Prisvärda men betydelsefulla julklappar

Att handla julklappar kan bli en dyr historia. Man vill så gärna ge sina barnbarn en minnesvärd högtid som de kan bära med sig inför framtida jular. Men måste julklapparna vara dyra för att glädja och vara betydelsefulla?

Att köpa julklappar med en begränsad budget som pensionär kan vara utmanande. Många gånger riskerar det att bli gåvor som egentligen är dyrare än vad man har råd med.

Att ge något som betyder mer

Med en dos kreativitet och förmåga att tänka nytt kan du hitta julklappar som inte kostar så mycket, samtidigt som de betyder desto mer. Saker finns i drivor, men vad kan du ge som ingen annan kan?

Tips på prisvärda julklappar

 1. Handgjorda gåvor 
  Handgjorda saker som stickade sockor eller virkade grytlappar är väldigt uppskattade och personliga gåvor. Har du restgarner kan dessa med fördel användas, då det både ger ett fint mönster samtidigt som det är bra ur ett miljöperspektiv.
 2. Hemlagat
  Alla älskar väl hemlagat? Hemlagade sylter eller julgodis inslaget i cellofan är både vackert och gott.
 3. Upplevelser 
  Upplevelser är ju vad julen egentligen handlar om. Det är ett tillfälle då man får umgås med nära och kära. Ge något som ni kan njuta av tillsammans även längre fram i vår, som en picknick i parken eller en hemlagad middag med dessert. Det är ofta de små stunderna som skapar de bästa minnena.
 4. Framkalla gamla fotografier
  En fin och personlig present kan vara att välja ut några gamla fotografier, rama in dem och ge bort som en nostalgisk gåva.
 5. Skriv om ditt liv
  Det har kommit ut flera olika böcker på marknaden med syfte att samla minnen från ditt liv. Som far- eller morförälder sitter du på många historiska skatter som betyder massor för din familj att ha sparat. Det är historier som nedskrivna kan ärvas även av kommande generationer.
 6. Receptbok
  Du har säkert många recept på mat eller bakverk som du brukar laga och kanske bjuda på. Knep och tips hur du får sockerkakan så fluffig eller sylten lagom söt. Samla alla recept i en finare skrivbok och ge bort till de som älskar rätterna mest.
 7. Second-hand och loppis
  Utforska second-hand-butiker eller loppmarknader för unika och prisvärda fynd som vintageböcker, smycken eller dekorationer.
 8. Presentkorg
  Vem blir inte glad över favorit-chokladen, olika teer eller ett gott kaffe? Välj varsamt varor från livsmedelsaffären och plocka ihop i en korg eller presentpåse.


Sätt en julbudget och planera

Bestäm i förväg vad julklapparna får kosta och planera inköpen noga. På så sätt undviker du impulsköp och att det blir mycket dyrare än vad du först tänkt. Prioritera bland inköpen och påminn dig om vad som är viktigt med julen. Ta gärna del av vår kostnadsfria julbudget-mall och utgå från den när du planerar dina inköp.

Laddar

Utnyttja rabatter och erbjudanden

Var uppmärksam på reor och jämför priser när du handlar. Det kan vara stor prisskillnad mellan olika butiker, men också under olika perioder under året. Genom att vara ute i god tid kan du förutom att dela upp inköpen över flera månader, också ta del av de bästa kampanjerna och aktuella erbjudanden. Se även om det finns pensionärsrabatter som kan vara användbara.

En betydelsefull gåva

Med kreativitet kan du skapa minnesvärda och uppskattade julklappar utan att överskrida din budget. Ge med hjärtat och fokusera på det som verkligen betyder något, så kommer ni skapa upplevelser att minnas under många år framöver.