Det skulle personer över 60 år göra med några extra tusenlappar i månaden

I 60plusrapporten har vi undersökt vad personer som är 60 år eller äldre skulle göra om de hade några tusenlappar mer att röra sig med i månaden. Hade du prioriterat samma saker som dem?

Några tusenlappar extra i månaden hade gjort stor skillnad för många som är 60 år eller äldre. 60plusrapporten, som bygger på en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo, visar att en av fem över 60 år har 4 000 kronor eller mindre att röra sig med varje månad efter att fasta utgifter är betalda.

Det gör att marginalerna i ekonomin blir små, och oron för oförutsedda utgifter desto större - något som många hade förändrat om de hade några extra tusenlappar i månaden.

Varannan hade sparat pengarna

De flesta längtar efter en vardag utan ekonomisk oro. Hela 45 procent uppgav att de skulle sparat till en buffert om de hade fått några extra tusenlappar i månaden.

Här hittar du tips och råd för en lyckad hushållsbudget som pensionär.

- Jag tycker det är oroväckande att så pass många säger sig vilja spara till en buffert – men inte bedömer sig ha möjlighet till det. Vi vet alla att ett kylskåp kan gå sönder eller att ett tandläkarbesök kan bli mycket dyrt. Då kan det vara en buffert som avgör hur man klarar dessa oförutsedda utgifter, säger Sandra Lillienberg, chef för 60plusbanken.

Både nytta och nöje med några extra tusenlappar

Ett annat behov som pengarna skulle kunna täcka är renoveringar av bostaden eller fritidshuset, det uppger 14 procent av de tillfrågade i undersökningen. Utöver det vill många förbättra sin livskvalité och göra saker de äntligen har tid för.

21 procent hade spenderat pengarna på aktiviteter eller gåvor till familjen. Nästan lika många hade använt de extra tusenlapparna till resor. Nedanför kan du se en topplista över vad personer över 60 år skulle göra för pengarna.

Topp 5: Detta skulle personer över 60 år göra med ett par extra tusenlappar i månaden

Spara till buffert 45%
Gåvor till eller aktiviteter med familjen 21%
Resa 19%
Njuta av god mat och andra bekvämligheter 15%
Renovera min nuvarande bostad eller fritidshus 14%

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)