Resa som pensionär - tips för en lyckad semester

Äntligen finns den där tiden att ge sig ut på äventyr. Som pensionär ligger världen för dina fötter. Kanske vill du ägna sommaren åt att resa Sverige runt, väcka ungdomsminnen till liv genom att resa med tåg i Europa eller åka på en jorden runt-resa med likasinnade?

Populära resmål för pensionärer

Madeira har rykte om sig som ett klassiskt resmål för pensionärer. Denna portugisiska ö i Atlanten är fantastisk vacker och har ett behagligt klimat året runt. Ta med bekväma promenadskor – på Madeira är vandring en av huvudattraktionerna och det finns inte många helt plana områden på ön. På vintern är de soliga Kanarieöarna också ständigt populära resmål.

Vill du uppleva en storstad är Amsterdam och Rom två riktiga höjdare. Båda städerna bjuder på kultur och museum i överflöd, vacker arkitektur och god mat. Är du trädgårdsintresserad har England ett överflöd av vackra trädgårdar att besöka.

Våra nordiska grannar har också mycket ett erbjuda. Hurtigruten – kryssningar längs Norges hisnande vackra kust och fjordar – är med rätta mycket populär. Ofta kan du hitta bra pensionärsrabatter för Hurtigruten. Några dagar i mysiga Köpenhamn blir ett dejligt avbrott från vardagen.

Upptäck mer av Sverige

Vill du resa klimatvänligt har vårt vackra land mycket att erbjuda. Visste du att Sverige är Europas femte största land? För de flesta av oss ligger stora delar av vårt avlånga land outforskat. Tänk att vi kan uppleva allt från fjällen i norr till blomstrande slottsparker i söder, inramat av hundratals mil vacker kust.

Det finns flera resebyråer som arrangerar resor i Sverige för pensionärer. Följer du med på en gruppresa slipper du att ta dig runt på egen hand och får möjlighet att knyta nya kontakter.

Resa med tåg i Europa som pensionär

Ett annat klimatvänligt alternativ är att resa med tåg i Europa. Dessutom är det ett behagligt sätt att uppleva kontinenten. Kanske har du härliga minnen från tågluffar i unga dagar? Tågluffning som pensionär kan vara minst lika roligt! Interrailkortet finns kvar och är oftast det mest prisvärda alternativet för att resa med tåg i Europa. Det finns flera fördelar med att upptäcka Europa med tåg som pensionär.

Tågluffa som senior

  • Rabatter
    Europeiska medborgare över 60 år får rabatt på Interrail-kortet. Väljer du att boka tågresor separat finns det nästan alltid seniorrabatter.
  • Mer tid
    Att resa med tåg tar längre tid än att flyga direkt till ditt resmål. Som pensionär har du tiden att njuta av resans lugnare tempo. Dessutom är det ju vägen som är mödan värd.
  • Undvik högsäsong
    Som pensionär är du inte bunden av skollov och industrisemestrar. Det är en stor fördel om du vill resa med tåg runt Europa eftersom du kan undvika högsäsongens trängsel och höga priser. Bästa tiden att tågluffa som pensionär är vår/tidig sommar eller höst.


Populära tågrutter i Europa

Varför inte åka till Alperna med Wien, Tyrolen och Schweiz som olika alternativ? Eller fortsätt söderut till Italien och Milano, Toscana eller Rom. Östeuropa är också populärt: börja med Berlin och fortsätt till Prag eller Budapest. Från den senare staden kan du enkelt fortsätta till Split i Kroatien för sol och bad.

Resa med tåg i Norden

Vill du hellre stanna på hemmaplan erbjuder SJ ett tågluffarkort för Sverige, där även grannhuvudstäderna Oslo och Köpenhamn ingår. Naturligtvis får du rabatt på att tågluffa i Sverige som senior.

Resa jorden runt som pensionär

Har du alltid drömt om att resa jorden runt? Som pensionär har du tid så passa på att göra livets stora resa och bocka av dina drömresemål. En jorden runt-resa brukar inkludera flera kontinenter men du kan planera den helt efter eget tycke.

Se magiskt vackra Taj Mahal, lev loppan i New York, åk på safari i Sydafrika eller prova viner i Australien. Gillar du att planera och boka går det förstås bra att själv paketera din jorden runt-resa. Vill du ha en bekvämare lösning kan du ta hjälp av en bra resebyrå.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Vågar jag resa ensam som pensionär?

Låt inte bristen på reskamrat hindra dig från att leva ut dina resdrömmar. Det går alldeles utmärkt att resa ensam som pensionär. Många resebyråer erbjuder singelresor för pensionärer, ibland med gemensamma aktiviteter.

Ett populärt alternativ för soloresenärer är att boka en gruppresa. Här finns ett stort utbud av resor för ensamma pensionärer. Gruppresor erbjuder möjlighet att besöka platser som du annars kanske inte kommer till, och förstås att träffa likasinnade med gemensamma intressen. Det kan vara ett bra sätt att hitta en reskamrat som pensionär.

Planera för en trygg resa

Att planera en kommande resa är ofta halva nöjet. Som pensionär kan det vara extra viktigt att anpassa resan efter dina behov och din hälsa. Ett tips är att planera för ett luftigt schema med tid för vila och återhämtning. Vill du få en så bekväm resa som möjligt kan du välja en resebyrå som specialiserar sig på resor för pensionärer.

Kontrollera om det behövs några vaccinationer för att resa till ditt planerade resmål. Tar du några mediciner? Se till att de räcker för hela resan. Har du hälsoproblem kan det vara bra att kolla upp vilken sjukvård som finns tillgänglig på resmålet.

Reseförsäkring brukar ingå i hemförsäkringen men ska du åka på en längre resa kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns flera olika sorters reseförsäkringar för pensionärer, många gånger med pensionärsrabatt. Det kan också vara bra att boka en extra avbokningsförsäkring.

Att tänka på inför resan

Ska du ut och flyga? Då är stödstrumpor bra att ta med. Att använda stödstrumpor under flygresan minskar svullnaden i fötter och ben, och inte minst risken för åderbråck och blodproppar. Försök också att röra på fötterna och benen så mycket det går under flygresan. En nackkudde och öronproppar kan också göra flygresan mer bekväm.

Ger du dig ut på utflykter på egen hand är det bra att informera vänner eller familj om vart du ska. Lägg in viktiga telefonnummer i mobiltelefonen – till exempel till bank och försäkringsbolag. Ta gärna med mer än ett bankkort/kreditkort om det skulle hända något med ena kortet.

Få råd att resa som pensionär

Det finns gott om pensionärsrabatter att använda för dig som vill ut och resa. Många resebyråer erbjuder seniorrabatter så undersök marknaden och utbudet noga. Dessutom erbjuds pensionärsrabatt på tåg, bussar, museum och andra aktiviteter, vilket bidrar till att hålla ner kostnaden för resan. 

Om sparkassan inte räcker till för att förverkliga dina resedrömmar kan 60pluslånet vara ett alternativ för dig som äger din bostad. Ta chansen att förgylla pensionsåren med härliga resor till när och fjärran.

Laddar