Vad är ett hypotekslån?
Hypotekslån är ett lån där banken tar ut en säkerhet för lånet. Den vanligaste formen av hypotekslån är bolån, vilket innebär att bostaden används som säkerhet för lånet. Idag finns det även särskilda hypotekslån för pensionärer – dessa kallas ofta för pensionärslån och seniorlån. På 60plusbanken erbjuder vi denna typ av lån under namnet 60pluslånet.
Hur fungerar ett hypotekslån?
Om vi utgår från bolån som är den allra vanligaste typen av hypotekslån så innebär det först och främst att banken använder din bostad som säkerhet för lånet. När du har tecknat ett hypotekslån har du fortfarande äganderätt till bostaden, vilket innebär att du kan bygga om, renovera eller sälja bostaden. Det viktigaste för banken är att du sköter betalningarna på ditt lån. Om du inte skulle ha möjlighet att betala ränta och amortering så har banken rätt att ta ut säkerheten, i detta fall bostaden, och helt enkelt tvångsförsälja din bostad.
Hypotekslån för äldre och pensionärer
Det finns särskilda hypotekslån för pensionärer som innehar viktiga garantier och som inte har något inkomstkrav. Här skiljer sig ett vanligt hypotekslån från ett hypotekslån för pensionärer, eller det vi kallar för 60pluslånet. Med 60pluslånet har du inget amorteringskrav och du slipper betala månatliga räntekostnader, vilket gör att dina utgifter i vardagen inte höjs. Räntan läggs i stället till lånet och betalas först den dagen du säljer bostaden.
Ett hypotekslån för pensionärer har även två viktiga garantier, vilket inte ett vanligt hypotekslån har: skuldfri-garanti och bo-kvar-garanti. Dessa garantier innebär att skulden aldrig kan bli större än bostadens värde samt att du har rätt att bo kvar i din bostad så länge du själv önskar. Ett pensionärslån kommer aldrig innebära att banken tvingar dig att flytta från din bostad, vilket är en stor trygghet för många äldre. Om lånet skulle misskötas är det bra att vara medveten om att banken har rätt att säga upp lånet.
Hypotekslån för pensionärer är en trygg lånelösning för dig som är över 60 år och äger din bostad. Det är en kapitalfrigöringskredit som hjälper dig att frigöra pengar från bostadens värde till ditt konto. Ett tryggt komplement till pensionen.
60plusbanken hjälper fler
Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.
Hur fungerar hypotekslån för pensionärer?
60plusbankens kapitalfrigöringskredit 60pluslånet kommer med både en bo kvar-garanti och en skuldfri-garanti. Med 60pluslånet kan du frigöra kapital från bostaden, dryga ut din pension och få mer pengar att röra dig med varje månad. Du väljer själv hur du vill ha lånet utbetalt: månadsvis, engångskapital eller en kombination av dessa.
Till skillnad från ett vanligt hypotekslån har hypotekslån för pensionärer ett ålderskrav på att man ska ha fyllt 60 år. Även medsökande behöver vara minst 60 år. Det finns däremot ingen åldersgräns uppåt för ett seniorlån. Ju äldre du är desto större lånebelopp kan komma att beviljas.
För ett rikare pensionärsliv
Välkomnande
En lägre inkomst och en högre ålder är inget hinder hos oss. Vi hjälper pensionärer till en bättre ekonomi.
Personligt
Hos oss får du hjälp av en personlig lånespecialist från första samtal till eventuell utbetalning.
Pålitligt
60pluslånet är ett tryggt och säkert lån för seniorer som innefattar både bo kvar- och skuldfri-garanti.
Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få
Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att via mail skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos 60plusbanken. Cirka 90 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg. Vårt Trustpilot-betyg baseras på alla omdömen som lämnats av både verifierade och icke-verifierade kunder och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.