Ekonomisk oro inför stundande vintertid

I tider av skenande priser är det många som känner stor ekonomisk oro inför den stundande vintern, med alla de kostnader som den innebär. De pensionärer som redan har mindre marginaler står inför en utmanande tid. Så vad kan man göra för att förbereda sig inför en lite tuffare ekonomisk period? Vi delar med oss av värdefulla tips för att vintern inte ska kännas lika lång och svår.

Vintern kan vara en härlig tid på året, med högtider där vi får umgås med nära och kära. God mat, presenter och julbak bland förväntansfulla barnbarn, släkt och vänner. Det är samtidigt en tid med många utgifter och måsten, vilket kan skapa stor stress, inte minst om man redan har knappa marginaler att leva på.

Många pensionärer är oroliga

Rådande inflation med stigande priser har nog inte undgått någon. Marginalerna blir mindre när utgifterna skenar, samtidigt som inkomsterna är desamma. Det har lett till en mer pressad ekonomisk situation, vilket gör att fler pensionärer känner sig oroliga.

Det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop, särskilt under vintermånaderna. Utöver de vanliga utgifterna tillkommer nu även ökade kostnader för uppvärmning och utgifter kopplade till säsongen som exempelvis julklappar.

Ansök om 60pluslånet tryggt och säkert

Vill du se över dina möjligheter att frigöra pengar från bostaden med hjälp av 60pluslånet? Ansök idag så går vi igenom dina möjligheter tillsammans. Ansökan är inte bindande.

Ansök nu

Tips - så hanterar du din oro

Att inte veta vilka kostnader du kan förvänta dig är en stress i sig. Genom att få en bättre översikt över utgifterna kan du själv, givetvis utifrån dina förutsättningar, lättare påverka dem. Vet vi vad som väntar är det också lättare att hantera de känslor som det medför.

En budget ger bättre överblick

Skapa en budget över dina kommande utgifter. Börja med fasta kostnader och budgetera sedan för säsongsbundna som julmat och julklappar. Utgå gärna från vår hushållsbudget.

Exempel på utgiftsposter

  • Fasta kostnader
  • Mat och livsmedel
  • Läkemedel
  • Julmat och julbak
  • Julklappar

Med utgifterna framför dig är det enklare att justera dem, förutsatt att marginaler finns. Det kan kännas som små åtgärder, men även de kan göra stor skillnad i slutändan. Du kanske kan planera dina matinköp bättre och storhandla med pensionärsrabatt eller köpa första julklappen redan i oktober?

Planera för inköp som hör julen till

När du har kommit fram till hur mycket pengar du har att spendera på julklappar och julmat kan du med fördel använda vår juliga budgetmall här nedan. Mallen är helt gratis och hjälper dig med planeringen inför kommande högtid.

Laddar

Energiåtgärder kan göra stor skillnad

För att begränsa elkostnaderna som blir dyrare under kallare månader, kan det vara bra att se över energistandarden på sin bostad. Bor du i villa kan uppvärmningskostnaderna stiga rejält när kylan kommer. Kanske är det aktuellt med tätning av fönster och dörrar eller installation av termostater?

60plusbanken hjälper fler

Det är inte alltid som utgifterna kan strypas och man har kanske redan tummat på alla marginaler. Du kan då fortfarande, beroende på förutsättningar, öka dina inkomster. Utöver att extrajobba som pensionär kan det också finnas möjlighet att dryga ut pensionen om du äger din bostad.

60plusbanken erbjuder pensionärer en kapitalfrigöringskredit som möjliggör det för dig att få ut kapital som annars vore låst i bostaden. 60pluslånet är helt amorteringsfritt och räntan betalas först den dagen lånet ska lösas. Vi hjälper pensionärer till en bättre vardagsekonomi.

Laddar