finnas både enkla och mer kvalificerade arbetsuppgifter.
  • Hyr ut hela eller delar av ditt hem. Har du ett rum över som mest samlar damm? Universitetsstudenter brukar vara rätt målgrupp att vända sig till när det kommer till uthyrning av rum. På så vis får du enkelt några extra tusenlappar varje månad och kanske till med en ny trevlig bekantskap i vardagen. Glöm inte att först höra med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om de godkänner inneboende. 

6. Sälj saker du inte behöver

Rensa och sälj av kläder, möbler och andra materiella saker du inte behöver. Du kan använda dig av smidiga tjänster på internet, som exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace. Under sommarhalvåret kan du även passa på att sälja lite större volymer på loppis.

7. Planera dina matinköp

Håll koll på matbutikernas extrapriser och medlemserbjudanden och sätt upp din veckomatsedel utifrån det. Flera matvarukedjor erbjuder pensionärsrabatter. Det kan spara dig många slantar varje månad. I butiken kan du även leta efter svinnsmarta varor eller varor med kort bäst-före-datum som ofta säljs till ett rabatterat pris.

60pluslånet är tryggt och säkert

Se över dina möjligheter att frigöra pengar från bostaden. Ansök idag så går vi igenom dina möjligheter tillsammans. Ansökan är inte bindande.

Ansök nu

8. Transportmedel

Om du har en bil kan du låta den stå när du har möjlighet. Det finns många billigare (och mer klimatsmarta) alternativ att ta sig fram på. Samåk, åk kollektivt eller varför inte cykla eller promenera för att minska på både transportkostnader och miljöavtryck. 

9. Granska dina försäkringar

Se över vad du har för försäkringar och framför allt vad de kostar. Se om du kan få ett bättre pris genom att samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Ibland har vi till och med flera försäkringar som täcker samma sak. Ta hjälp av en försäkringsrådgivare via telefon om du tycker att det känns krångligt. De är ofta väldigt behjälpliga. 

10. Elkostnader

Se om du har möjlighet att minska dina elkostnader. Tänk på att de största energitjuvarna inte är belysning eller teknikprodukter, utan snarare saker som golvvärme, torktumlare samt kyl- och frysfläktar. De drar dessutom extra mycket el om det är mycket damm som samlats baktill. Betalar du själv för uppvärmning av vatten så tänk på att duscha kortare och undvik att bada under perioder då priserna är högre.

11. Jämför priser

Om du exempelvis ska göra ett dyrare inköp är det en god idé att först jämföra priset mellan olika butiker och hemsidor. Idag finns det en uppsjö av olika jämförelsehemsidor där du enkelt kan jämföra priser på både varor och tjänster. Du kan även ha för vana att alltid jämföra priser på matvaror i de matbutikerna du bor nära. Ibland skiljer sig priserna en hel del mellan butikskedjorna. Ta gärna del av våra tips för att handla säkert online utan att råka ut för bedrägerier.

12. Håll koll på erbjudanden och rabatter

Innan du gör ett större köp bör du alltid ta reda på om det finns rabatter eller erbjudanden på just den produkten. Om du är medlem i en klubb eller förening så finns det ofta en hel del rabatter kopplat till medlemskapet. Det finns många gånger även en hel del pensionärsrabatter att ta del av.

13. Se till att alltid ha en buffert

När lönen ersätts med pension är det extra viktigt att buffertspara. Börja med ett månadssparande om du inte redan har det. Om du inte har möjlighet att avvara en större summa så börja smått. Några hundralappar i månaden kan göra stor skillnad i längden. 

14. Sparkonto med hög ränta

Det är bra om du sparar dina pengar på ett sparkonto med hög ränta. Ju längre du kan tänka dig att avvara pengarna desto bättre ränta kan du få.

Vanligtvis brukar sparkonton med fast ränta ha högre räntor än sparkonton med rörlig ränta. 60plusbanken är en del av Bluestep Bank, vilka erbjuder sparkonto med bra ränta. 

15. Undvik krediter och dyra smålån

Försök alltid undvika att ta krediter och smålån. Har du redan dyra smålån kan du försöka få dem samlade i ett större lån, som oftast har lägre ränta.

Äger du din bostad kan du ansöka om 60plusbankens kapitalfrigöringskredit, kallat 60pluslånet, som innebär att du frigör kapital som annars är låst i bostaden. Med 60pluslånet kan du utöver att dryga ut pensionen, även lösa dyra lån och krediter.