De vanligaste anledningarna till att pensionärer tecknar 60pluslånet hos oss 

Likaväl som att alla pensionärer har olika boendesituationer och olika ekonomiska förutsättningar så finns det många olika anledningar till att man tecknar 60pluslånet hos oss på 60plusbanken.

Det senaste året har exempelvis många blivit väldigt benägna om att få ner elkostnaderna i sitt hus – då har lösningen oftast landat i att borra för bergvärme, uppdatera till en ny värmepanna, köpa kamin eller tilläggsisolera, något som kan komma att kosta en hel del. Genom 60pluslånet har vi hjälpt många pensionärer att kunna investera i nytt värmesystem så väl som i större renoveringar av bostaden. Många äldre personer, som är exkluderade från de traditionella bankerna, vänder sig till oss på 60plusbanken för att se över möjligheten att få loss kapital och på så vis kunna bekosta en nödvändig renovering eller uppdatering av sin bostad.

Stärka marginalerna i ekonomin

En annan vanlig anledning till att många äldre väljer att kontakta oss på 60plusbanken är för att de har en önskan om att kunna fortsätta leva som innan de gick i pension. Många pensionärer har en låg pension och är därmed extra känsliga för den senaste tidens inflation och enorma prisökningar. Att gå i pension ska inte automatiskt betyda sämre livsstandard. En stor del av de pensionärer som hör av sig till oss vill frigöra kapital för att de helt enkelt vill fortsätta leva som de gjorde innan pensionen – ett tryggt och aktivt liv tillsammans med släkt och vänner.

Trygg buffert till oförutsedda utgifter

Ett av de allra vanligaste ändamålen för 60pluslånet är helt enkelt att man har behov av en buffert. Med en låg inkomst som precis räcker till de fasta utgifterna är det i princip omöjligt att ha ett kontinuerligt sparande. Detta i sig innebär att många pensionärer lever på sina liv utan möjlighet till en trygg buffert för oförutsedda utgifter. Det kan handla om allt från att man behöver en ny mobiltelefon, bilen behöver repareras, tvättmaskinen går sönder eller att man behöver gå på ett akut tandläkarbesök. Vi tycker inte att en låg inkomst eller pension ska sätta käppar i hjulet när det kommer till att ha råd med nödvändiga utgifter likt dessa. 

Ta del av vår guide för en effektiv hushållsbudget som pensionär.

Med andra ord är anledningarna flera till varför man vänder sig till oss – buffert, sänka elkostnader, renovering, större inköp, samla dyra lån och småkrediter eller bara dryga ut kassan för att ha större marginal i vardagen. Den som är 60 år eller äldre och äger sin bostad kan med hjälp av 60pluslånet frigöra pengar från bostaden till sitt konto och på så vis säkra upp en buffert, bekosta en renovering eller få mer pengar att röra sig med och slippa känna en ekonomisk oro.

Läs mer om 60pluslånet

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 8,20% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,56%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 568 838 kr (per 2023-11-13)