Spartips för årets fattigaste månad

Januari kan vara en utmanande månad för många. Vi har gått igenom en dyr höst och vinter med stigande priser och inflation, samtidigt som fler spenderar mer under jul och nyår. Ta del av våra spartips för att få pengarna att räcka längre under årets fattigaste månad.

Tiden fram till utbetalning av pensionen kan kännas som en evighet. Större utgifter i samband med jul och firande av det nya året kan göra sig kännbart i plånboken efter en redan ansträngd höst och vinter. Med små och enkla spartips kan du få pengarna att räcka längre i januari.

Så räcker pensionen

 1. Planera och budgetera
  Att planera och sätta upp en rimlig budget är en grundläggande men effektiv strategi. Genom att planera dina utgifter i förväg kan du undvika impulsköp och istället fokusera på det väsentliga. Se över dina fasta kostnader och prioritera nödvändiga utgifter. Utgå gärna från vår kostnadsfria mall i Excel för hur du skapar en effektiv hushållsbudget.
 2. Inköp av livsmedel
  Handla efter kampanjer och erbjudanden i den butik som erbjuder bäst pris. Det blir ofta billigare om du lagar fler portioner som du istället kan frysa in i matlådor. Planera dina inköp i förväg och anpassa matlagningen efter dina inköp för att minska matsvinn. 
 3. Energi- och vattenbesparing
  Ta en extra titt på dina el- och vattenräkningar. Se över om det finns sätt att minska förbrukningen genom att exempelvis stänga av elektronik när den inte används och vara medveten om vattenförbrukningen när du duschar och diskar.
 4. Nyttja pensionärsrabatter
  Många företag erbjuder pensionärsrabatter på olika produkter och tjänster. Se till att dra nytta av erbjudanden där du kan och spara på så sätt pengar på allt från matinköp till busskort.
 5. Handla second hand
  Även om det inte är den bästa månaden ekonomiskt kan vissa inköp vara oundvikliga. Kanske måste du ha en vinterjacka då din gamla inte längre håller dig varm? Istället för att köpa nya kläder kan du leta efter det du behöver i second hand-butiker. Genom att handla begagnat kan du hitta prisvärda och kvalitativa varor samtidigt som du bidrar till en mer hållbar konsumtion.


Kan du dryga ut pensionen?

Se över dina möjligheter att dryga ut pensionen. Kanske kan du jobba extra eller sälja saker du inte använder? Äger du din bostad kan möjligheten till en kapitalfrigöringskredit finnas. Det innebär att du får ut pengar som annars vore låsta i din bostad, utan att höja dina månadskostnader. Läs gärna mer om vårt moderna pensionärslån 60pluslånet för att se om det är något som passar dig.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Läs mer om 60pluslånet

En utmanande månad

Att hantera ekonomin som pensionär kan vara utmanande, inte minst om marginalerna även i vanliga fall är mindre. Genom att planera och vara kostnadsmedveten kan du förhoppningsvis ändå få pengarna att räcka längre. Våra 15 bästa spartips kan hjälpa dig på vägen.

Utmana dig själv att spara

Skapa en sparutmaning för dig själv. Försök att undvika onödiga köp och sätt istället in de pengar du sparar på ett separat sparkonto med bra ränta. Det behöver inte handla om stora pengar, men många små belopp kan i slutändan bli en betydande summa. Missa inte våra tips på hur du buffertsparar för ett tryggt 2024.

Laddar