Dryga ut pensionen

Det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop med ökade kostnader och stigande priser. Med en begränsad pension kan det vara tufft. Vi har listat tips på hur du kan dryga ut pensionen.

Hyr ut ett rum

Bor du större än vad du egentligen behöver och har ett rum över? Genom att hyra ut ett rum till exempelvis en student kan du dryga ut månadsinkomsterna. Det kan även vara andra utrymmen som du inte använder, som garage eller parkeringsplats. Det finns flera digitala tjänster online som du kan använda för att på ett säkert sätt hyra ut ditt rum eller plats.

Se över dina utgifter

Gör en hushållsbudget och gå igenom alla dina befintliga kostnader. Många gånger kan man hitta helt onödiga utgifter som man inte var medveten om att man hade. I annat fall kan det finnas billigare alternativ till de man har. Det är egentligen inte att dryga ut pensionen, men genom att noggrant överväga utgifter och undvika onödiga kostnader kan du förbättra din ekonomiska situation. Ta gärna del av fler spartips för att förbättra din vardagsekonomi.

Seniorrabatter

Många företag erbjuder rabatter för seniorer och genom att handla medvetet kan du spara mycket pengar varje månad. Det erbjuds rabatter på både livsmedel och annat. Ta del av våra tips gällande rabatter för pensionärer.

En prislapp och en rea-symbol

Loppis och secondhandförsäljning

Gå igenom ditt hem och sortera ut saker du inte längre behöver. Det kan behöva göras regelbundet, ofta samlar man på sig saker som man inte längre använder. Det kan vara kläder, möbler, elektronik eller andra föremål. Anordna en loppis eller använd onlineplattformar som Blocket eller Tradera för att sälja dina varor.

Arbeta extra

Har du förutsättningar och en kropp som orkar så är det aldrig för sent att extrajobba som pensionär. Möjligheterna är många och antal timmar du vill arbeta kan anpassas utifrån dina önskemål.

Skapa och sälj konst eller hantverk

Om du är kreativ, kanske redan stickar eller syr mycket, kan du tillverka handgjorda produkter och sälja. Handstickade tröjor, sockor och mössor för barn som vuxna kan passa utmärkt att sälja inför kallare väder. Tunnare klänningar eller mössor i fina tyger kanske kan vara aktuellt inför varmare årstider. Du kan enkelt sälja dina verk online eller på lokala marknader.

Till startsidan för Ekonomiskolan

Gå till steg 5 (av 7)
Att låna under pensionen