Kan man låna pengar till renovering som pensionär?

Behovet av renovering kan uppkomma plötsligt och som pensionär kanske du inte haft möjlighet att skapa dig den buffert som krävs för att finansiera en renovering av bostaden. När man väl gått i pension kan det även vara svårt att utöka sitt bolån för att renovera. Många av de traditionella bankerna nekar oftast pensionärer lån/utökat bolån på grund av en för låg inkomst/pension. På 60plusbanken erbjuder vi 60pluslånet för dig som är över 60 år och äger din bostad. Genom 60pluslånet får du som pensionär helt enkelt möjlighet att låna pengar till en renovering med hjälp av värdet på din bostad. 

 

Låna pengar till renovering som pensionär

Att ett hus behöver underhållas och renoveras med tiden är ingen hemlighet. För att behålla marknadsvärdet på sitt hus är det en god idé att rusta upp eller renovera så fort behovet uppstår. Som pensionär är det dock inte helt lätt rent ekonomiskt. En renovering kräver ofta att det finns en buffert att ta av eller att man kan få ett lån hos sin bank. Det sistnämnda kan kännas som en omöjlighet för många pensionärer, men tack vare 60pluslånet är det möjligt att låna pengar till renovering, även som pensionär. 

Läs mer om 60pluslånet


Kan man låna på huset för renovering?

För dig som har fyllt 60 år och äger din bostad erbjuder vi 60pluslånet som gör det möjligt att låna på bostaden som pensionär. 60pluslånet hjälper dig att frigöra pengar från bostadens värde och få det utbetalt på ditt konto. Pengar som du sedan kan använda för att exempelvis täcka kostnaden för en renovering. Det är med andra ord inga problem att som pensionär belåna huset för renovering. Oavsett vilket ändamål du väljer att lägga pengarna på så är 60pluslånet en trygg lånelösning för pensionärer. Lånet innefattar två viktiga garantier: skuldfri-garanti och bo-kvar-garanti. Här kan du läsa mer om våra garantier.

När du som pensionär lånar på huset genom 60pluslånet väljer du själv hur du vill få pengarna utbetalda – som ett engångskapital, månadskapital eller som en kombination av de båda.

Får man låna pengar till renovering trots låg inkomst/pension?

När du ansöker om 60pluslånet hos oss kollar vi först och främst på din ålder samt om du äger en bostad. Därefter utgår vi från din (och din eventuella medlåntagares) ålder, bostadens värde, aktuell belåningsgrad på bostaden samt läget. I stället för att utgå ifrån din inkomst/pension så är det dessa faktorer som avgör hur mycket pengar du kan låna genom 60pluslånet. Kanske är du i behov av både en renovering men också av lite extra tillskott i vardagsekonomin. Beroende på hur stort lånebelopp du kan få ut genom 60pluslånet så kan du välja att exempelvis plocka ut ett större engångskapital för att bekosta renoveringen och därefter ett månadskapital som hjälper dig att få lite mer pengar att leva för varje månad.

Jarl 76 tog hjälp av 60pluslånet för att renovera sin villa utanför Kinna – ta del av hans berättelse.

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)