Drömmen om ett växthus

Bengt och Olof bor på samma gata och delar intresset för odling. Att kunna påta i trädgården har alltid varit en viktig del av deras respektive liv. Olof hade länge drömt om att bygga ett växthus precis som Bengt, men ekonomin fanns inte riktigt där för det. 

Sedan 38 år tillbaka har Olof bott i hus med en tillhörande trädgård. Efter pensionen kunde han spendera mer tid i trädgården och hans intresse för odling växte sig allt större. Det är ett intresse som han delar med grannen och vännen Bengt.

Trädgården förde dem samman

- Jag och Bengt har varit grannar i flera år och intresset för trädgården har verkligen fört oss samman. Sedan Bengt byggde sig sitt växthus har jag varit inne på att köpa ett likadant, fast större. Förutom att det skulle möjliggöra för mig att ha fler växter, skulle vi även kunna sitta där och umgås med ett glas vin på kvällen när det blivit kyligt ute, säger Olof till 60plusbanken.

Olof har lika god koll på sin ekonomi som på sin trädgård. Han har aldrig missat en amortering och under årens gång har värdet på huset stigit ordentligt. Därför blev det en stor besvikelse när ansökan om utökat bolån fick avslag. Han hade varit en god kund hos sin bank i många år. Även om det fanns ett stort outnyttjat värde i bostaden var Olofs inkomst som pensionär för låg för att kalkylen skulle gå ihop.

Kriterier för lån hos 60plusbanken

  • Du är 60 år eller äldre (gäller även medsökande)
  • Du äger din bostad
  • Bostaden är värd minst:
    500 000 kr vid bostadsrätt
    900 000 kr vid villa eller fritidshus
  • Bostaden ligger i ett område med långsiktig prisstabilitet

- Jag ville inte ge upp drömmen om att bygga ett växthus. Först tänkte jag att en försäljning av bostaden blir oundviklig, så jag kan köpa en billigare bostad och få loss pengar. Men när jag fick höra om 60pluslånet av Bengt blev jag nyfiken och efter kontakt med en av bankens lånespecialister så kändes det som en trygg lösning, berättar Olof vidare.

Frigjorde pengar till växthuset

En lånespecialist från 60plusbanken guidade honom genom hela låneprocessen. Tillsammans diskuterade de olika möjligheter och lösningar. Genom att frigöra pengar som annars vore låsta i bostaden kunde han få loss kapital utan att höja sina månadskostnader.

- Olof hörde av sig till oss då han ville bygga ett större växthus. Vi kom fram till att en lånelösning med engångskapital skulle passa honom bäst. 60pluslånets garantier gjorde att han kunde känna sig trygg med lånelösningen.

I höst kommer växthuset stå klart med både odlingslådor, belysning, möbler och infravärme. Allt för att grannarna ska kunna njuta av sin hobby och varandras sällskap i trädgården under några månader till.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.