Äntligen kan Gunnar lägga om sitt tak

När det var dags att lägga om taket på Gunnars radhus vände han sig till sin bankkontakt och sökte om ett lån till renoveringen. Men trots att han varit kund hos dom nästan hela sitt liv blev han inte beviljad något lån. Hur ska han nu få pengar till att reparera taket?

Gunnar, 78 år, bor sedan många år i ett radhus strax utanför Göteborg. Radhuset har varit hans trygga plats dit han gärna bjuder över sina vänner på middag. Han har själv renoverat huset i flera omgångar genom åren. Huset är därför i fint skick förutom taket som Gunnar varken haft kunskap eller ork att renovera själv och därför skjutit projekt på framtiden i många år.

Men nu är det hög tid att ta tag i renoveringen av taket. Efter att ha fått offert från två lokala takläggningsfirmor insåg Gunnar att hans buffert endast skulle täcka delar av kostnaden för att lägga om taket.

Låna trots låg pension 

Gunnar vände sig då till sitt lokala bankkontor som alltid hjälpt honom med hans bankärenden. Men trots att han varit kund där sedan länge och knappt har några lån på sitt radhus fick han inget beviljat lån. Anledningen är att hans låga pension inte kommer täcka de räntekostnader och amorteringar som skulle uppstå vid ett nytt banklån.

Bekymrad berättar Gunnar för sina vänner om att han inte vet hur han ska få råd att lägga om taket på sitt radhus. Vännerna har själva erfarenhet av att lägga om taket och vet att det är en kostsam renovering. Vännen Bengt rekommenderar då Gunnar att läsa på om 60pluslånet som 60plusbanken erbjuder.

- Engångskapital låter som en lösning som skulle passa mig, säger Gunnar. Jag vill kunna laga mitt tak och bo kvar många år till i mitt hem. 60plusbanken hjälpte mig därför att boka en lokal mäklare för värdering.

En lokal mäklare värderar bostaden

Mäklaren som värderar Gunnars hus visar sig ha sålt ett närliggande radhus bara månaden innan. Området har blivit väldigt populärt bland småbarnsfamiljer som vill flytta ifrån centrala Göteborg men ändå uppskattar närheten till Göteborg. Det har gjort att värdet på radhuset har stigit i en rask takt. Radhuset visar sig vara värt mer än vad Gunnar hade räknat med, vilket är glädjande även om Gunnar inte har några planer på att flytta.

När värderingen är genomförd har Gunnar och hans personliga lånespecialist på 60plusbanken ett andra samtal. De uppdaterar kalkylen efter värderingen, diskuterar tänkt lånebeloppet och går igenom de sista detaljerna i lugn och ro innan lånehandlingarna skickas till Gunnar.

- Mitt stora intresse i livet är historia. Jag har alltid drömt om att resa till antika Rom, berättar Gunnar. Därför bestämde jag mig för att låna ett lite större engångskapital utöver det som behövdes till renoveringen.

Gunnar anlitade den takläggningsfirma som gav det professionellaste intrycket, även om de kanske var det lite dyrare alternativet. Snart sätts byggställningar upp runt huset och renoveringen av taket är igång. När arbetet är slutfört finns pengarna utbetalda på Gunnars konto redo att täcka kostnaderna för renoveringen. Äntligen kan Gunnar känna ett lugn över att ha ett nytt tak.

När lugnet lagt sig hemma i radhuset igen efter några intensiva veckor av renovering gör Gunnar äntligen slag i saken och bokar in sin drömresa till antika Rom där han planerar att möta våren nästa år.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.