Meny

Fem tips för en bättre vardagsekonomi som pensionär

I dagens tuffa ekonomiska läge är det många som kämpar för att få ekonomin att gå ihop – inte minst pensionärer. Men det finns några saker man kan tänka på för att underlätta ekonomin och få pengarna att räcka längre, även som pensionär.

Livet stannar inte av bara för att man går i pension, snarare tvärtom. Nya behov uppstår och kanske har du till och med några nyfunna intressen som du vill ägna tid och pengar åt.
Pensionen är en perfekt tid att göra sådant du inte hunnit med tidigare i livet. En tid att göra verklighet av dina resedrömmar, ta tag i nya projekt och fortsätta planera framåt. För att det ska vara möjligt kan ett regelbundet sparande vara avgörande.

När lönen ersätts med pension är det extra viktigt att ha en trygghetsbuffert. Vid pension blir din inkomst troligtvis lägre men du kanske inte heller är beredd att ändra din livsstil i någon större utsträckning. Då finns det några knep som kan vara avgörande för att du som pensionär ska ha möjlighet att förbättra din vardagsekonomi och få pengarna att räcka längre.

Ansök tryggt och säkert

Du kan ansöka om 60pluslånet om:

 • Du är 60 år eller äldre
 • Medsökande är 60 år eller äldre
 • Äger en bostadsrätt, villa eller fritidshus
 • Villans eller fritidshusets värde överstiger 900 000 kr
 • Bostadsrättens värde överstiger 500 000 kr

Ansök nu

 • Gör en realistisk budget. Se sedan till att följa den budget du har satt upp. Du kan ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl för att sätta upp din budget.

 • För kassabok för att se var pengarna tar vägen. Med en kassabok får du lättare en överblick över alla dina utgifter och kan därefter se om någon kostnad går att utesluta framöver.

 • Planera dina matinköp. Ta reda på vad som är på extrapris kommande vecka och sätt upp en veckomatsedel utifrån det.

 • Börja med ett månadssparande om du inte redan har det. Sluta inte månadsspara bara för att du gått i pension. Tänk på att pengarna ska räcka livet ut och att ett fortsatt månadssparande ger dig möjlighet att uppfylla dina drömmar på ålderns höst.

 • Undvik krediter och smålån. Om du behöver göra en större investering så som en ny bil eller en renovering hemma så kan du som äger din bostad se över dina möjligheter att låna på övervärdet i bostaden. Genom 60pluslånet kan du frigöra kapital från din bostad utan att höja dina månadskostnader. Du kan läsa mer om hur 60pluslånet fungerar här: 60pluslånet - Lånet för bostadsägare över 60 år | 60plusbanken  I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,05% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,33%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 152 702 kr (per 2023-02-12)