Med några extra tusenlappar i plånboken

I 60plusrapporten har vi undersökt vad personer som är 60 år eller äldre skulle göra om de hade några tusenlappar mer att röra sig med i månaden. En stor del av de tillfrågade svarade samma sak: de hade sparat till en buffert.

Några tusenlappar extra i månaden hade gjort stor skillnad för många, inte minst pensionärer. 60plusrapporten bygger på en undersökning som genomfördes av Kantar Sifo. Undersökningen visar att en av fem över 60 år har 4 000 kronor eller mindre att röra sig med varje månad efter att fasta utgifter är betalda.

Med mindre marginaler blir många gånger oron för oförutsedda utgifter desto större, en oro som många hade prioriterat att stilla om de hade några extra tusenlappar i månaden.

Varannan hade sparat pengarna

De flesta längtar efter en vardag utan ekonomisk oro. Hela 45 procent uppgav att de skulle sparat till en buffert om de hade fått mer att röra sig med varje månad. 

- Jag tycker det är oroväckande att så pass många säger sig vilja spara till en buffert – men inte bedömer sig ha möjlighet till det idag. Vi vet alla att ett kylskåp kan gå sönder eller att ett tandläkarbesök kan bli mycket dyrt. Då kan det vara en buffert som avgör hur man klarar dessa oförutsedda utgifter, säger Sandra Lillienberg på 60plusbanken.

Både nytta och nöje med några extra tusenlappar

Ett annat behov som pengarna skulle kunna täcka är renoveringar av bostaden eller fritidshuset, vilket 14 procent av de tillfrågade uppger i undersökningen. Utöver det vill många förbättra sin livskvalitet och få möjlighet att göra saker de nu äntligen har tid för.

21 procent hade spenderat pengarna på aktiviteter eller gåvor till familjen. Nästan lika många hade använt de extra tusenlapparna till resor. Nedanför kan du se en topplista över vad personer över 60 år skulle göra för pengarna.

Topp 5: Det skulle personer över 60 år göra med ett par extra tusenlappar i månaden

  • Spara till buffert (45%)
  • Gåvor till eller aktiviteter med familjen (21%)
  • Resa (19%)
  • Njuta av god mat och andra bekvämligheter (15%)
  • Renovera bostad eller fritidshus (14%)


En buffert minskar oron

Utifrån svaren är det tydligt att en buffert stillar den ekonomiska oron. Det kan vara svårt att få igång ett sparande, speciellt när marginalerna är mindre. Börja med att kartlägga alla dina kostnader och inkomster för att kunna plocka bort utgifter som inte behövs. Utgå gärna från vår hushållsbudget och se om du kan budgetera för ett kontinuerligt sparande. 

Dryga ut pensionen

Finns inte marginalerna för ett sparande, trots budgetering och planering, kan det finnas andra möjligheter till att dryga ut pensionen. Har du möjlighet kan du exempelvis arbeta extra eller starta eget.

En annan möjlighet är att ansöka om ett pensionärslån. 60plusbanken erbjuder en kapitalfrigöringskredit, kallat 60pluslånet, som innebär att du frigör kapital som annars vore låst i bostaden. Du kan själv välja hur lånet ska betalas ut, som engångsbelopp, månatligt eller en kombination av dessa.