Pengar till att bygga altan

I huset utanför Linköping har paret Axel och Rut levt sina liv i över 40 år. Det bär på minnen från när deras barn var små och de älskar huset med alla dess minnen. Däremot behöver huset lite kärlek sett till renovering och de drömmer om en altan.

Redan under uppväxten i Linköping gick Axel och Rut i samma skola, ovetandes om varandra. Några år efter skolan korsades deras vägar under ett midsommarfirande och kärlek uppstod. Efter några äventyrliga år tillsammans var det dags för att köpa ett gemensamt boende där de kunde bilda familj. De var eniga om att flytta en bit utanför Linköping för att bo nära naturen.

Låg inkomst gav låg pension

När de flyttade in för 40 år sen gick all ledig tid till att renovera näst intill hela huset till den stil de själva önskade. Sedan dess har huset blivit renoverat i omgångar. Efter de hektiska småbarnsåren var villan inte bara deras hem utan även Ruts arbetsplats och andra barns daghem. Rut arbetade nämligen som dagmamma under barnens uppväxt för att få så mycket tid med barnen som möjligt. 

- Det är inte bara våra tre barn som vuxit upp här utan det är många små barnfötter som sprungit över de här golven, berättar Rut. Jag är så tacksam för den tiden med barnen, även om min pension helt klart påverkats av den låga inkomst jag hade under de åren.

Låga pensioner begränsar

När både Axel och Rut nu blivit pensionärer har ekonomin blivit sämre och de låga pensionerna har inte räckt till att spara ihop en buffert. De har därför inte kunnat genomföra de renoveringar av huset som de önskat. Utöver det har de även sedan länge haft en dröm om att bygga en altan på framsidan av huset. En altan som vätter mot ängar och solnedgången i väst. På grund av den låga pensionen fick de heller inget lån beviljat via sin vanliga bank. Deras låga inkomster skulle inte täcka de kostnader som ett lån skulle innebära.

- Eftersom vi knappt har några lån på vårt hus trodde jag inte att det skulle vara svårt att få lån från vår bank, säger Axel. Men det var tydligen knepigare än vad vi först hade trott.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Pengar till altan och renovering

När de kontaktade 60plusbanken fick de möjlighet att frigöra 900 000 kr ur sin bostad med hjälp av 60pluslånet. Då det är fritt från amorteringar och löpande räntebetalningar innebar det inga förhöjda månadskostnader. De valde att få lånet utbetalt enligt Kombikapital, vilket innebär att får ut ett engångskapital kombinerat med ett månadskapital. Månadskapitalet på 2000 kr betalas ut varje månad som ett komplement till deras låga pensioner.

Med hjälp av engångskapitalet kunde de fräscha upp alla ytskikt i huset. Dessutom kunde de äntligen bygga altanen som de så länge drömt om. Där planerar de att ha många grillmiddagar när familjen är på besök. Om kvällarna vill de sitta med en kopp te och njuta av solnedgången medan de blickar ut över gärdena.

Pengarna räckte dessutom även till ett staket runt tomten. Nu behöver de inte oroa sig att vare sig hunden eller nyfikna barnbarn ska försvinna ut på åkern efter traktorerna. För om det är någonting som Axel och Rut prioriterar som pensionärer är det tiden tillsammans med sina barnbarn.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.