Köpa bil som pensionär

Ibland händer det som inte får ske. Oförutsedda utgifter är svåra att undvika och vissa är mer nödvändiga än andra att kunna lösa. Juliette var beroende av hennes bil för att kunna ta sig till både barnbarn och affären. 

Juliettes bil hade krånglat av och till under de senaste åren. Då hon bor en bit utanför stan har hon ändå använt den ofta och mycket. Hon älskar sitt hus som bär på alla minnen från när barnen var små. Men att inte ha en bil skulle innebära att hon blir tvungen att flytta närmare stan, kollektivtrafik och promenadvägar.

Köpa ny bil eller flytta

Sedan Juliette gick i pension tillbringar hon tiden med att påta i trädgården tillhörandes huset hon bor i. Hon hälsar även på sina vuxna barn med barnbarn relativt ofta. 

För en tid sedan hände det som inte fick hända. Den gamla bilen gick en dag inte att starta. Hur hon än försökte fick hon inte igång motorn. Med hjälp av en bärgningsbil bogserades bilen till närmaste verkstad. Där konstaterade mekanikern att bilen var i så pass dåligt skick att det inte var lönt att reparera den. Det skulle vara dyrare att få bilen att rulla igen än vad en ny bil skulle kosta.

Trots att Juliette hade levt ett bekvämt pensionärsliv med en vardagsekonomi som täckte hennes behov var en ny bil mer än vad hon klarade ekonomiskt. Hennes buffertkonto räckte inte på långa vägar till att täcka upp för ett bilköp. Utan bil blir hon väldigt isolerad i sitt hus, varför hon då skulle bli tvungen att sälja villan och istället flytta närmare stan.

Billån som pensionär

Juliette började då undersöka sina möjligheter att finansiera en bil på annat sätt. Hon har alltid skött sin ekonomi och betalat av det mesta av bolånet på huset. Det spelade dessvärre ingen roll när hon ansökte om ett nytt lån hos banken, då hennes relativt låga pension inte täckte de kostnader som ett nytt lån skulle innebära.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Det var när Juliette tog upp problemet med sin ena dotter som hon fick höra talas om pensionärslån. Det är lån som vänder sig till personer som är 60 år eller äldre, äger sin bostad och som vill frigöra kapital som annars vore låst i den. Dessutom innebär det inga månatliga kostnader, då lånet är amorteringsfritt och räntan läggs till den sammanlagda låneskulden. Lånet betalas först den dag man väljer att sälja bostaden alternativt avlider.

Finansiera bilköp med pensionärslån

Efter en tids övervägande, både på egen hand och tillsammans med sin dotter, beslutade sig Juliette för att låna 200 000 kronor genom ett så kallat engångskapital. Med 60pluslånet hade hon möjlighet att både köpa en ny bil och dessutom kunna lägga undan en del till en buffert för framtida oväntade utgifter.

Bilköp som pensionär

Går du också i tankarna att köpa ny bil men att pensionen på samma gång inte räcker till? För att ha möjlighet att bekosta ett större inköp så som en bil krävs ofta en buffert, något som inte alla har möjlighet att spara till. Börja med att göra en hushållsbudget för att se över alla dina kostnader och intäkter. På så vis är det lättare att se om du har onödiga utgifter och hur mycket du har möjlighet att spara varje månad. Ta gärna hjälp av vår kostnadsfria budgetmall.

När marginalerna ändå inte finns där kan du med hjälp av 60pluslånet dryga ut pensionen, se till att ha en buffert inför framtiden eller köpa något du saknar kapital för, som exempelvis en bil. 

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.