Att låna under pensionen

Att låna pengar är något som kan vara aktuellt oavsett livssituation. Syftet kan vara att köpa en bostad, hantera oväntade utgifter eller att förbättra livskvaliteten. Vi listar olika typer av lån, vad som skiljer dem åt och vilka lån som kan vara relevanta för pensionärer.

Olika typer av lån

 • Lån utan säkerhet
  Lån utan säkerhet, kallat konsumentlån, är vanliga och används ofta för att finansiera mindre utgifter som renoveringar eller resor. Det finns många olika konsumentlån som blancolån, kreditkortslån, snabblån eller privatlån. Räntekostnaden är ofta hög och återbetalningstiden kort. Lån utan säkerhet innebär ofta höga avgifter.
 • Lån med säkerhet
  Ett lån med säkerhet är exempelvis bolån som används för att finansiera köp eller renovering av en bostad. I ett bolån är bostaden dess säkerhet.
  En omvärdering av din befintliga bostad kan få ner dina månadskostnader om bostaden har ökat i värde sedan den införskaffades. En bostad kan omvärderas först fem år efter att den köptes. Bolån har vanligtvis lägre ränta jämfört med konsumentlån och återbetalningstiden är lång.
 • Kapitalfrigöringskredit
  En kapitalfrigöringskredit är även det ett lån med bostaden som säkerhet. Med lånet frigörs pengar som annars vore låsta i bostaden. Lånet är amorteringsfritt och du betalar ingen löpande ränta, i stället läggs räntekostnaderna till den totala skulden och betalas först då lånet ska lösas. Det innebär att lånet inte har några månatliga kostnader utan istället växer med tiden.


Låna med pension som enda inkomst

Som pensionär är åldern ofta högre och inkomsten lägre i jämförelse med en arbetande, yngre låntagare. Som senior kan det vara svårt att utöka sitt bolån, även om bostaden är relativt lågt belånad. Bankerna kräver ofta en högre månadsinkomst och längre förväntad återstående livslängd för att bevilja en bolåneansökan. Äger du ditt boende som pensionär finns däremot möjligheten att ansöka om en kapitalfrigöringskredit.

En villa med flaggstång

Moderna pensionärslån

Ett pensionärslån, som 60pluslånet, innebär inga månadskostnader då det är helt amorteringsfritt och saknar månatliga räntekostnader. Även om räntekostnaderna betalas först vid lösen av lånet är det viktigt att jämföra räntesatser mellan olika lånealternativ.

Det är viktigt att se så lånet saknar löptid, det vill säga att du får bo kvar i bostaden så länge du önskar. Var också noga med att lånet har en skuldfri-garanti, vilket innebär att du alltid är skuldfri dagen då lånet löses, oavsett bostadsmarknadens utveckling.

Innan du ansöker om ett lån är det alltid klokt att rådfråga en lånespecialist som tillsammans med dig kan gå igenom dina möjligheter.

Till startsidan för Ekonomiskolan

Gå till steg 6 (av 7)
Bedrägerier