Spara till semester

När vintern känns mörk och lång kan det vara skönt att planera för ljusare tider. Att ha något att se fram emot kan göra vardagen lite enklare. Hur planerar man ekonomiskt för en semester när marginalerna är mindre? Att planera en semesterresa innebär inte bara att välja resmål utan också att tänka smart för att få ut mesta möjliga av semesterbudgeten.

Det är viktigt att din planerade resebudget är realistisk sett till resans totala kostnader. För att veta hur mycket du behöver i resebudget måste du först fastställa vilken typ av resa du har möjlighet att göra.

Gör en sparplan

Börja med att göra en hushållsbudget för att kartlägga dina inkomster och utgifter. Förutom att en budget underlättar upptäckten av onödiga kostnader, visar den på vad som blir över när alla utgifter är betalda. Utifrån det ser du också vad som är möjligt att spara till en semester.

Spara gärna på ett sparkonto med hög ränta och använd dig av automatisk överföring för att inte glömma bort att spara varje månad. När sparplanen är satt ser du också hur lång till det kommer krävas att spara ihop till önskad summa. 

Bestäm resmål

Beroende på hur mycket pengar du har tänkt att lägga på semestern finns en rad olika alternativ, både bland resmål och sätt att ta sig dit på. Att resa med buss kan passa en mindre budget medan en solsemester på finare hotell kan passa en större.

Anpassa semesterplanerna så de passar dina ekonomiska möjligheter, som exempelvis typ av boende, eget hushåll eller inplanerade restaurangbesök. Jämför olika alternativ för att se vad du kan få för pengarna. Ta gärna del av våra tips för en lyckad resa som pensionär.

Fastställ semesterbudget

När du har sett över dina sparmöjligheter och bestämt resmål kan du också räkna på vad du behöver i budget. Det är viktigt att budgeten är realistisk och motsvarar de faktiska kostnaderna. Utöver rese- och boendekostnader måste en semesterbudget även inkludera utgifter för mat, transporter, eventuella utflykter och shopping. Det kan också vara bra att ha ett utrymme för oväntade utgifter.

Ta del av våra smarta bokningstips och dra nytta av pensionärsrabatter för att maximera värdet av din semesterkassa. Planera noga, spara smart och gör medvetna val.

Våra 15 bästa spartips 2024

 • Inkomster och utgifter
 • Mat och hushåll
 • Sparande
 • Skulder och krediter

Läs alla våra spartips

Få ut det mesta av din resa

Oavsett vilken budget du har kan du med medvetna val få mer för pengarna. Glöm inte att jämföra priser innan du bokar något och väg olika alternativ mot varandra för att hitta det som passar dig bäst.

Så får du en prisvärd semester

 • Se aktuella pensionärsrabatter
  Många reseleverantörer och hotell erbjuder pensionärsrabatter. Jämför olika leverantörer och resmål sett till erbjudanden. Glöm inte att det även kan finnas seniorrabatter på transport, entréer till museum och andra aktiviteter.
 • Var flexibel med datum
  Att vara flexibel med resdatum kan spara stora pengar. Ressugna pensionärer har ofta möjligheten att resa under billigare perioder som under veckodagar istället för på helger. Undviker du skollov och sommarens högsäsong är det betydligt lättare att hitta billiga resor. Ofta är resor som billigast precis före och efter skolornas sommarlov.

  Första halvan av december brukar också bjuda på mer prisvärda resor. Vill du åka på en charterresa till Medelhavet är maj ofta en mycket prisvärd månad. Dessutom är våren ofta den vackraste tiden att resa.
 • Var ute i god tid
  Boka boende och eventuell flygbiljett i god tid så har du möjlighet att jämföra priser och dra nytta av tidiga bokningsrabatter. För att säkerställa att du kan uppleva allt du önskar utan att överskrida din budget kan du även boka aktiviteter i förväg.
 • Överväg alternativa boendeformer
  Vill du komma ner i pris kan du istället för hotell överväga alternativa boendeformer som Airbnb eller vandrarhem. Det kan vara ett effektivt sätt för att få ner kostnaderna för resan på och samtidigt få mer pengar över till annat.
 • Prioritera upplevelser
  Fokusera på att skapa en minnesvärd resa istället för att spendera stora summor pengar på saker och shopping. Ta del av kostnadsfria aktiviteter som att njuta av en strandpromenad och fokusera på att göra semestern meningsfull.
 • Lokala matbutiker
  Undvik turistfällor och överprisade restauranger genom att utforska lokala matställen. Förutom att kvaliteten ofta är bättre där brukar även priserna vara lägre. Har du självhushåll kan du med fördel försöka handla i samma livsmedelsbutiker som den lokala befolkningen gör.


När budgeten är mindre

En minnesvärd semester behöver inte innebära långa flygresor. Är budgeten begränsad kan du med fördel utforska närområdet. Upptäck gömda pärlor som du kanske inte har besökt tidigare. Vi bor i ett fantastiskt vackert land med allt från berg i norr till fält i söder och det finns mycket att uppleva.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

När drömmen inte överensstämmer med den reella budgeten kan en kapitalfrigöringskredit vara en lösning. Genom att frigöra kapital som annars vore låst i din bostad kan du få ut pengar för att exempelvis resa. 60plusbanken erbjuder 60pluslånet för seniorer som söker en trygg lösning på små som stora drömmar.

Laddar