Spara som pensionär

Att spara till sin pension har många fördelar. Det ger dig förhoppningsvis en bättre ekonomi som pensionär och därmed också större möjlighet till ett aktivt liv. Men vad händer med sparandet när du väl blir pensionär?

Spara till din pension

Pensionen som består av olika delar utgörs av allmän pension och för de flesta även en tjänstepension. Genom att komplettera dessa två pensioner med privat pensionssparande kan du skapa en ökad trygghet och bättre ekonomi som pensionär. 

Olika sparformer

Det finns flera sätt att spara privat till pensionen.

  • Sparkonto
  • Fonder eller aktier via investeringssparkonto eller kapitalförsäkring
  • Amortera på ditt befintliga bolån som ett slags sparande inför pensionen

Om du av någon anledning saknar tjänstepension blir ditt privata pensionssparande extra viktigt. Då bör du om möjligt spara på en nivå som matchar tjänstepensionen. Saknar du tjänstepension kan du få göra skatteavdrag för individuellt pensionssparande (IPS).


Viktigt med privat sparande

När inkomsten blir lägre kanske det inte känns lika självklart att fortsätta spara. Men det finns många fördelar med att upprätthålla ett regelbundet sparande även som pensionär. Det ger dig en buffert för oförutsedda utgifter och möjlighet att ha råd med fritidsintressen.

Bästa sparformer för äldre

Ett regelbundet månadssparande ger dig en buffert för så väl extra utgifter som resor och nöjen. Om det är möjligt är det bra att ha både ett kortsiktigt och ett lite mer långsiktig sparande.

Ett sparkonto är ofta ett bra alternativ, men välj var med omtanke. Det finns sparkonton med högre sparränta än andra. Tänk på att om räntan är lägre än inflationen förlorar sparandet i värde. 

Spargris med ett mynt

Spartips för pensionärer

Som pensionär kan det vara en utmaning att få pengarna att räcka till ett månadssparande. Börja med att göra en hushållsbudget för att få koll på dina inkomster och utgifter. Kanske finns det onödiga utgifter som kan tas bort?

Som pensionär finns det också många seniorrabatter att använda för att hålla nere kostnaderna. Här hittar du fler tips på hur du kan spara pengar som pensionär.

Till startsidan för Ekonomiskolan

Gå till steg 4 (av 7)
Dryga ut pensionen