För- och nackdelar med att låna pengar som pensionär

Som pensionär kan det uppstå behov av att dryga ut ekonomin. Det kan handla om allt från att man behöver mer pengar att leva för varje månad eller att man vill ha möjlighet att exempelvis bekosta ett större inköp eller en renovering. Ett vanligt lånealternativ för pensionärer är att teckna ett pensionärslån eller seniorlån, vilket i korta drag innebär att man tar lån med bostaden som säkerhet. Men vilka är egentligen för- och nackdelarna med att låna pengar som pensionär? 

Vad är fördelen med ett seniorlån?

Det finns flera fördelar med att som pensionär teckna ett seniorlån. För många pensionärer är det idag inte ens ett alternativ att ta ett lån hos någon av de traditionella bankerna då de i större utsträckning nekar pensionärer lån på grund av den låga inkomsten/pensionen. Ett seniorlån är således en enkel och trygg lånelösning för den som fyllt 60 år och äger sin bostad. Med hjälp av ett seniorlån kan pensionärer dryga ut sin pension varje månad och behålla samma levnadsstandard som de är vana vid från arbetslivet, eller låna en större summa för att uppfylla en resedröm eller investera i en renovering av bostaden. På 60plusbanken erbjuder vi 60pluslånet – ett seniorlån som innebär att man frigör pengar från bostaden till sitt konto.


Fem fördelar med 60pluslånet:

Trygga garantier
60pluslånet innefattar två viktiga garantier: bo-kvar-garanti och skuldfri-garanti. Bo-kvar-garantin innebär att lånet inte har någon löptid och du som låntagare kan bo kvar i bostaden så länge du själv önskar. 60pluslånets skuldfri-garanti innebär att lånet aldrig kan bli större än bostadens värde, vilket i sig innebär att det inte kommer lämnas någon restskuld varken till dig eller dina arvingar. Här berättar 60plusbankens lånespecialist Christoffer mer om vår skuldfri-garanti.

Låna trots låg pension/inkomst
Från den dag man går i pension anser de traditionella bankerna ofta att inkomsten/pensionen är för låg för att kunna beviljas ett lån. Något som kan sätta käppar i hjulet för många pensionärer som har en lägre pension/inkomst men som trots allt sitter inne på ett stort kapital i bostaden. På 60plusbanken hjälper vi den som är över 60 år och äger sin bostad att få loss kapitalet som annars sitter låst i bostaden och på så vis få mer pengar på sitt konto. Detta gör vi genom vårt seniorlån 60pluslånet. Den totala inkomsten/pensionen har ingen betydelse när du ansöker om 60pluslånet. Vi kollar i stället på din ålder, bostadens värde samt belåningsgraden på bostaden. 

Inga månatliga kostnader
60pluslånet är helt amorteringsfritt och du slipper även betala ränta varje månad. I stället läggs räntan till lånet, som växer med tiden, och förfaller till betalning först vid permanent flytt, försäljning eller bortgång. 

Du bestämmer själv hur du vill låna
Allas livssituation och behov ser olika ut. Därför kan du själv välja hur du vill ha ditt lånebelopp utbetalt. Välj mellan engångskapital (en större summa betalas ut vid ett tillfälle), månadskapital (månatlig utbetalning), eller kombikapital (en kombination av de båda).

Slipp oro över vardagsekonomin
Ett seniorlån är ett tryggt och säkert sätt att som pensionär få ut mer pengar att röra sig med varje månad. Du drygar ut din pension och slipper oroa dig över att inte få vardagsekonomin att gå ihop. Kanske är du bara ute efter att behålla den levnadsstandard du haft genom arbetslivet, eller drömmer om att åka på en längre resa som du tidigare inte haft tid till. Oavsett vad så ska pensionen vara en härlig del av livet och inte en tid att oroa sig över sin ekonomi. 

Här kan du läsa mer om hur det fungerar att låna pengar som pensionär.

Är pensionärslån en lånefälla för äldre?

En låg pension/inkomst i kombination med dagens höga inflation och ränteläge har resulterat i att många pensionärer har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. En stor andel pensionärer är med andra ord i behov av ett extra ekonomiskt tillskott för att klara av de fasta kostnaderna. Som nämnts tidigare så är det i större utsträckning inte möjligt att som pensionär ta ett traditionellt lån hos någon av de större bankerna eftersom de ofta nekar pensionärer lån just på grund av den låga pensionen/inkomsten. 

För den som har fyllt 60 år och äger sin bostad är pensionärslån ett bra alternativ för att dryga ut pensionen och få mer pengar att leva för varje månad. En del anser att det är en lånefälla för äldre på grund av att räntan generellt sätt ligger på en högre nivå än räntan för ett vanligt bolån. Men eftersom ett pensionärslån inte är ett vanligt bolån så ska det heller inte jämföras med räntan och villkoren för ett bolån. Ett pensionärslån kan oftast beviljas oavsett hur låg pension/inkomst man har, vilket ett bolån inte kan. 

På 60plusbanken erbjuder vi 60pluslånet för den som är 60 år eller äldre och äger sin bostad. Det som avgör om du kan bli beviljad 60pluslånet är din ålder, värdet på din bostad, vilket område bostaden ligger i, samt belåningsgraden på bostaden. Till skillnad från de traditionella bankerna kollar vi på 60plusbanken varken på din inkomst eller på din återbetalningsförmåga. Det här innebär att vi som bank tar en större risk – vilket i sig förklarar en högre ränta än ett bolån.

Finns det några nackdelar med ett seniorlån?

Som med allt annat finns det både för- och nackdelar med ett seniorlån. Något som kan ses som en nackdel är just räntan och att lånet ackumuleras över tid. Innan man tar ett pensionärslån är det därför bra att vara insatt i att det alltid finns en risk för fallande bostadspriser och stigande räntor som kan resultera i att lånet blir större än bostadens marknadsvärde, vilket i sig innebär att du inte kommer kunna få ut något kapital vid en eventuell bostadsförsäljning, eller att bostaden inte kommer kunna efterlämnas till arvingar vid bortgång. Men, för att du ska kunna känna dig trygg med ditt seniorlån så har 60pluslånet en skuldfri-garanti som innebär att du eller dina arvingar aldrig kommer lämnas med en restskuld. Här hittar du mer information om våra viktiga garantier.

Att tänka på när du ska ta ett seniorlån

Som med alla andra lån är det viktigt att vara påläst innan man binder upp sig på något. Det kan exempelvis vara bra att veta att ett seniorlån oftast löper på utan löptid. Du måste med andra ord själv kontakta ansvarig långivare om du vill börja betala av lånet. Det är också bra att vara medveten om att bostaden står som säkerhet för hela lånet. 

Något som hör till det viktigaste att ha koll på är att ett seniorlån/pensionärslån sällan innebär en månatlig räntekostnad. Räntan läggs i stället till lånet, vilket gör att lånet växer sig större med tiden. Det hör heller inte till vanligheterna att banken kontinuerligt upplyser dig om hur mycket ditt lån har vuxit, däremot har banken som skyldighet att lämna ett årsbesked årligen gällande ditt lån. Om du önskar en mer kontinuerlig och tydligare överblick över ditt lån är det därför en god idé att själv kontakta banken och be om att få ut dagsfärska siffror för lånet.

Här kan du läsa mer om vårt seniorlån - 60pluslånet


I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)