Allt du behöver veta om hypotekslån för dig som pensionär

Det finns många oklarheter och frågetecken kring vad som räknas som ett hypotekslån. Många tycks även blanda ihop hypotekslån med begreppet hypotekspension. Här hjälper vi dig att reda ut alla frågetecken kring hypotekslån.

Vad är ett hypotekslån?

Hypotekslån är ett lån där banken tar ut en säkerhet för lånet. Den vanligaste formen av hypotekslån är bolån, vilket innebär att bostaden används som säkerhet för lånet. Idag finns det även särskilda hypotekslån för pensionärer – dessa kallas ofta för pensionärslån och seniorlån. På 60plusbanken erbjuder vi denna typ av lån under namnet 60pluslånet.

Hur fungerar ett hypotekslån?

Om vi utgår från bolån som är den allra vanligaste typen av hypotekslån så innebär det först och främst att banken använder din bostad som säkerhet för lånet. När du har tecknat ett hypotekslån har du fortfarande äganderätt till bostaden, vilket innebär att du kan bygga om, renovera eller sälja bostaden. Det viktigaste för banken är att du sköter betalningarna på ditt lån. Om du inte skulle ha möjlighet att betala ränta och amortering så har banken rätt att ta ut säkerheten, i detta fall bostaden, och helt enkelt tvångsförsälja din bostad.

Här skiljer sig hypotekslån från ett hypotekslån för pensionärer, eller det vi kallar för 60pluslånet. Med 60pluslånet, eller ett pensionärslån har du inget amorteringskrav och du slipper betala månatliga räntekostnader, vilket gör att dina utgifter i vardagen inte höjs. Räntan läggs i stället till lånet och betalas först den dagen du säljer bostaden. 

Ett pensionärslån har även två viktiga garantier, vilket inte ett hypotekslån har, skuldfri-garanti och bo-kvar-garanti. Dessa garantier innebär att skulden aldrig kan bli större än bostadens värde samt att du har rätt att bo kvar i din bostad så länge du själv önskar. Ett pensionärslån kommer aldrig innebära att banken tvingar dig att flytta från din bostad, vilket är en stor trygghet för många äldre. Om lånet skulle misskötas är det bra att vara medveten om att banken har rätt att säga upp lånet.

Hypotekslån för äldre och pensionärer

Det finns särskilda hypotekslån för pensionärer som innehar viktiga garantier och som inte har något inkomstkrav. Hypotekslån för pensionärer kallas för pensionärslån eller seniorlån. Ett pensionärslån är en trygg lånelösning för dig som är över 60 år och äger din bostad. 60plusbankens seniorlån heter 60pluslånet. 

Här kan du läsa mer om 60pluslånet

Hur fungerar hypotekslån för pensionärer?

Ett hypotekslån för äldre och pensionärer, även kallat pensionärslån och seniorlån, är en kapitalfrigöringskredit som hjälper dig att frigöra pengar från bostadens värde till ditt konto. Ett seniorlån är ett tryggt komplement till pensionen. 60plusbankens pensionärslån 60pluslånet kommer med både en bo-kvar-garanti och en skuldfri-garanti som innebär att lånet aldrig kan bli större än bostadens värde samt att du kan bo kvar i bostaden så länge du önskar eller kan. Med ett pensionärslån kan du frigöra kapital från bostaden, dryga ut din pension och få mer pengar att röra dig med varje månad. 

Till skillnad från ett vanligt hypotekslån har hypotekslån för äldre (pensionärslån) ett ålderskrav på att man ska ha fyllt 60 år. Även medsökande behöver vara minst 60 år. Det finns däremot ingen åldersgräns uppåt för ett seniorlån. Ju äldre du är desto större lånebelopp kan komma att beviljas. 

Läs mer om pensionärslån och seniorlån