14 spartips för en bättre vardagsekonomi som pensionär

I dagens tuffa ekonomiska läge är det många som kämpar för att få ekonomin att gå ihop – inte minst pensionärer. Men det finns några saker man kan tänka på för att underlätta ekonomin och få pengarna att räcka längre, även som pensionär.

Så får du pengarna att räcka längre

Att spara pengar i vardagen kan kännas svårt, ibland till och med omöjligt, men det finns många små medel som du kan ta till för att minska dina kostnader och i vissa fall kanske även utöka dina inkomster. 

Livet stannar inte av bara för att man går i pension, snarare tvärtom. Nya behov uppstår och kanske har du till och med några nyfunna intressen som du vill ägna tid åt och lägga pengar på. Pensionen är en perfekt tid att göra sådant du inte hunnit med tidigare i livet. En tid att göra verklighet av dina resedrömmar, ta tag i nya projekt och fortsätta planera framåt. För att det ska vara möjligt kan ett regelbundet sparande vara avgörande.

Nedan har vi samlat de bästa tipsen på hur du som pensionär kan få pengarna att räcka längre och på så vis få en bättre vardagsekonomi och ett härligare pensionärsliv.


14 bra tips på hur du som pensionär sparar pengar i vardagen

1. Budget
Gör en budget. Allt handlar om att få en överblick över dina utgifter och inkomster och på så vis kunna planera framåt. Det här kan göra stor skillnad. Om det känns svårt kan du ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl för att sätta upp din budget.

2. Få koll på dina utgifter
Håll extra koll på dina utgifter under en period för att se var pengarna tar vägen. Du kan exempelvis föra kassabok för att enkelt få en överblick över alla dina utgifter. Därefter kan du se om det finns några utgifter som du kan skära ner på eller utesluta helt. Det är allmänt känt att en bra privatekonomi handlar om vad man har för utgifter snarare än vilken inkomst man har. 

3. Se över prenumerationer
Se över vad du har för streamingtjänster, prenumerationer och aktiva abonnemang. Det är lätt att glömma om man har något på autogiro som dras automatiskt varje månad. För att få en bra överblick kan du logga in på din internetbank för att se om du har några kontinuerliga kostnader som automatiskt dras från ditt konto. 
Är detta verkligen något du behöver? Kanske kan du dela konto/inloggning med en släkting eller vän? Då halveras åtminstone kostnaden för denna tjänst eller prenumeration. 

4. Inkomster
Vid pension blir din inkomst troligtvis lägre men trots det kanske du inte är beredd att ändra din livsstil i någon större utsträckning. Om du har energi och lust så finns det stora möjligheter för dig som pensionär att tjäna en extra slant varje månad. 

- Extrajobba. Gör lite research och hör dig för vad det finns för extrajobb i ditt närområde. På många ställen i landet finns det exempelvis veteranpooler, där det brukar finnas både enkla och mer kvalificerade arbetsuppgifter, samt kortare, tillfälliga uppdrag och lite längre uppdrag på heltid eller deltid. 

- Kontakta din kommun och fråga om du kan bli god man eller stötta personer och familjer på annat sätt. Det brukar utgå en liten ersättning som kan bli din extrainkomst.

- Hyr ut hela eller delar av ditt hem. Har du ett rum över som mest samlar damm? Universitetsstudenter brukar vara rätt målgrupp att vända sig till när det kommer till uthyrning av rum. På så vis får du enkelt några extra tusenlappar varje månad och kanske till med en ny trevlig bekantskap i vardagen. Glöm inte att först höra med din bostadsrättsförening om de godkänner inneboende. 

5. Sälj saker du inte behöver
Rensa och sälj av kläder, möbler och andra materiella saker du inte behöver. Du kan använda dig av smidiga tjänster på internet, som exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace. Under sommarhalvåret kan du även passa på att sälja lite större volymer på loppis.

6. Planera dina matinköp
Håll koll på matbutikernas extrapriser och medlemserbjudanden och sätt upp din veckomatsedel utifrån det. Det kan spara dig många slantar varje månad. I butiken kan du även leta efter svinnsmarta varor eller varor med kort bäst-före-datum som ofta säljs till ett rabatterat pris.

7. Transportmedel
Låt bilen stå när du har möjlighet. Det finns många billigare (och mer klimatsmarta) alternativ att ta sig fram på – samåk, åk kollektivt eller varför inte cykla eller promenera för att minska på både transportkostnader och på miljöavtrycken. 

8. Granska dina försäkringar
Se över vad du har för försäkringar, och framför allt vad de kostar. Se om du kan få ett bättre pris genom att samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Ibland har vi till och med flera försäkringar som täcker samma sak. Det kan därför vara en god idé att granska alla dina försäkringar och se om det är någon försäkring som känns överflödig. Ta hjälp av en försäkringsrådgivare via telefon om du tycker att det känns krångligt. De är ofta väldigt behjälpliga. 

9. Elkostnader
Se om du har möjlighet att minska dina elkostnader. Tänk på att de största energitjuvarna inte är belysning eller teknikprodukter utan snarare saker som golvvärme, torktumlare samt kyl- och frysfläktar som drar extra mycket el om det är mycket damm som samlats baktill. Om du själv betalar för uppvärmning av vatten så tänk på att duscha kortare och undvik att bada. 

10. Jämför priser
Om du exempelvis ska göra ett dyrare inköp är det en god idé att först jämföra priset mellan olika butiker och hemsidor. Idag finns det en uppsjö av olika jämförelsehemsidor där du enkelt kan jämföra priser på både varor och tjänster. Du kan även ha för vana att alltid jämföra priser på matvaror i de matbutikerna du bor nära. Ibland skiljer sig priserna en hel del mellan butikskedjorna. 
    
11. Håll koll på rabatter och erbjudanden
Innan du gör ett större köp bör du alltid ta reda på om det finns rabatter eller andra erbjudanden på just den produkten. Om du är medlem i en klubb eller förening så finns det ofta en hel del rabatter kopplat till medlemskapet. 

12. Se till att alltid ha en buffert
När lönen ersätts med pension är det extra viktigt att ha en trygghetsbuffert. Börja med ett månadssparande om du inte redan har det. Om du inte har möjlighet att avvara en större summa varje månad så börja smått. Några hundralappar i månaden kan göra stor skillnad i längden.

Sluta med andra ord inte att månadsspara bara för att du gått i pension. Tänk på att pengarna ska räcka livet ut och att ett fortsatt månadssparande ger dig möjlighet att uppfylla dina drömmar på ålderns höst.

13. Sparkonto med hög ränta
Om du vill spara mer långsiktigt är det bra att spara dina pengar på ett sparkonto med hög ränta. Ju längre du kan tänka dig att avvara pengarna desto bättre ränta kan du få. Vanligtvis brukar sparkonton med fast ränta ha högre räntor än sparkonton med rörlig ränta. 

60plusbanken är en del av Bluestep Bank, och via Bluestep kan du öppna sparkonto med bra ränta och låta pengarna växa med tiden. Läs mer om Bluesteps sparkonton här.

14. Undvik krediter och dyra smålån

Försök alltid undvika att ta krediter och smålån. 
Om du behöver göra en nödvändig större investering så som en ny bil eller en renovering hemma så kan du som äger din bostad se över dina möjligheter att låna på övervärdet i bostaden. Genom 60pluslånet kan du frigöra kapital från din bostad utan att höja dina månadskostnader.

Här kan du läsa mer om 60pluslånet

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,50% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,81%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 314 367 kr (per 2023-05-12)