Råd att lägga om taket

När det var dags att lägga om taket på radhuset vände sig Gunnar till sin bankkontakt och gjorde en låneansökan. Att lägga om taket innebär en större kostnad, vilket krävde ett lån för att kunna finansiera renoveringen. Som pensionär fick hans låneansökan dessvärre avslag.

Gunnar, 78 år, bor sedan många år tillbaka i ett radhus strax utanför Göteborg. Radhuset har varit hans trygga plats dit han gärna bjuder över sina vänner liksom barn och barnbarn på middag. Han har själv renoverat huset i flera omgångar genom åren. Det är därför i fint skick, med undantag för taket som han varken haft kunskap eller ork att renovera själv.

Renovering blev oundvikligt

Till slut gick det inte att skjuta takrenoveringen på framtiden längre. Radhuset krävde och behövde ett nytt tak. Efter att ha begärt in en offert på jobbet från två olika lokala takläggningsfirmor insåg Gunnar att det skulle kosta betydligt mer än vad han hade trott. Hans buffert skulle bara täcka delar av kostnaden för att lägga om taket.

Fick avslag från banken 

Gunnar vände sig då till sitt lokala bankkontor som alltid hjälpt honom med hans bankärenden. Han hade varit kund där sedan länge, alltid skött sin ekonomi och har knappt några lån på sitt radhus. Därför blev han besviken när hans låneansökan fick avslag. Anledningen var att hans låga pension inte kunde täcka de räntekostnader och amorteringar som skulle uppstå vid ett nytt banklån.

Bekymrad berättade han för en av sina söner att han inte visste hur han skulle få råd att lägga om taket på sitt radhus. Hans vuxna son rekommenderade då Gunnar att se över vilka möjligheter som fanns med ett modernt pensionärslån.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Lån möjliggjorde för ett nytt tak

60plusbanken erbjuder 60pluslånet som är ett tryggt lån där du själv kan bestämma utbetalningssätt.

- Engångskapital lät som en lösning som skulle passa mig, säger han. Jag vill kunna laga mitt tak för att sedan bo kvar i min bostad i många år till. För att kunna fastställa bostadens aktuella marknadsvärde bokade 60plusbanken en lokal mäklare för värdering.

Mäklare värderar bostaden

Mäklaren som värderade Gunnars bostad visar sig ha sålt ett närliggande radhus bara månaden innan. Området har blivit väldigt populärt bland småbarnsfamiljer som vill flytta från centrala Göteborg men ändå uppskattar närheten till staden. Det har gjort att värdet på radhuset stigit i en rask takt och det visade sig till och med vara värt mer än vad Gunnar hade räknat med. Det var förstås glädjande nyheter även om han inte har några planer på att flytta.

När värderingen var genomförd hade Gunnar och lånespecialisten på 60plusbanken ett andra samtal. De uppdaterade kalkylen efter värderingen, diskuterade tänkt lånebelopp och gick igenom de sista detaljerna innan lånehandlingarna skickades till Gunnar för signering.

Utrymme för drömmar

- Mitt stora intresse i livet är historia och historiska platser. Jag har alltid drömt om att resa till antika Rom, berättar han. Därför bestämde jag mig för att låna ett lite större engångskapital utöver det som behövdes till renoveringen.

Gunnar anlitade den takläggningsfirma som gav det bästa intrycket och hade de bästa omdömena, även om de var det lite dyrare alternativet. Snart sattes byggställningar upp runt huset och renoveringen av taket var i full gång. När arbetet var slutfört fanns pengarna utbetalda på hans konto, redo att täcka kostnaderna för renoveringen.

När lugnet lagt sig hemma i radhuset igen efter några intensiva veckor av renovering gör Gunnar äntligen slag i saken och bokar sin drömresa till Rom. Att resa som pensionär kan ha många fördelar och han planerar att möta den italienska våren där nästa år.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.