Meny

Låna på huset
som pensionär

Att låna på huset kan vara ett alternativ för dig som pensionär. Genom att frigöra pengar ur din bostad till ditt konto kan du få en bättre vardagsekonomi. Du väljer själv om du vill spara pengarna som buffert, finansiera en renovering eller kanske köpa en ny bil. 

60pluslånet är ett tryggt och säkert alternativ som gör att du kan belåna din bostad utan att behöva sälja. För att kunna belåna bostaden måste marknadsvärdet på din bostad vara högre än de bostadslån som du har idag. Har du existerande lån med bostaden som säkerhet löser vi dessa i samband med utbetalning av 60pluslånet. Med hjälp av övervärdet i din bostad kan vi specialanpassa ett lån efter just dig och dina behov.

5 fördelar med 60pluslånet

  1. Frigör pengar från din bostad som utbetalas till ditt konto.

  2. Inga månatliga räntebetalningar eller amorteringar. På grund av detta har lånet lite högre ränta än traditionella bostadslån. Räntorna kapitaliseras månatligen och läggs till kapitalskulden.

  3. Låna trots låg inkomst/pension. Det är din ålder och värdet på din bostad som avgör hur mycket du kan låna.

  4. Bo-kvar-garanti. Lånet har ingen löptid och du kan bo kvar i bostaden så länge du önskar eller kan.

  5. Skuldfri-garanti. Lånet kan aldrig bli större än bostadens värde.

Hur vill du låna? Du bestämmer.

Du väljer själv hur du vill få pengarna utbetalda. Månadskapital – en unik lösning som du bara kan hitta hos oss på 60plusbanken. Låna en summa, från 1 000 kr och uppåt, som månatligen betalas ut till ditt konto under en bestämd tid.

Ett annat alternativ är Engångskapital. Låna en större summa, från 100 000 kr och uppåt, som utbetalas till ditt konto.

Kombikapital är en smart kombination av ovan: en större summa som betalas ut till ditt konto, i kombination med en mindre summa som betalas ut varje månad under en bestämd tid.

Vem kan ansöka om 60pluslånet?

  • Du ska vara 60 år eller äldre (även medsökande).
  • Storleken på lånet beror på din ålder och bostadens marknadsvärde.
  • Du ska äga din bostadsrätt eller villa.
  • Din bostad behöver vara värd minst 500 000 kr om det är en bostadsrätt och minst 900 000 kr om det är en villa.

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,75% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,01%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 058 507 kr (per 2023-01-05)