Låna pengar som pensionär

Är du pensionär och går i tankarna på att låna pengar? Får man låna pengar som pensionär? Många av de traditionella bankerna ser inte pensionen som en stadigvarande inkomst, vilket kan leda till att du som pensionär inte blir beviljad ett lån, men det är faktiskt möjligt att låna pengar som pensionär trots att förutsättningarna ser lite annorlunda ut. 

Får man låna pengar som pensionär?

Som pensionär kan det finnas många anledningar till att vilja låna pengar, men det kan vara lätt att tänka att man behöver ett fast jobb för att få ett lån från banken. Faktum är att det är fullt möjligt att låna pengar som pensionär, även om möjligheterna och förutsättningarna må se lite annorlunda ut. Många pensionärer nekas idag lån från den traditionella banken på grund av låg inkomst, då återbetalningsförmågan av räntor och amorteringar bedöms på just månadsinkomsten. Precis som för vem som helst som ansöker om lån så är kreditvärdigheten och betalningsförmågan avgörande för om du blir beviljad ett lån.

På 60plusbanken vill vi göra det möjligt för pensionärer att låna pengar trots en låg inkomst/pension. Genom vår kapitalfrigöringskredit 60pluslånet finns det möjlighet för dig som bostadsägande pensionär att frigöra kapital från övervärdet i din bostad, utan att behöva flytta.

Läs mer om 60pluslånet här


Varför är det svårt för pensionärer att få lån?

För att banken ska kunna bevilja ett lån så behöver de först och främst säkerställa att den potentiella låntagaren kan betala tillbaka lånet. I ansökningsprocessen kollar banken på vilka inkomster den sökande har idag och framåt. När man går i pension betyder det oftast att inkomsten blir betydligt lägre än innan, vilket i sig leder till att det blir svårare att beviljas ett banklån. 

Med enbart pension som inkomstkälla kan de traditionella bankerna bedöma att du som pensionär saknar tillräcklig återbetalningsförmåga för att kunna beviljas ett lån. 

Här skiljer sig 60plusbanken från de traditionella bankerna eftersom vi främst kollar på din ålder, värdet på bostaden samt eventuella befintliga bolån för att avgöra om du kan bli beviljad ett lån och hur stort lånebelopp du kan få ut genom 60pluslånet. 

Hur kan en pensionär öka sina chanser att beviljas ett lån?

Du som pensionär kan själv öka dina chanser att bli beviljad ett lån från banken genom att se över vilka möjligheter du har att utöka dina inkomster. Om du är frisk och har orken kvar så är det allra bästa att skaffa dig ett extrajobb. Då har banken ytterligare en inkomst, utöver din pension, att räkna in när du ansöker om lån. Gör lite research och hör dig för vad det finns för extrajobb i ditt närområde. På många ställen i landet finns det exempelvis veteranpooler där det brukar finnas både enkla och mer kvalificerade arbetsuppgifter. Det kan vara bra att ha i åtanke att ett extrajobb inte är någon garanti för att du som pensionär ska bli beviljad ett lån. Varje bank gör en individuell bedömning av din totala inkomst och återbetalningsförmåga. Prata med din bank och hör dig för ifall ett extrajobb skulle underlätta för dig att få ett lån hos dem. 

Du kan även kontakta din kommun och fråga om du kan bli god man eller stötta personer och familjer på annat sätt. Det brukar utgå en liten ersättning som kan bli din extrainkomst.

Är du intresserad av att arbeta eller extrajobba som pensionär? Här hittar du inspiration och matnyttig information om att arbeta som pensionär.

Ett annat sätt att öka dina chanser att bli beviljad ett lån är att ansöka tillsammans med en medlåntagare som har fast inkomst. Kanske kan du ta hjälp av släkt eller familj? Med en medlåntagare ökar dina chanser att få ett lån till bra villkor eftersom du som låntagare har en medsökande som går i borgen för att lånet återbetalas. 

Det finns med andra ord flera olika sätt för dig som pensionär att öka dina chanser att beviljas ett lån. 

60pluslånet - ett tryggt lånealternativ för dig som är 60 år eller äldre och äger din bostad

Om du inte har förutsättningarna för att kunna bli beviljad ett lån från någon av de traditionella bankerna så kan 60pluslånet vara ett bra lånealternativ för dig. Även här krävs det en säkerhet för oss som bank, men i stället för inkomst som säkerhet så använder vi din bostad. Det som krävs för att kunna bli beviljad 60pluslånet är helt enkelt att du måste äga en bostad, du behöver ha fyllt 60 år och din bostad får inte ha för hög belåningsgrad. Du kan med andra ord låna pengar trots en låg inkomst/pension. 

Låna pengar som pensionär genom att frigöra kapital från din bostad

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)