Så kan du som pensionär göra en effektiv hushållsbudget

Att få en överblick över sin vardagsekonomi är bra för alla, oavsett pensionär, student eller heltidsarbetare. Att skapa en budget för ditt hushåll är ett bra verktyg för att få bättre koll på dina utgifter och inkomster som pensionär, och på så vis få pengarna att räcka längre.

Utan en budget kan det vara svårt att överblicka och kontrollera ekonomin och veta hur mycket pengar du kan lägga på varje ändamål. Hushållsbudgeten ger dig som pensionär en tydlig överblick så väl som en bra struktur för att komma i gång med ditt sparande.

Vad är en hushållsbudget?

En hushållsbudget är helt enkelt en plan för hushållets inkomster och utgifter under en viss period. Syftet med en hushållsbudget är att skapa en bra balans mellan dina inkomster och utgifter och se till att pengarna räcker över hela den period som budgeten avser. I budgeten lägger du in hushållets totala inkomster och drar av hushållets avgifter från den summan. Då kan du enkelt se hur mycket pengar som blir över varje månad. Om det inte blir några pengar över kan budgeten vara till stor hjälp för att identifiera utgifter som kanske inte är nödvändiga eller som kan minskas. Här gäller det att vara lite hård mot sig själv och ställa sig själv frågan ”behöver jag verkligen det här?”. På så vis kan en hushållsbudget göra att du får mer pengar till ett sparande. Den kan med andra ord ge dig förutsättningar att skapa en bättre vardagsekonomi för ditt hushåll och ett tryggt långsiktigt sparande.

Hushållsbudget för pensionärer

Oavsett om du är pensionär eller inte så har du nytta av en hushållsbudget. Genom att få koll på dina utgifter skapar du bättre förutsättningar för ett regelbundet sparande. Ladda ner vår budgetmall gratis nedan för att komma i gång med din personliga hushållsbudget.

Hur gör man en hushållsbudget?

Det enklaste och vanligaste sättet att skapa en hushållsbudget är genom att göra en månadsbudget. Skriv ner och spalta upp dina inkomster och utgifter en typisk månad. 

Kartlägg inkomster och utgifter
I regel får de flesta ut samma inkomst/pension varje månad, vilket gör att inkomsten är det enklaste att få rätsida på. När du känner att du fått koll på dina inkomster är nästa steg att kartlägga alla utgifter du har en genomsnittlig månad. Gå igenom kontoutdrag och gamla kvitton om det behövs. Tänk också på att utgifter kan variera under året. Det gäller allt från elräkningar, som brukar vara högre under vinterhalvåret, till semesterresor och aktiviteter som ofta sker under sommaren. Det bästa är att utgå från dina utgifter för ett helt år och räkna fram en snittkostnad per månad. 

Om du har svårt att komma ihåg vilka utgifter du brukar ha så kan du logga in på din internetbank. Här kan du gå bakåt i tiden och räkna ut exakt hur mycket pengar du har lagt på både fasta och rörliga utgifter. 

Planera för sparande
När du har fått fram en budget baserat på dina inkomster och utgifter ser du tydligt om kalkylen går ihop och hur mycket pengar du har att röra dig med. Om du vill starta ett sparande eller öka nuvarande sparande kan du fundera på vilka utgifter som kan minskas eller tas bort. Oftast gäller det de rörliga utgifterna så som kläder, inredning, restaurangbesök, nöjen och semesterresor. Det finns många olika sätt att dra ner på dessa kostnader. Välj bort eller dra ner på måltider på restaurang, säg upp prenumerationstjänster, cykla eller gå i stället för att ta bilen. Därefter kan du enkelt göra upp en plan för hur mycket du kan lägga på sparande varje månad. 

När du vet hur mycket du kan och vill avvara till ditt sparande varje månad är det en bra idé att lägga in sparande som utgiftsposter i budgeten och se till att sparandet sker med automatisk överföring varje månad. Om det är möjligt är det även bra att ha flera olika sparanden med olika tidshorisonter.

Här listar vi 14 bra spartips för dig som pensionär

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)