Ökad ekonomisk oro inför julen – kommer årets julfirande påverkas?

Det är nog få som undgått den senaste tidens skyhöga elpriser och matpriserna som fortsätter att skena. Många äldre och pensionärer är extra hårt drabbade och en del har under hösten levt på existensminimum för att klara vardagen. Med julen som nu väntar runt hörnet är det många som är extra oroliga över sin ekonomi och hur julen kommer påverkas.

Julen är en högtid som ofta innebär extra utgifter. Julstjärnor och adventsljusstakar som ska lysa, ljusslingor på balkong och uteplats och kanske även en julgransbelysning som man gärna har tänd så ofta det bara går när det nalkas mot julafton. Med dagens höga elpriser är det många pensionärer som har ställt sig frågan om de kommer ha råd att ha julstjärnan och adventsljusstaken tänd i samma utsträckning som tidigare år. Andra faktorer som under högtiden bidrar till ytterligare ökade utgifter är julklappshandlingen – något som skapar en påtaglig ekonomisk oro och stress för många äldre.

Vi på 60plusbanken vill att julen ska vara en härlig och rofylld tid på året – inte bidra till oro och stress över ekonomin. För dig som är 60 år eller äldre och äger din bostad så finns 60pluslånet som gör det möjligt att frigöra kapital från bostaden. De pengar som frigörs från bostaden kan exempelvis användas för att betala dyra elräkningar, eller varför inte som en extra buffert för de månader då utgifterna är lite fler.

Den låga pensionen gör det ofta svårt för pensionärer att få låna från en traditionell bank. Därför vill vi på 60plusbanken vara den bank som hjälper till att hitta lösningar och ge fler äldre möjligheten till en härligare pension och en tryggare ekonomi. 60pluslånet hjälper pensionärer och äldre att dryga ut kassan och på så vis bidra till en vardag utan ekonomisk oro.

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 8,20% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,56%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 568 838 kr (per 2023-11-13)