Så klarar du skilsmässan

Att genomgå en skilsmässa senare i livet kan verka skrämmande av flera anledningar. Den kan givetvis medföra mycket positivt, men sett till de ekonomiska konsekvenserna kan man drabbas hårt. Då kvinnor generellt sett har en lägre pension är det också de som många gånger drabbas hårdast.

Har man haft någon att dela alla utgifter med kan en separation innebära en stor ekonomisk omställning. Har den ena parten dessutom stått för större delen av hushållets inkomster blir omställningen för den med lägre pension närmast dramatisk.

Lägre pension ger större utmaningar

Det är mycket som kan vara omvälvande med en skilsmässa. Att genomgå en som pensionär kan vara en särskilt utmanande livsförändring. I samband med en bodelning kan det vara svårt för den med lägre pension att bo kvar i bostaden om ekonomin till det saknas. Att utöka bolånet kräver ofta en högre månadsinkomst.

Vi delar med oss av våra bästa tips för att underlätta övergången till nyskild och för att stödja dig genom perioden av förändring.

Tips för att klara skilsmässan

  • Ekonomisk planering
    En av de största förändringarna är de ekonomiska konsekvenserna av skilsmässan. Gör en ny budget utifrån din pension och gå igenom de kostnader du kommer att ha. Finns det utgifter att ta bort eller kan de minskas ner nu när du bara är en person? Utgå gärna från vår kostnadsfria hushållsbudget
  • Dryga ut pensionen
    Med samtliga intäkter och kostnader samlade kan man ibland se att kalkylen inte går ihop. Är så fallet kan du se över dina möjligheter att utöka pensionen. Beroende på dina förutsättningar kan du som jobbonär, arbetande pensionär, jobba extra för att dryga ut din månatliga inkomst.

    Äger du ditt boende kan möjligheten till en kapitalfrigöringskredit finnas. Det är ett modernt pensionärslån som frigör kapital från bostaden utan att höja dina månadskostnader. 60pluslånet är en kapitalfrigöringskredit som du själv kan välja hur du vill ha utbetald: som engångsbelopp, månadsbelopp eller en kombination av dessa.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

  • Juridisk rådgivning
    Sök professionell juridisk rådgivning för att säkerställa att du förstår alla delar av skilsmässoprocessen. En professionell rådgivare kan besvara alla dina frågor relaterade till skilsmässan och uppdelningen av era tillgångar.
  • Känslomässigt stöd
    En skilsmässa kan vara känslomässigt påfrestande. Det är en stor förändring, inte minst om man har delat stora delar av livet med en och samma person fram till nu. Sök stöd från vänner, familj eller professionell hjälp som kan stötta dig i den kris som en skilsmässa många gånger kan innebära.
  • Boende
    Överväg var du ska bo efter skilsmässan. Som pensionär finns det, utöver traditionella boenden, även de som är anpassade för seniorer. Anpassa dina boendealternativ efter din pension och inkomst.
  • Socialt nätverk
    När man har delat allt med en person innebär det många gånger att man även delar samma nätverk. Genom att utvidga ditt kan det hjälpa dig att känna dig mer självständig och mindre isolerad. Utgå från dina intressen och hitta aktiviteter eller grupper som möjliggör för nya möten med likasinnade.
  • Framtidsplaner
    Trots den utmaning en skilsmässa kan innebära finns det fortfarande en morgondag att planera för. Sätt nya mål och visioner för ditt liv som pensionär. Det är nu du kan göra precis det du vill, utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Det kan handla om resor, att äntligen kunna skaffa en katt eller att ägna dig åt nya intressen.

Våga be om hjälp

Det är viktigt att komma ihåg att det finns stöd och resurser för att hjälpa dig genom skilsmässan - du är inte ensam. Öppna ett sparkonto med bra ränta och ha ett sparmål som bara är för dig och se till att vara snäll mot dig själv. Att separera som pensionär kan vara väldigt omvälvande men med en medvetenhet, planering och stöd kommer du att ta dig igenom det.

Laddar