Måste jag sälja hunden?

Det har blivit allt dyrare att ha husdjur i Sverige. I takt med stigande priser och inflation har även veterinärkostnader skenat iväg. Det är dyrt att ha hund idag och många tvingas sälja sin bästa vän då ekonomin inte längre går ihop.

De kallas ofta för människans bästa vän och vår fyrfotade familjemedlem förgyller dagarna för många pensionärer. Priset på en hund varierar och det är lätt att glömma de omkostnader som ett husdjur medför när man funderar över att köpa ett.

Innan du köper hund

Under de första åren behöver du utöver priset för hunden, även bekosta vaccinationer och eventuella valpkurser. Sedan tillkommer löpande kostnader som hundmat och försäkring, vilket kan variera beroende på storlek och ras. Kostnader för försäkring kan också variera beroende på var i landet du bor.

Utöver dessa utgifter kan kostnader för veterinär tillkomma. Även om du har en bra försäkring för hunden så kan veterinärbesök bli väldigt dyra vid allvarlig sjukdom. Beroende på val av ras behöver vissa hundraser även klippas och trimmas regelbundet, vilket också innebär en kostnad.

Det är med andra ord kanske ännu viktigare att ha en buffert för oförutsedda utgifter som hundägare ifall olyckan är framme. Ta gärna del av vår guide för hur du gör en hushållsbudget för att se hur du kan spara till en buffert.

Som hundägare

I takt med stigande priser har kostnaderna för veterinärvård skjutit i höjden. Enligt SCB har priserna ökat med 25 procent det senaste året. För en pensionär med redan små marginaler kan oförutsedda veterinärkostnader bli helt omöjliga att klara av.

När priserna stiger kraftigt på veterinärvård måste även försäkringsbolagen höja premierna, vilket innebär att det blir dyrare att försäkra din hund. Vid sidan av dessa kostnader har även priserna för mat stigit.

För pensionärer vars marginaler redan är begränsade kan kostnaderna för försäkring, veterinärvård och hundmat vara mer än vad man klarar av. De skenande priserna tvingar många seniorer till det otänkbara: att sälja sina fyrbenta familjevänner. Ett fullkomligt hjärtskärande beslut.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Dryga ut pensionen enda lösningen

Veterinärkostnader är inget man kan prioritera bort och hunden behöver den mat som finns. Då kostnaderna inte kan minskas måste helt enkelt intäkterna öka för att kalkylerna fortsatt ska kunna gå ihop. 

Ett alternativ för att dryga ut pensionen kan vara att jobba extra. Det kräver dock att man har möjligheten och den förutsättning som krävs för att klara av ett arbete. Ett annat alternativ kan vara ett modernt pensionärslån, vilket kan vara en lösning om man som pensionär äger sin bostad.

Mer pengar till hunden

60pluslånet är ett lån för dig över 60 år och som innebär att du frigör kapital som annars vore låst i bostaden. Du kan själv välja utbetalningssätt och kan därför få lånet utbetalt månatligt om du vill dryga ut pensionen. Det går också att kombinera de olika alternativen ifall du även önskar ett större engångsbelopp. Lånet är helt amorteringsfritt och den månatliga räntan läggs till den totala lånekostnaden. 60pluslånet innebär med andra ord inga förhöjda månadskostnader.

Laddar