Resa som pensionär - tips och råd för en lyckad resa

Äntligen finns den där tiden att ge sig ut på äventyr. Som pensionär ligger världen för dina fötter. Kanske vill du ägna sommaren åt att resa Sverige runt, väcka ungdomsminnen till liv genom att resa med tåg i Europa, eller åka på en jorden runt-resa med likasinnade? Här får du användbara tips på allt från populära resmål till hur du reser så tryggt och prisvärt som möjligt.

Populära resmål för pensionärer

Madeira har rykte om sig som ett klassiskt resmål för pensionärer. Denna portugisiska ö i Atlanten är fantastisk vacker och har ett behagligt klimat året runt. Ta med bekväma promenadskor – på Madeira är vandring en av huvudattraktionerna, och det finns inte många helt plana områden på ön. På vintern är de soliga Kanarieöarna också ständigt populära resmål.

Vill du uppleva en storstad är Amsterdam och Rom två riktiga höjdare. Båda städerna bjuder på kultur och museum i överflöd, vacker arkitektur och god mat. Är du trädgårdsintresserad har England ett överflöd av vackra trädgårdar att besöka.

Våra nordiska grannar har också mycket ett erbjuda. Hurtigruten – kryssningar längs Norges hisnande vackra kust och fjordar – är med rätta mycket populär. Ofta kan du hitta bra pensionärsrabatt för Hurtigruten. Några dagar i mysiga Köpenhamn blir ett dejligt avbrott från vardagen.

Upptäck mer av Sverige

Vill du resa klimatvänligt har vårt vackra land mycket att erbjuda. Visste du att Sverige är Europas femte största land? För de flesta av oss ligger stora delar av detta avlånga land outforskade. Tänk att vi kan uppleva allt från fjällen i norr till blomstrande slottsparker i söder, inramat av hundratals mil vacker kust.

Det finns flera resebyråer som arrangerar resor i Sverige för pensionärer. Följer du med på en gruppresa slipper du att ta dig runt på egen hand och får möjlighet att knyta nya kontakter.

Resa med tåg i Europa som pensionär

Ett annat klimatvänligt alternativ är att resa med tåg runt Europa. Dessutom är det ett behagligt sätt att uppleva kontinenten. Kanske har du härliga minnen från tågluffar i unga dagar? Tågluffning som pensionär kan vara minst lika roligt! Interrailkortet finns kvar och är oftast det mest prisvärda alternativet för att resa med tåg i Europa. Du har flera fördelar om du vill upptäcka Europa med tåg som pensionär:

•    Rabatt: europeiska medborgare över 60 år får rabatt på Interrail-kortet. Väljer du att boka tågresor separat finns det nästan alltid också seniorrabatter.

•    Mer tid: att resa med tåg tar längre tid än att flyga direkt till ditt resmål. Som pensionär har du tiden att njuta av resans lugnare tempo. Dessutom är det ju vägen som är mödan värd.

•    Möjlighet att undvika högsäsong: som pensionär är du inte bunden av skollov och industrisemestrar. Det är en stor fördel om du vill resa med tåg runt Europa, eftersom du kan undvika högsäsongens trängsel och höga priser. Bästa tiden att tågluffa som pensionär är vår/tidig sommar eller höst. Populära tågrutter i Europa inkluderar Alperna, med Wien, Tyrolen och Schweiz som olika alternativ. Eller fortsätt söderut till Italien och Milano, Toscana eller Rom. Östeuropa är också populärt – börja med Berlin och fortsätt till Prag eller Budapest. Från den senare staden kan du enkelt fortsätta till Split i Kroatien för sol och bad. Vill du hellre stanna på hemmaplan erbjuder SJ ett tågluffarkort för Sverige, där även grannhuvudstäderna Oslo och Köpenhamn ingår. Naturligtvis får du rabatt på att tågluffa i Sverige som senior.

Åk på en jorden runt-resa för pensionärer

Har du alltid drömt om att resa jorden runt? Som pensionär har du tid, och med 60pluslånet kan budgeten ordnas. Passa på att göra livets stora resa och bocka av dina drömresemål. En jorden runt-resa brukar inkludera flera kontinenter, men du kan planera den helt efter eget tycke. Se magiskt vackra Taj Mahal, lev loppan i New York, åk på safari i Sydafrika eller prova viner i Australien - världen är din! Gillar du att planera och boka går det förstår bra att själv paketera din jorden runt-resa. Vill du ha en bekvämare lösning, ta hjälp av en bra resebyrå.

Vågar jag resa ensam som pensionär?

Låt inte bristen på reskamrat hindra dig från att leva ut dina resedrömmar. Det går alldeles utmärkt att resa ensam som pensionär. Många resebyråer erbjuder singelresor för pensionärer, ibland med gemensamma aktiviteter.

Ett populärt alternativ för soloresenärer är att boka en gruppresa. Här finns ett stort utbud av resor för ensamma pensionärer. Gruppresor erbjuder möjlighet att besöka platser som du annars kanske inte kommer till, och förstås att träffa likasinnade med gemensamma intressen. Det kan vara ett bra sätt att hitta en reskamrat som pensionär.

Planera för en trygg resa

Att planera en kommande resa är ofta halva nöjet. Som pensionär kan det vara extra viktigt att anpassa resan efter dina behov och din hälsa. Ett tips är att planera för ett luftigt schema med tid för vila och återhämtning. Vill du få en så bekväm resa som möjligt kan du välja en resebyrå som specialiserar sig på resor för pensionärer.

Kontrollera om det behövs några vaccinationer för att resa till ditt planerade resmål. Tar du några mediciner? Se till att de räcker för hela resan. Har du hälsoproblem kan det vara bra att kolla upp vilken sjukvård som finns tillgänglig på resmålet. Reseförsäkring brukar ingå i hemförsäkringen, men ska du åka på en längre resa kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns flera olika sorters reseförsäkring för pensionärer. Ofta finns det även pensionärsrabatt på reseförsäkring. Det kan också vara värt att boka en extra avbokningsförsäkring.

Ska du ut och flyga? Då är stödstrumpor bra att ta med. Att använda stödstrumpor under flygresan minskar svullnad i fötter och ben, och inte minst risken för åderbråck och blodpropp. Försök också att röra på fötter och ben så mycket det går under flygresan. En nackkudde och öronproppar kan också göra flygresan bekvämare.

Ger du dig ut på utflykter på egen hand under resan är det bra att informera vänner eller familj om vart du ska. Lägg in viktiga telefonnummer i mobiltelefonen – till exempel till bank och försäkringsbolag. Ta gärna med mer än ett bankkort/kreditkort om det skulle hända något med ena kortet.

Få råd att resa som pensionär

Det finns gott om pensionärsrabatter att använda för dig som är pensionär och vill ut och resa. Många resebyråer erbjuder seniorrabatter, så undersök marknaden noga. Dessutom erbjuds pensionärsrabatt på tåg, bussar, museum och andra aktiviteter, vilket bidrar till att hålla ner kostnaden för resan. Resor för äldre kan därmed bli mycket prisvärda.

En annan ekonomisk fördel för ressugna pensionärer är möjligheten att resa under billigare perioder. Undviker du skollov och sommarens högsäsong är det betydligt lättare att hitta billiga resor för pensionärer. Ofta är resor som billigast precis före och efter skolornas sommarlov. Första halvan av december brukar också bjuda på billiga resor. Vill du åka på en charterresa till Medelhavet är maj ofta en mycket prisvärd månad. Dessutom är våren ofta den vackraste tiden att resa.

Se till att planera din totala resebudget för att få en rättvis bild av den totala kostnaden för resan. Utöver kostnaden för resa och boende behöver du räkna med mat, transporter, utflykter och kanske lite shopping. Det kan också vara en god idé att ha en buffert för oväntade utgifter.

Här kan du läsa om vilka pensionärsrabatter som skulle kunna underlätta för din reskassa.

Om sparkassan inte räcker till för att förverkliga dina resedrömmar kan 60pluslånet vara ett alternativ för dig som äger din bostad. Ta chansen att förgylla pensionsåren med härliga resor till när och fjärran.

Läs mer om 60pluslånet

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,70% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,02%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 384 399 kr (per 2023-07-06)