Flytta utomlands som pensionär

Många svenska pensionärer drömmer om att flytta utomlands. Det milda klimatet, en stressfri vardag och lägre levnadskostnader kan kännas lockande. Vi tittar närmare på vad ett pensionärsliv utomlands kan innebära. Ta del av våra ekonomitips och vad du bör tänka på inför en utlandsflytt.

När dagarna blir kortare och kylan tränger sig på börjar fler drömma om att flytta utomlands. Varmare klimat och ett stressfritt liv i en mer exotisk miljö lockar många pensionärer från det kalla Norden.

Bästa landet att flytta till som pensionär?

Det finns förstås inget enkelt svar på den frågan. Ska man se till de svenska pensionärerna är Spanien, Thailand och Portugal de länder som flest flyttar till. Den långa vintern kan kännas närmast oändlig och bristen på solljus gör många av oss trötta.

Att flytta utomlands till varmare breddgrader som svensk pensionär kan vara en spännande tanke. Hur gör man för att gå vidare med drömmen och undvika att den förblir en utopi?

Utvärdera dina behov

Ta dig tid att reflektera över dina personliga krav och önskemål. Vilka klimatförhållanden föredrar du och vilka kulturella faktorer är viktiga för dig? Vilka behov har du för att trivas på en ny plats som du vill kalla för hem?

Förberedelser inför en eventuell flytt utomlands:

  1. Utforska olika destinationer
    Jämför olika tänkbara destinationer och ta hänsyn till faktorer som klimat, levnadskostnader, kulturella skillnader, språkbarriärer och hälsovårdssystem.
  2. Fråga de som vet
    Det är mycket att tänka på gällande juridiska och skattemässiga skillnader som en flytt utomlands kan innebära. Se till att rådfråga kunniga på området. Är du medlem i en pensionärsförening kan de hjälpa dig med var du kan vända dig. Ta även kontakt med Pensionsmyndigheten.
  3. Kartlägg dina ekonomiska möjligheter
    Se över din privatekonomi, dina ekonomiska möjligheter och begränsningar. Räkna på pension, eventuella tillgångar och glöm inte att se över det aktuella landets skatteregler. Behöver du en större buffert kanske det kan vara en god idé att extrajobba som pensionär?
  4. Hälso- och sjukvård
    Är du i behov av någon särskild hälso- eller sjukvård? Vilka sjukförsäkringar kommer du att behöva på din nya destination? Tänk på att vård och vårdnadskostnader kan variera stort mellan olika länder.
  5. Boende
    Utforska olika boendemöjligheter i den tilltänkta staden. Finns hyreslägenheter, behöver du köpa en bostad eller finns pensionärsbostäder?
  6. Visum och uppehållstillstånd
    Beroende på val av destination kan du behöva ansöka om visum eller uppehållstillstånd. Se över vad som gäller för just det land du vill flytta till.
  7. Besök resmålet
    Det är viktigt att du besöker den tilltänkta destinationen innan du fattar ett eventuellt beslut om flytt. Genom att uppleva den får du en bättre känsla av hur det skulle vara att bo där.

Våra 15 bästa spartips 2024

  • Inkomster och utgifter
  • Mat och hushåll
  • Sparande
  • Skulder och krediter

Läs alla våra spartips

Ekonomiska förutsättningar

Det finns även vissa ekonomiska faktorer att ta hänsyn till vid en flytt. Ju mer du tar reda på om det nya landet, desto större blir sannolikheten för att du också ska komma att trivas där.

Eventuella fördelar

  • Lägre levnadskostnader
    En av de kanske mest omtalade fördelarna med att flytta utomlands som svensk pensionär är att det ofta innebär en lägre levnadskostnad. I många länder är kostnad för mat och boende betydligt lägre än i Sverige.
  • Bättre hälsa
    Ett varmare klimat gör ofta gott mot värk och trötthet. Att leva ett mer rofyllt liv ger också en mer hälsosam vardag och med det även en förhöjd livskvalitet. Påverkas din hälsa positivt av miljöombytet kan det innebära ett mindre behov av läkarbesök och därmed vårdkostnader.

Eventuella nackdelar

  • Dubbelbeskattning
    Svenska pensionärer som flyttar utomlands kan drabbas av dubbelbeskattning, vilket innebär att de beskattas både i Sverige och i deras nya hemland. Se vad som gäller i just det land som du vill flytta till.
  • Valutakursens påverkan 
    När pensionen betalas ut i svenska kronor och utgifterna sker i en annan valuta kan en förändring i valutakursen göra stor skillnad i plånboken. Försvagas den svenska kronan avsevärt kommer pensionen också att räcka till betydligt mindre.

Hur länge får man vara utomlands som pensionär?

Du bestämmer givetvis själv över var du vill bo någonstans. Har du däremot garantipension får du inte behålla den om du flyttar utanför Sverige. Planerar du att återvända inom ett år kan du få behålla den, vilket även gäller för inkomstpensionstillägg. Kommer du bo utomlands under ett år eller mer är det viktigt att du anmäler det till Pensionsmyndigheten.