Låna på huset som pensionär

När man går i pension minskar chanserna att kunna bli beviljad ett lån hos någon av de traditionella bankerna, eftersom de oftast grundar sina beslut på just inkomst. Om du är över 60 år och äger din bostad finns det ett annat lånealternativ för dig. Att låna på huset kan exempelvis vara en bra lösning för dig som pensionär. När du lånar på huset genom 60pluslånet innebär det att du frigör pengar från övervärdet i din bostad och får det utbetalt på ditt konto. Det är ett tryggt och säkert sätt att belåna din bostad på utan att behöva flytta. 

Många pensionärer har idag har svårt att få ihop sin ekonomi på grund av den låga pension de får ut, trots att de har haft ett långt arbetsliv. Enligt 60plusrapporten visade det sig även att inom åldersgruppen 60 år och äldre så är det hela 65 procent som äger sin bostad, vilket i sig innebär att många pensionärer sitter på en stabil ekonomisk trygghet, men utan likvida medel. Pengarna är med andra ord låsta i bostaden.

Med hjälp av 60pluslånet kan du som pensionär frigöra en del av bostadens värde till ditt konto genom att låna på huset. Med vår kapitalfrigöringskredit 60pluslånet innebär det att du kan få loss pengar från din bostad utan att behöva flytta eller höja dina månatliga utgifter.

Hur fungerar det att låna pengar på huset som pensionär?

Genom att frigöra pengar från din bostad till ditt konto kan du skapa dig själv en tryggare vardagsekonomi, eller exempelvis bekosta den där renoveringen som du grubblat över. Du väljer helt enkelt själv om du vill spara pengarna som en buffert, finansiera en renovering eller ett bilköp, eller om du vill ut och upptäcka världen. Att låna på huset kan skapa flera härliga möjligheter för dig som pensionär.

Du väljer själv om du vill få hela lånebeloppet utbetalt samtidigt, månadsvis, eller som en kombination av båda. Lånet löper utan någon tidsbegränsning och förfaller till betalning först vid bortgång, permanent flytt, försäljning av bostaden eller när du som kund själv väljer att lösa lånet.  

Läs mer om ränta och villkor för 60pluslånet

 

Fördelar med att använda 60pluslånet för att låna på huset som pensionär:

  • En tryggare vardagsekonomi som pensionär. Du frigör kapital från bostadens värde och får på så vis mer pengar att leva för varje månad.
  • Låna trots låg inkomst/pension. På 60plusbanken kollar vi på din ålder, värdet på bostaden samt nuvarande belåningsgrad för att avgöra om du kan bli beviljad ett lån och hur stort lånebelopp du kan få ut genom 60pluslånet. 
  • Inga månatliga räntebetalningar eller amorteringar. Med 60pluslånet kapitaliseras räntan månatligen och läggs till lånet. Du får med andra ord inga förhöjda utgifter i vardagen.
  • Trygga garantier. För att du som pensionär ska kunna låna på huset på ett tryggt och säkert sätt erbjuder 60pluslånet två viktiga garantier: bo-kvar-garanti och skuldfri-garanti. Dessa garantier innebär att lånet aldrig kan bli större än bostadens värde samt att du kan bo kvar i bostaden så länge du själv önskar.

Går du i tankarna att köpa sommarstuga? Läs vår artikel om hur du kan låna pengar till sommarstuga som pensionär.

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)